Sådan skaber du den perfekte sensommerfest

Sensommeren står for døren, og det er tid til at få afholdt de sidste havefester, inden efteråret og de køligere temperaturer for alvor bliver en realitet. Hvad enten det er en barnedåb, svendegilde, fødselsdagsfest eller en bare-fordi-fest – ja, så er der altid en anledning til at holde en god havefest. I denne artikel giver vi dig inspiration til, hvordan du skaber den perfekte sensommerfest.

1. Pavilloner og parasoller

Hvis du planlægger at holde en stor havefest, er det vigtigt, at du har den rette overdækning. Ellers kan I risikere, at det bliver en kold og våd omgang med det lunefulde sensommervejr. For at holde gæsterne tørre er det en supergod idé at investere i pavilloner og parasoller. Så kan dine gæster hurtigt finde læ, hvis der skulle komme en regnbyge.

Når du skal finde den rette havepavillon eller parasol, skal du først overveje dine behov og festens størrelse. Skal du holde en lille reception i haven, hvor der ikke er så mange gæster, burde et par parasoller kunne klare opgaven. Skal du derimod holde en stor fødselsdag eller barnedåb ude i haven hele dagen, er det nødvendigt med en god havepavillon. Afhængigt af festens størrelse kan du både købe en stor eller lille pavillon – eller evt. sætte flere små pavilloner sammen. For at skabe de helt optimale forhold til festen kan du også købe sider til pavillonen. Så er du fri for, at du og dine gæster kommer til at fryse til festen pga. en kold brise.

2. Klapstole og klapborde

Til din havefest skal dine gæster naturligvis også have nogle gode stole og borde. Som festarrangør kan der være mange stole og borde at vælge imellem. Du har måske allerede nogle havestole og haveborde til terrassen. Men højest sandsynligt mangler du alligevel nogle stole og borde til gæsterne – især hvis det er en stor fest med mange gæster. Her er det et rigtigt godt valg at anskaffe sig nogle klapstole og klapborde. Det er typisk en noget mindre investering end almindelige havestole og borde til terrassen. Du bliver nok heller ikke så ked af, at der bliver danset på klapstolene og klapbordene, som på det dyre havesæt af teaktræ.

Klapstole og klapborde er også meget nemmere at flytte rundt i haven. Desuden kan du hurtigt klappe dem sammen og placere dem i skuret eller kælderen, efter festen er slut. På denne måde kan du også hurtigt finde dem frem til din næste havefest – det er smart og pladsbesparende. Ulempen ved klapstole og klapborde er, at de ikke er helt så stabile og stærke som almindelige havestole og haveborde. De har heller ikke den samme komfort. Du kan derfor med fordel kombinere klapstole og havestole til festen, så gæsterne kan sidde på begge typer stole.

3. Hold varmen med terrassevarmere og plaider

Især når aftenen nærmer sig, begynder dine gæster at finde jakkerne og de varme trøjer frem, da temperaturen bliver en del køligere. For at dine gæster kan holde varmen, kan du skaffe dig en eller flere terrassevarmere til havefesten. Det er forskelligt afhængigt af typen, hvor stort et område den kan varme op. Hvis du holder en stor fest, har du nok bruge for nogle stykker, da en terrassevarmer kan opvarme et område på ca. 4-8 kvm. Husk også at holde øje med terrassevarmeren – den kan blive meget varm, så hold den et godt stykke fra brændbare materialer. Det kan f.eks. være stoffet på havepavillonen og parasollen.

Du kan kombinere terrassevarmeren med plaider og tæpper til gæsterne. Dem kan de bruge til at holde varmen endnu bedre. Hvis du ikke ønsker at investere i en terrassevarmer, kan plaider og tæpper også fint stå for sig selv. Hvis du gerne vil have, at dine gæster sidder behageligt, kan du købe nogle puder og hynder til festen. De kan gøre det en del mere behageligt at sidde på klapstolen eller havestolen. De er også gode til at skabe en hyggelig og festlig stemning.

4. Mad: Tænd op i grillen til dine gæster

Til en havefest kan du både vælge at lave maden selv eller at bestille den udefra. Hvis du skal holde en kæmpe havefest, er det måske mere overskueligt at få maden leveret. Til de knap så store fester kan du sagtens lave maden selv – og her er det helt klart mest oplagt at bruge en grill. Der findes næppe noget mere stemningsskabende og sommeragtigt end duften af grillmad. Du kan også hurtigt få lavet en masse lækker mad, når du først får gang i grillen. På denne måde kan dine gæster få saftige og smagfulde kødretter og grøntsager til festen.

Du har brug for en stor grill din havefest, så du kan lave mad til alle dine gæster. Det er ikke nok med en lille bordgrill. Du kan heldigvis finde mange typer af store grill. F.eks. kan du imponere dine gæster med lækre grillsmage med en træpillegrill. En stor gasgrill kan du hurtigt få gang i, så du ikke behøver at bøvle for meget med opvarmningen under festen. Er du en ferm grillentusiast, kan du også købe en klassisk kuglegrill til briketter, som giver den klassiske grillsmag. Alle grilltyper har deres fordele og ulemper, så du skal vælge den, som passer til dine behov. Du kan læse mere om dette i vores guide, “Hvilken grill skal du vælge?”.

5. Pynt: Skab hygge med lyskæder, lanterner og lamper

Sensommerfesten i haven skal helst have masser af lys for at skabe den perfekte stemning – især når mørket rammer. I Norden er vi forkælede med der stadig er lyse sommernætter efter Sankt Hans, men alligevel er det nødvendigt at have lys udendørs for at skabe den bedste belysning. Og så findes der næppe noget mere hyggeligt end en have fyldt med lys over det hele – både den kunstige og levende af slagsen. Du skal derfor ikke spare på lyset til din fest, da det er en central del af feststemningen.

Lys til din havefest kommer i mange former. Det er både levende lys i form af fyrfadslys, bloklys, rispapirlamper og lanterner. Du kan også købe fakler, der skaber en helt unik stemning i haven. Husk altid at holde øje med det levende lys, så der ikke går ild i noget brændbart i haven. Kunstigt lys er også vigtigt til havefesten. Her er det oplagt at vælge en lyskæde, som du både kan placere på terrassen og træerne i haven. Især lyskæder med kulørte farver kan være stemningsskabende til festen. Ganske almindelige havelamper er også gode til festen, da de kan lyse haven og terrassen op.

6. Havespil: Få styr på underholdningen til din havefest

Til havefesten hører der også havespil til. Er der noget, som kan føre folk bedre sammen, så er det et godt havespil og et koldt glas øl eller hvidvin i sommervarmen. Hvis der er nogle af dine gæster, der ikke kender hinanden så godt, er det også oplagt for dem at lære hinanden at kende over et havespil. Det er også en perfekt underholdning til børnene til festen, som kan få brug for at beskæftige sig med noget til festen. Sørg derfor for at få et godt udvalg af havespil til din sensommerfest i haven.

Du kan få et væld af havespil til alle aldersgrupper til havefesten. Eksempelvis kan du skaffe både shuffleboard, stigegolf, kongespil og petanque som underholdning til havefesten. Et lidt større køb er bordfodbold, som du også kan bruge på børneværelset efterfølgende. Især kongespil er en god måde at samle gæster til festen på tværs af alder. Alle kan være med, spillereglerne er lette at lære, og langt de fleste synes, at det er et sjovt havespil. Og så fylder det heller ikke meget, når du skal gemme det væk efter festen. Til de voksne kan du evt. ekstra bord, der kan bruges til beerpong, flip-cup senere på aftenen.

7. Huskeliste: Hvad skal du ellers huske til din havefest?

Nu er du næsten klar til at planlægge den helt store havefest, som dine kommende gæster sent vil glemme. Men hvis du lige vil have det allersidste, som gør din fest uforglemmelig, er der et par ekstra ting, som du kan tilføje til din fest. Du kan bl.a. overveje følgende til din fest:

  • Musik: Til en havefest skal der selvfølgelig være musik. En rigtig festlig løsning er at få livemusik med en DJ eller et band. Er dit budget lidt mindre, kan du fint klare dig med en god playliste og en stor højttaler til udendørsbrug. Du skal dog nok lige snakke med naboerne, inden du skruer 80’er-musikken op på fuld volumen kl. 3 om natten.
  • Bålfad: Et bålfad kan skabe en fantastisk stemning til din havefest. Det er både med til at skabe varme og lys. Det kan også bruges til at lave snobrød og popcorn til børn og barnlige sjæle. Det er dog en god idé at undersøge, om det overhovedet er tilladt at have et bål i dit nabolag.
  • Pynt og dekorationer: Pynt og dekorationer på bordene er godt til at skabe en festlig stemning. Overvej derfor også at købe lidt pynt og dekorationer til rundt omkring i haven – f.eks. flag og balloner.
  • Balje med koldt vand til drikkevarer: Et smart trick til at opbevare drikkevarer som øl og sodavand koldt er en balje med vand og is. Her kan du putte de kolde drikkevarer i, så de kan holde sig kølige hele dagen. Tilføj løbende is til vandet for at holde drikkevarerne kolde hele dagen.
  • Blomster: Blomster er også en særdeles gode at pynte med, hvis du vil skabe en festlig stemning. Klip evt. grene fra træer og buske læg dem ud på bordene eller bind den op på pavillonen. Er du ikke dus med levende blomster, så kan du sagtens anvendekunstige blomster, som du slipper for at passe og pleje op til festen – og så kan du genbruge dem til næste fest.
  • Rød løber: Skal du holde en eksklusiv havefest, er en rød løber en sjov tilføjelse. Den er også perfekt at have med, hvis du f.eks. holder en temafest/udklædningsfest.