Tørrestativer

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Få styr på vasketøjet

Uanset om du har en tørretumbler eller ej, så er et tørrestativ en helt og aldeles praktisk og uundværlig genstand at have i hjemmet. Hvis du har tekstiler, der ikke kan tåle at blive tørretumblet eller bare ønsker at spare på energiforbruget, så er et tørrestativ en rigtig god løsning. De fås i mange forskellige varianter, så du altid kan finde et, der passer til dit behov – og det er uanset, om du vil hænge dit tøj op udendørs eller indendørs. Vi har både de helt store tørrestativer til børnefamilien og de helt små, hvis du blot er dig selv eller pladsen er lidt trang.

Vi har flere varianter til udendørs brug. F.eks. et stolpetørrestativ i enten træ eller galvaniseret stål til haven. Vi har naturligvis også det klassiske paraplytørrestativ, der kan foldes ned, når du ikke bruger det. Derudover har vi også mange forskellige varianter til indendørs brug. Du finder både tørrestativer med vinger i flere forskellige størrelser og også tørrestativer til vægmontering og meget mere. Tøjklemmer og tørresnor finder du naturligvis også her på siden.

Hvilket tørrestativ skal du vælge?

Der er flere ting, der spiller ind, når du skal vælge det rette tørrestativ. F.eks. spiller det en stor rolle, hvor mange I er i husholdningen. Hvis det blot er dig selv, kan du måske klare dig med et mindre, sammenklappeligt tørrestativ. Hvis I derimod er en familie på fire eller derover, er der et helt andet behov for et stort stativ med masser af snor. Derudover betyder det også noget, om du har mulighed for at hænge dit tøj udenfor, eller om det skal hænge indendørs. Herunder kan du læse lidt mere om, hvilke typer der findes til både indendørs og udendørs brug og hvilke fordele de forskellige har.

Tørrestativer til haven

I Silvan har vi flere forskellige tørrestativer, der kan bruges i haven. Hvilket du skal vælge, afhænger både af, hvordan det passer ind i omgivelserne og mængden af vedligehold du vil udføre. Vi har f.eks. det helt klassiske tørrestativ i trykimprægneret træ. Her får du charme for alle pengene, når vasketøjet skal hænges op. Stativet passer flot ind i de fleste haver og giver dig god snoreplads. Da træet er trykimprægneret, kan det godt holde til at stå ude i flere år. Hvis du dog gerne vil forlænge levetiden, kræver det en smule vedligehold, enten med olie eller anden egnet træbeskyttelse.

En anden mulighed er et tørrestativ i galvaniserede stolper, som Pipe stativet fra PLUS. Det kræver ingen vedligehold, blot en fugtig klud over snoren engang imellem. Vi har naturligvis også paraplytørrestativer, der kan foldes ned, når du ikke bruger det. Disse monteres som oftest med et jordspyd, så du har mulighed for at tage det ind, når du ikke bruger det, eller hvis der er varslet kraftig vind. Det fås i forskellige størrelser, alt afhængigt af, hvor meget plads du har brug for. Paraplystativet kræver heller ingen vedligehold. Det gælder dog for alle udendørs stativer, at snørerne bør aftørres regelmæssigt, så du ikke får mærker på dit tøj.

Tørrestativer til indenfor

Det mest klassiske tørrestativ til indendørs brug, er det sammenklappelige tørrestativ med vinger. Det er utrolig praktisk, da du både får god plads til vasketøjet og samtidigt kan klappe vinger og ben ind, så det fylder meget lidt. Det er også ideelt, hvis du f.eks. har en altan eller balkon, som du kan stille vasketøjet ud på – det er nemlig let at flytte rundt på. Hvis du gerne vil udnytte pladsen optimalt, har vi også væghængte tørrestativer, der kan trækkes ud. Det er ideelt til montering i brusekabinen på badeværelset. På den måde kan du udnytte pladsen optimalt. Du kan også vælge at investere i et lille tørrestativ til at hænge på radiatoren.

