Guide: Hvilken trampolin skal du vælge?

En trampolin er til leg og motion

En trampolin er perfekt til både leg og motion. Dine børn kan bruge trampolinen til at lege, hvor de samtidig får masser af motion og bevægelse. Leg på en trampolin er f.eks. med til at udvikle børnenes balance- og koordineringsevne. Motion på en trampolin er også blevet populært for voksne. Denne motionsform går under navnet ”Jumping Fitness”. Så hvis motivationen er der, kan du også spare dig for nogle ture til fitnesscentret, hvis du bruger den til at få pulsen op.

Med en havetrampolin får du altså en god mulighed for at udnytte din have til udeaktiviteter. Du kan også få børn og voksne væk fra skærmene indendørs og ud i den friske luft.  Trampoliner kommer i mange typer og former, og det er vigtigt, at du træffer det rigtige valg, når du skal have en ny trampolin. I denne guide vil du blive vejledt i de forskellige varianter af trampoliner. På denne måde kan du få indblik i, hvilken trampolin som passer til din have og dine behov. Så er du sikker på at få den rigtige trampolin fra starten af.

Hvilken type af trampolin skal du vælge?

Ud over forskelle i størrelser og former så er der to primære typer af trampoliner: en nedgravet trampolin og en fritstående trampolin (de kaldes også inground og outground trampoliner). En nedgravet og fritstående trampolin har begge fordele og ulemper, som du skal overveje, før du investerer i en af dem. Om den ene eller anden trampolin er bedst for dig, afhænger af din have, og hvor meget arbejde du vil investere i at anlægge trampolinen. Det kan også være, at du foretrækker enten en nedgravet eller fritstående trampolin, fordi den ene eller anden type æstetisk passer bedst ind i din haves design.

En nedgravet og fritstående trampolin har begge fordele og ulemper. Fordelene ved en nedgravet trampolin er bl.a., at den for mange er en æstetisk flottere løsning, da den bliver en integreret del af haven. Det er også en sikrere form for trampolin, da nedgravningen gør, at trampolinen bliver mere stabil. Du er også sikker på, at trampolinen ikke flyver væk i stormvejr. Modsat er fordelen ved en fritstående trampolin, at du lettere kan flytte den rundt i haven eller behov. Du er også fri for gravearbejdet, som naturligvis er nødvendigt med en nedgravet trampolin. 

Fordele/ulemper Nedgravet trampolin Fritstående trampolin
Plads Pladsbesparende Fylder en del
Æstetik Flot, elegant løsning Kan se klodset ud
Sikkerhed Høj sikkerhed Mindre sikkerhed
Montering Kompliceret montering Simpel montering
Flytbarhed Svær at flytte Kan nemt flyttes
Blæsevejr Kan ikke blæse væk Kan risikere at blæse væk

Hvilken størrelse trampolin skal du vælge?

En anden vigtig overvejelse i valget af en trampolin er størrelsen på trampolinen. Trampoliner kommer nemlig i utroligt mange størrelser – både de helt små, som kun kan holde til småbørn, og de helt store med en bæreevne på op til 180 kg. Hvis du har en lille have, kan det selvfølgelig være, at den sætter nogle begrænsninger for trampolinens størrelsen. Det kan også være, at du vil have en helt specifik trampolin til dit lille barn. Ellers anbefales det, at du får en så stor trampolin som muligt, da en stor trampolin både har en bedre sikkerhed og flere muligheder for leg og sjov.

Hvis dit primære formål med trampolinen er at dyrke fitness, kan du godt nøjes med en lille trampolin. Hvis du derimod gerne vil have en trampolin, som både børn og voksne kan bruge til leg og motion, så vil en stor trampolin altid være bedre. Det er nemmere for børnene at hoppe rundt på en stor trampolin. Risikoen for at falde ned fra trampolinen er også mindre, når der er plads til at hoppe rundt på den. Selvom det ikke generelt anbefales, at der hopper mere end én person på en trampolin ad gangen, er en stor trampolin også bedre til flere personer på trampolinen samtidig.

Hvilken form af trampolin skal du vælge?

En rund trampolin er klart den mest populære form til trampoliner. Det er der mange gode grunde til, bl.a. at det er den mest sikre type og bedst til at hoppe på for sjov. En firkantet trampolin er dog også relativt udbredt. Især hvis du ønsker at hoppe højt eller at lave tricks, så er en firkantet trampolin god at bruge. Det anbefales dog ikke, at du udfører tricks på en trampolin, medmindre du har helt styr på dem. Det kan være meget farligt at lave tricks på en trampolin for den uerfarne nybegynder.

Skal du vælge en trampolin med eller uden sikkerhedsnet?

Det anbefales altid, at du anskaffer dig et sikkerhedsnet til din trampolin. Mange ulykker sker, fordi børn eller voksne falder ned fra trampolinen, da der mangler et sikkerhedsnet. Et sikkerhedsnet er især vigtigt, hvis du har en fritstående trampolin. Dog er det også en rigtig god idé, at du får et sikkerhedsnet til en nedgravet trampolin, da det er med til at optimere sikkerheden. Nogle trampoliner kommer med et sikkerhedsnet, mens du er nødt til at købe sikkerhedsnet som tilbehør til andre typer trampoliner.

Hvilket tilbehør skal du vælge til en trampolin?

