Lysstofrør

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Lysstofrør – lyskilde med høj effektivitet og alsidighed

Lysstofrør har mange forskellige anvendelsesmuligheder. Som oftest bliver de brugt i store rum, hvor der er brug for kraftigt lys. Og selvom man måske ikke skulle tro det, er de faktisk også relativt energibesparende. De har nemlig en meget høj energieffektivitet. Så du får altså rigtig meget lys for pengene. Derudover er den generelle kvalitet på lysstofrør blevet væsentligt bedre i løbet af de senere år. Hvor ord som ”flakkende” og ”ustabil” før var betegnelser, der ofte kom op i den forbindelse, er det nu ikke længere et problem. Du får en stabil og kraftig lyskilde, der også har en relativt lang levetid. Du finder hele vores udvalg af lysstofrør her på siden.

Hvordan fungerer et lysstofrør?

Et lysstofrør fungerer lidt anderledes end traditionelle pærer. Det skaber nemlig lys ved hjælp af kviksølvdampe og ædelgasser, der er lukket inde i glasrøret. Når elektricitet så bliver sendt gennem glasrøret, danner gasserne et ultraviolet lys. På indersiden af glasrøret sidder der et fluorescerende stof, der omdanner det ultraviolette lys til almindeligt, synligt lys. Det fluorescerende stof kaldes også for lysstof – herfra kommer navnet. Som nævnt er der kviksølv i røret, så det er selvfølgelig vigtigt, at du husker at bortskaffe det korrekt på genbrugspladsen.

Fordele ved at vælge LED-lysstofrør

Rigtig mange lyskilder skifter efterhånden over i LED – det gælder også for lysstofrør. En af de helt store fordele er det mange gange lavere strømforbrug. De bruger væsentligt færre watt for at give den samme effekt. Holdbarheden er generelt også noget længere ved LED-rør. Og det betyder, at du ikke skal bruge lige så mange penge på udskiftningen af sprængte rør, da det sker meget sjældnere. Og sidst, men ikke mindst, så indeholder LED-rørene ingen giftige gasser, som f.eks. kviksølvet fra den almindelige type. De kan derfor genbruges uden problemer. Der er altså flere fordele ved at skifte til LED – og selvom de som oftest er lidt dyrere i indkøb, er den investering altså hurtigt tjent hjem igen på energibesparelser og den lange levetid.

Sådan vælger du det rigtige LED-rør

Der er lidt forskellige faktorer, du bør medregne, når du skifter til LED-rør. Herunder har vi lavet en kort liste med nogle af de vigtigste ting, du bør overveje ved et skifte.

  • Fatningen: Selv lysstofrør har forskellige fatninger alt afhængigt af, hvor de bruges. Her er det naturligvis vigtigt, at du finder den tilsvarende fatning.
  • Længde: Lysstofrør kommer i forskellige længder. Hver længde svarer typisk til et bestemt antal watt. Igen skal længden og styrken naturligvis passe til dit armatur.
  • Lysfarve: Du kan få lysstofrør i forskellige lysnuancer – varm hvid (2700 K), almindelig hvid (3000 eller 3300 K), kold hvid (4000 K) og dagslys-hvid (6500 K). Alt afhængigt af, hvor du skal bruge det, har de forskellige farver hver deres fordele. Den mest almindeligt anvendte er varm hvid – altså 2700 K.
  • Antal watt: Som nævnt tidligere, hænger længde og watt ofte sammen. Tag det gamle rør ud, og se, hvilken styrke det har, og find så det tilsvarende i LED. Som oftest står der på emballagen, hvad et LED-rør svarer til i de traditionelle rør. Så er du sikker på, at det passer til dit armatur.

Skal installationen ændres, hvis du skifter til LED?

Om det er nødvendigt at udskifte armaturet, hvis du skifter til LED, kommer an på, hvor gammelt det er. Hvis det er et gammeldags armatur med glimtænder, er det muligt, at det skal skiftes ud med et nyere. Men hvis du allerede har et nyere armatur, kan du blot skifte det gamle rør ud med et LED-rør. Skulle det være nødvendigt med en udskiftning, har vi i Silvan også et bredt udvalg af forskellige lysarmaturer. Du finder flere forskellige typer, der kan bruges forskellige steder i hjemmet. Du kan derfor altid finde et, der passer til dine behov.