Skån miljøet og pengepungen med et tørrestativ

Hvis muligheden er der, har mange nok tendens til at smide vasketøjet i tørretumbleren, så det går hurtigt i den travle hverdag. Der er dog mange gode grunde til at droppe tumbleren og hænge tøjet på et tørrestativ i stedet. Når du vælger at hænge dit tøj op på et tørrestativ, kan du nemlig spare både rigtig mange penge og mange kilo CO2 om året. Det mest optimale er naturligvis, hvis du har mulighed for at hænge tøjet udenfor. På den måde bliver det luftet godt igennem og føles friskt og rart at have på – og det skåner dit indeklima for den fugt, som tøjet afgiver.

Du kan dog også sagtens hænge dit tøj op indenfor, f.eks. i badeværelset. Det vigtigste er, at du har mulighed for at lufte godt ud og få noget luftcirkulation i rummet. På den måde mindsker du påvirkningen af luftfugtigheden og beskytter dit indeklima på samme tid. Når du vælger at tørre dit tøj på et stativ fremfor i tumbleren, sparer du helt naturligt på dit elforbrug. Det har både en positiv effekt på din elregning og samtidigt på miljøet. Der er altså ingen grund til ikke at lade tøjet lufttørre – det er både en miljøvenlig og økonomisk løsning.

Tips, tricks og tilbehør

Selv til en så almindelig pligt som tøjvask, findes der nogle gode tips og tricks, der kan være med til at give et bedre resultat. Hvis du f.eks. ynder at hænge dit vasketøj udenfor, bør du altid sørge for at køre tøjsnoren over med en fugtig klud. Det kan nemlig ikke undgås, at den bliver snavset af at hænge ude, og det snavs vil du ikke have på dit nyvaskede tøj. Det er også en god idé at placere dit udendørs tørrestativ et sted, hvor der ikke er direkte sol. De skarpe stråler fra solen kan nemlig risikere at blege stærke farver.

Der er naturligvis også noget tilbehør, der er uundværligt, når du skal hænge vasketøj op. Du kommer ikke udenom at skulle bruge nogle tøjklemmer, især hvis tøjet hænger udenfor. Et lille tip til at undgå klemmemærker på tøjet, er at sætte klemmen i sømmene på f.eks. t-shirts og trøjer og i linningen på bukser. Derudover kan du til tider også få brug for en ny tøjsnor, hvis den gamle er blevet grim eller mør. Hvis du hænger vasketøjet op udendørs, kan du også få brug for et jordspyd til dit tørrestativ. Det gælder især for paraplystativet, der typisk monteres i et jordspyd. Det sikrer en solid og holdbar montering, hvor du stadig har mulighed for at tage stativet med ind ved uvejr.

Hvorfor bør du bruge et udendørs tørrestativ?

Et udendørs tørrestativ er en absolut nødvendighed, når du skal tørre tøj. Det kan være, at du ofte vælger tørretumbleren til at tørre tøj, da det er en hurtig løsning. Dog er der mange fordele ved at bruge et udendørs tørrestativ til at tørre tøjet. Først og fremmest bliver tøjet rigtigt lækkert, når det tørres udendørs i den friske luft. På en solrig sommerdag kan du i øvrigt ret hurtigt få tørret tøjet. Tøjet holder også væsentligt længere ved at blive tørret på et stativ. Det skyldes, at tørretumbleren kan ødelægge tøjets fibre, og at tøjet krymper og bliver krøllet i tørretumbleren. At tørre tøj på et tørrestativ er derfor særdeles godt for tøjets holdbarhed.

At bruge et tørrestativ er også godt for to andre vigtige områder: din økonomi og miljøet. En tørretumbler er nemlig en af de store energislugere i hjemmet, hvis du bruger den jævnligt. Det kan derfor hurtigt udvikle sig til at blive en bekostelig affære at bruge en tørretumbler dagligt. Da en tørretumbler bruger meget energi, har den også en ret stor klimabelastning. Et tørrestativ er derimod en meget miljøvenlig måde at tørre tøj på, da du ikke bruger energi på at tørre tøjet. Derfor bør du eje et udendørs tørrestativ, da det er en billig og miljøvenlig tørremetode, der sikrer en god holdbarhed på tøjet.