Du kan få mange typer tilbehør til trampoliner hos Silvan. Tilbehøret er både med til at forbedre sikkerheden på en trampolin og med til at øge dens levetid. Du kan også købe tilbehør til trampoliner, som gør oplevelsen sjovere på en trampolin. Tilbehør kan dermed være med til at gøre legen på trampolinen mere sikker og underholdende. Derudover kan du altså også have trampolinen i længere tid med det rette tilbehør, så du er fri for en rusten og slidt trampolin. Noget af det anbefalede tilbehør til en trampolin er bl.a.:

  • Trampolinstige (til fritstående trampoliner)
  • Stormankre (til fritstående trampolin)
  • Kantmåtte
  • Basketballkurv
  • Sikkerhedsnet
  • Trampolinovertræk

Guide: Hvordan samler du en havetrampolin?

En havetrampolin kommer typisk som adskilte dele, som du skal samle for at bygge trampolinen. Der medfølger en vejledning til den konkrete trampolin, som du naturligvis skal følge. Du kan herunder læse en generel guide til, hvordan du samler en havetrampolin. Da det er en generel guide, kan der være punkter, som adskiller sig fra guiden til den evt. trampolin, som du har købt. Her skal du følge vejledning i den specifikke guide til trampolin. Denne guide er mere lavet for at give et indtryk af, hvordan de fleste trampoliner bliver samlet. I øvrigt skal du helst have en makker til arbejdet, da en del af punkterne kræver to personer.

  1. Støtteben: Start med at samle støttebenene, hvis du har købt en fritstående trampolin. Du skal her tage bensoklen og putte udvidelsesbenene ind i dem.
  2. Monter støtteben til stellet: Når du skal montere støttebenene til stellet, har du brug for en makker. Her skal den ene af jer holde benene lodret, mens den anden putter stellet ned i enderne på benene.
  3. Saml selve stellet: Efter at have monteret støttebenene, skal du samle selve stellet. Stellet kommer i stænger, som du skal sætte sammen. I denne del af monteringen skal I også være to personer. Bolt til sidst stængerne sammen. Afslut med at vende trampolinen, så den står på benene.
  4. Monter springdugen på trampolinen: Sammen med din makker skal du nu montere springdugen. Gør den klar til monteringen ved at sprede den ud på jorden inde i selve stellet.
  5. Fastgør fjedrene på springdugen: Fastgørelsen af springdugen på trampolinen skal ske ved, at du først fastgør 4 fjedre på hvert hjørne af springdugen. Herefter skal du montere de 4 fjedre til stellet med et fjederværktøj. Pas på fingrene her, da du kan risikere at få dem klemt i fjedrene. Når du har monteret de 4 fjedre i hvert hjørne af springdugen, skal du montere de resterende fjedre rundt om hele springdugen.
  6. Monter beskyttelseskanten på trampolinen: Læg selve beskyttelseskanten rundt om springdugen, så du dækker fjedrene med den. Sørg for at få monteret den godt fast til stellet, så alle fjedrene er dækket af beskyttelseskanten.

Bemærk, at dette kun er samlingen af selve trampolinen, og at du yderligere skal montere et sikkerhedsnet på havetrampolinen.

Guide: Sådan graver du din trampolin ned

Du skal forvente, at der er en del arbejde med at grave ud til en nedgravet trampolin. Først og fremmest er det en ret stor mængde jord, som du skal grave ud i hullet under trampolinen. Selvom du godt kan grave hullet ud med en spade, så kan det være en god idé at bruge en gravemaskine til arbejdet. Det gør arbejdet noget mere overskueligt. Før du begynder med gravearbejdet, skal du også finde ud af, om jorden i din have overhovedet er velegnet til at få en nedgravet trampolin. Du skal bl.a. undersøge følgende, før du begynder at grave ud til trampolinen:

  • Jordtype
    • Leret jord: egner sig til nedgravet trampolin
    • Sandet jord: egner sig ikke til nedgravet trampolin
    • Ved lidt sandet jord: stiv siderne af med jordsikringssten
  • Placering af nedgravet trampolin
    • Et område med fast og leret jord
    • Væk fra steder, hvor der samler sig vand
    • Væk fra træer, buske og hårde belægninger
    • Grav ikke trampolinen ned, hvor der er rør og ledninger
    • Ikke for tæt på skellet ift. naboerne

    Når du har fundet en placering, som lever op til ovenstående kriterier, kan dit arbejde med at grave ud til trampolinen begynde. Du skal her følge disse punkter:

    1. Marker området, du skal grave ud: Start med at markere selve det område, som du skal grave ud. Det gør du ved at placere en træpløk i midten af en cirkel, hvorefter du binder en spraydåse fast til pløkken med en snor. Du skal lave snoren lige så lang som radiussen på trampolinen. Tegn området op med spraymalingen.
    2. Gør klar til gravearbejdet: Få fat i værktøjet til gravearbejdet. Du kan enten vælge at bruge en spade eller en gravemaskine.
    3. Planlæg udgravningen: Ud fra vejledningen til trampolinen skal du nu planlægge selve udgravningen. Det er forskelligt fra trampolin til trampolin, hvor dybt du skal grave hullet. Vær især opmærksom på, at hullet ude i kanterne er dybt nok.
    4. