Hvad koster et nyt gulv?
Prisen på gulvlægning kan variere meget i pris, da det kommer helt an på, hvilken type du vælger. Det afhænger også af, hvor stor en overflade du skal dække. Det kan hurtigt kan løbe op i mange penge, selvom du vælger en af de billigere typer gulv. Derudover skal du være opmærksom på, at tilbehør og materiale til gulvbelægningen også kan påvirke prisen på selve projektet. Det er derfor ikke helt let at give et konkret bud på, hvor mange penge du skal forvente at lægge. Det vil i høj grad være påvirket af hvilke løsninger du vælger.
Vælger du en tæppe-løsning, så spænder sortimentet mellem ca. 35 kr. - 170 kr. pr. m ², sammenlignet så starter prisen på det billigste laminatgulv ved 40 kr., og det dyreste bevæger sig op på lige godt 300 kr. pr. m². Du bør derfor ikke afskrive de forskellige typer gulvbelægning udelukkende baseret på prisen, da spændet kan være stort imellem det billigste og det dyreste. Gulvfliser kan også fås i forskellige prisklasser. Her ligger de billigste omkring 69 kr. pr. m² og de dyreste omkring 349 kr. Trægulv er en af de dyrere løsninger indenfor gulvlægning. Her starter m ² -prisen på ca. 195 kr., og den dyreste ligger omkring de 349 - 400 kr.
Hvilken type af gulv skal du vælge?
Der findes flere muligheder for gulvbelægning. Udover prisen, bør du vælge ud fra udseendet/designet, udførslen/mængde af arbejde og hvilken kvalitet du har behov for. Som udgangspunkt har kvalitet og pris en sammenhæng, men det betyder ikke, at du ikke kan få et godt underlag med en af de billigere laminatgulve.
Trægulv: En flot og lidt dyr løsning. Med trægulve kan du få et flot underlag, som med tiden får patina. Trægulve giver også et varmt og blødt udtryk til rummet. Du kan bl.a. få trægulv i eg, ask eller fyr. Vælger du dette alternativ, kan du forvente at skulle slibe det for at bevare udseendet. Her kan det godt betale sig at leje en gulvsliber, da det kun skal gøres efter behov.
Væg-til-væg-tæppe: Mange forbinder nok væg-til-væg-tæppet med at være lidt gammeldags, men det kan faktisk være en god løsning, hvis du værdsætter komfort og god akustik. Det er nemt at lægge tæppet og kan holde i mange år. Er du allergiker, bør du dog finde et andet alternativ.
Laminatgulv: Hvis du gerne vil have et godt alternativ til trælooket, men ikke ønsker at budgettet skal springes, så bør du gå efter laminatgulv. Du kan ikke opnå samme patina, som du kan med trægulve. Men du kan sagtens få pæne laminatgulve. Derudover er laminatgulv smart, da det næsten er vedligeholdelsesfrit.
Fliser: Hvis du gerne vil have et underlag, der både er nemt at rengøre og vedligeholde, så bør du gå efter flisegulv. Du få mange flotte fliser i forskellige størrelser og farver. Har du skæve vinkler eller afrundende vægge, kan flisernes hård- og fasthed kræve lidt ekstra arbejde. Du vil med al sandsynlighed skulle skære til med en fliseskærer.
Beton: Du kan også vælge at støbe et betongulv. Hvis du går efter det rå og stilrene look, er beton en god løsning. Prisen for betongulv kan ligge imellem 300 – 400 kr. pr. m ², hvis du får en professionel til at støbe gulvet. Skal du have det poleret vil det koste mere. Men du kan også støbe det selv. Dermed er det kun materialet der koster og eventuel leje at maskiner, som eksempelvis en betonblander.
Hvad skal du bruge til gulvlægning?
I forbindelse med gulvlægningen, glemmer mange, at der også skal tilbehør og maskiner til for at udføre arbejdet. Skal du lægge trægulv, vil du højst sandsynligt få brug en kap-/geringssav. På den måde kan du skære gulvplankerne, så de passer helt perfekt til gulvet. Skal du bruge fliser, vil du få brug for en fliseskære, så du kan få ren skårede fliser, der passer perfekt til hjørner og kanter. Derudover får du brug for flisemørtel og fugemasse.
Når du skal lægge gulvet, skal det selvfølgelig lægges på en plan overflade. Du kan eksempelvis bruge spånplader, som giver et jævnt og ensartet underlag. Du kan også med fordel anvende beton eller cement underlag. Hvis du vælger beton, skal du huske at lægge dampspærre imellem underlaget og det nye gulv, for at forhindre fugt nedefra. Du kan også vælge at helgardere dig med en radon-og dampspærre, som også modvirker at radongas trænger op.
Hvilket gulv skal du vælge, hvis du har hund og kat?
Bor du en i en husstand, hvor der er husdyr? Så er det værd at overveje, hvilket gulv, der passer bedst til din situation. Et gulv bliver selvfølgelig slidt i takt med, at det bliver gået på hver dag. Men med hund og kat i hjemmet, kan du godt forvente mere slid. Det skyldes primært dyrenes klør, der støder mod gulvet. En våd pels gør gulvet fugtigt, hvilket kan skabe plamager, eller i værste tilfælde, fugtskader. Derudover vil der højst sandsynligt være en del skidt og snavs på gulvet, idet at dyrene slæber sand, blade, mudder og lignende med indenfor. Af den grund, bør du undgå væg-til-væg tæpper.
Kort sagt, skal du altså vælge et robust materiale. Du kan sagtens vælge trægulv, så længe du vælger hårde træplanker, som eksempelvis ask og eg. Derudover bør du påføre en stærk lak, til efterbehandlingen af træet. Du kan også vælge at give en oliebehandling, som gør gulvet let at vedligeholde. Klinker og fliser er også udmærket gulv til formålet, da det er modstandsdygtigt overfor både skarpe klør og vand. Derudover er det nemt at rengøre og vedligeholde, når der kommer snavs på. Vær opmærksom på, at gulvet ikke bliver for glat. På den måde undgår du at hunden eller katten skøjter rundt på gulvet for at finde fodfæste.