Hvilket udendørs tørrestativ skal du vælge?

Det rigtige valg af et tørrestativ til brug udendørs afhænger af, om du skal bruge den til kun dig selv eller en hel familie. Skal du bruge den til dig selv, behøver du ikke at købe et stort tørrestativ. Modsat bør du købe et stort tørrestativ, hvis du skal bruge den til en hel familie. Du kan få tørrestativer, der kan tørre op til flere vaske, så vælg her en af disse, hvis du har plads til det i haven. Desuden bør du også vælge et materiale, der kan holde til at være udendørs som f.eks. varmegalvaniseret stål eller trykimprægneret træ.

Du kan vælge mellem to typer af udendørs tørrestativer. Det ene er et klassisk tørrestativ, hvor tørresnoren hænger mellem 2 stolper. Her skal du typisk grave eller støbe stolperne ned i jorden, så de sidder godt fast. Stolperne er lavet af enten trykimprægneret træ eller varmegalvaniseret stål. Et alternativ til det klassiske tørrestativ med stolper er et paraplytørrestativ. Dens navn stammer fra dens form, der kan minde om en paraply. Det smarte ved et paraplytørrestativ er, at det fylder mindre i haven. Desuden er det lettere at sætte op, da det sjældent kræver decideret støbning. I stedet skal det placeres i jordspyd.

Hvordan bør du tørre tøj på et tørrestativ?

Umiddelbart kan det virke meget nemt at tørre tøj på et tørrestativ. Tøjet skal jo bare hænges på snoren, og så er det klar til at tørre. Dog er der nogle god råd og fif, så du kan tørre dit tøj bedre. Kør f.eks. gerne tørresnorene over med en fugtig klud, før du putter tøjet på snoren. Så fjerner du det værste skidt på snorene. Undgå også at have tøjet i direkte sol udendørs. Solen kan nemlig afblege mørke og kraftige farver, så farver hurtigere forsvinder. Når du bruger klemmer til at hænge tøjet op, så hæng det i limningen, så du undgår klemmemærker på tøjet.

Generelt er det klart bedst, at du tørrer vasketøjet udendørs frem for indendørs. Når du tørrer tøjet indendørs, kan du nemlig risikere, at det kommer fugtproblemer og et dårligt indeklima. Hvis du vil tørre tøj indendørs, skal du sørge for at have en god ventilation med eksempelvis et åbent vindue. Du skal også helst tørre tøj i et andet rum, end det du sover i. Her er det helt klart bedst at tørre tøjet på badeværelse, som i forvejen er bygget til at kunne modstå fugt. Har du problemer med fugt i dit hjem, kan du overveje at købe en affugter.

Sådan opsætter du en tørresnor

Hvis du har modet på det og de håndværksmæssige evner, kan du også selv lave et udendørs tørrestativ. Så kan du bygge lige akkurat det tørrestativ, som du drømmer om. For at få et brugbart tørrestativ skal du dog også bruge en god tørresnor. Det betyder, at det skal være en stærk og robust tørresnor, der kan holde til det danske klima med regn og vind. Det er vigtigt, at du vælger en stærk snor som tøjsnor, da det både skal holde til vasketøjets vægt samt fugten fra tøjet. Tørresnore er også lavet helt særligt, så de ikke skader vasketøjet.

Planlægger du selv at lave et udendørs tørrestativ, sætter kun fantasien grænser for, hvordan det kan se ud. Du skal bruge nogle gode stærke stolper, der kan holde til at være udendørs. Især trykimprægnerede stolper kan holde til dette. Bl.a. kan du kombinere et tørrestativ med en hængekøje, så du både kan bruge stolperne til at tørre tøj og at ligge i hængekøjen. Det er pladsbesparende og giver dig en mulighed for, at du kan få et tørrestativ og hængekøje i din have. Det kan derfor både udnyttes til husarbejde og afslapning om sommeren.