Shelter

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Byg selv et shelter

Shelter er et ord, vi låner fra engelsk, som meget passende betyder ”ly”. Et shelter giver ly fra vejret, hvis du ønsker at overnatte ude i det fri under stjernerne. Sheltere er normalt konstrueret i træ, og nogle af dem har et overgroet tag med græs. Et shelter består af et overdækket tag, et løftet gulv og tre lukkede sider. Det løftede gulv giver en ekstra beskyttelse imod dyr og insekter. Taget og siderne beskytter mod regn og vind. Og du kan med fordel lave et overhæng over åbningen for at skærme af for regnen. Sheltere er ofte en del af en primitiv lejrplads, og i forhold til telte giver det en oplevelse af at være endnu tættere på naturen. Det er en god aktivitet for både børn og voksne, og kan helt klart anbefales, hvis du ikke har prøvet det endnu.

Er du heldig, kan det være du har en shelterplads i dit lokalområde. Det kan selvfølgelig også være du tager en tur til et flot naturområde, hvor der er sheltere. Det er i hvert fald blevet meget populært at leje de primitive lejrpladser i Danmark. Og nogle gange kan det være svært at booke tid. Hvorfor det også er muligt at opsætte et shelter i din egen have eller på din grund. Med dit eget shelter behøver du kun dele med de venner og familiemedlemmer, som du inviterer. Det kan give mange uforglemmelige aftener og nætter, hvor du kommer tættere på naturen. Det er generelt en god aktivitet, hvor du kan indånde den friske udendørsluft under åben himmel.

Hvilket shelter skal du købe?

I Silvan har vi sheltere i forskellige størrelser og afstøbninger, klar til at blive leveret til dig. Vi anbefaler, at du starter med at overveje, hvem og hvor mange der skal være plads til. Har du ét eller flere børn, og hvor mange personer skal derudover kunne være i shelteret? Skal du også selv overnatte der, og ønsker du eventuelt to små shelters i stedet for ét stort? Prisen er selvfølgelig også vigtig, når du køber et shelter. Det kan være en dyr investering, men du får til gengæld glæde af dit/dine shelter(s) i mange år. I vores sortiment finder du både enkelte og dobbelt shelter med to soverum. Du finder modeller der enten har monteret ubehandlet tag. Eller tagpap på taget, hvilket beskytter shelteret mod regn og vind.

Du kan forlænge levetiden af dit shelter, hvis du bruger en god grundbehandling til ubehandlet træ. Vælg en træbeskyttelse, som passer til dine forhold, og som giver en god beskyttelse af træet, når det står udenfor. Du kan ligeledes male dit shelter, men husk at give det tilstrækkelig grundbehandling, så du undgår revner og mug. Det kan være en god idé at male og efterbehandle dit shelter, før du samler det helt. Mange sheltere bliver leveret delvist samlet, så det kan være en god idé at få tilstrækkelig hjælp til at samle det. Nogle sheltere bliver dog leveret uden tagpap, søm og aluminiumlister. Men du kan dog tilkøbe dette, hvis du ønsker det.

Må du selv bygge et shelter i haven?

Et shelter regnes ofte for en primitiv måde at overnatte på. Bygger du et shelter i haven, bestemmer du selv, om det skal være den klassiske shelteroplevelse. Eller om du ønsker, at det skal være en lidt mere luksuriøs udgave af et shelter. I haven kan du nemt fylde shelteres med bløde madrasser frem for liggeunderlag. Og tage din egen dyne og pude med frem for at sove i sovepose. I haven behøver du ikke tage på overlevelsestur for at nyde den friske luft om natten. Du kan nemt anvende shelteret til en hverdagsaften, eller hvis dine børn får kammerater på besøg en weekend. Du kan stadig give det en hyggelig lejrfølelse og eventuelt etablere bålplads i nærheden.

Du bør dog lige tjekke med din kommune, før du opfører et shelter på din grund. Nogle kommuner fortolker et shelter som en småbygning, der ikke behøver en bygningstilladelse. Andre kommuner ser det som et opholdsrum, hvoraf du skal have en byggetilladelse. Det er også ved kommunen, du søger om en bygningstilladelse. Du kan på forhånd sikre dig, at dit shelter overholder din tilladte bebyggelsesprocent. Typisk har parcelhuse og lignende en byggeprocent på 30 %. Sammenbyggede familiehuse har normalt en bebyggelsesprocent på 40 %, og sommerhuse har en lav bebyggelsesprocent på 15 %. Er din grund i en landzone, kan det være du også skal søge landzonetilladelse.

Sådan samler eller bygger du selv et shelter

Hos Silvan kan du få et delvist samlet shelter, hvor du skal sætte det endelige shelter sammen. Du kan også få en masse gode værktøj og materialer i træ, hvis du har mod på at opstarte dit eget gør-det-selv-shelterprojekt. Du skal muligvis have tilladelse til begge løsninger. Uanset, hvad du vælger, bør du opføre dit shelter på et stabilt underlag. Vil du selv bygge shelteret fra bunden af, kan det være din kommune vil se skitser af projektet, før du går i gang. Hvis du køber et shelter, kan du ofte finde skitser i montagevejledningen, hvor der også medfølger de endelige mål.

Sheltere har tit det samme udtryk og dele, men du bestemmer selv, hvad du vil gøre ud af indretningen og detaljerne. Du kan f.eks. montere et myggenet over åbningen på dit shelter, lave hylder indvendigt eller en anden smart opbevaring. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Og du behøver ikke lave et helt klassisk shelter, hvis du selv har en god idé til noget andet, du vil gøre anderledes. Skal åbningen have en kant og skal der være halvvægge langs åbningen? Du kan også overveje placeringen af dit shelter – det kan være du gerne vil have eftermiddagssol, eller egentligt hellere vil have den i delvis skygge. Tjek også den mest hyppige vindretning for dit område – generelt er det vest. Og det kan derfor være en god idé at vende bagsiden imod vindretningen.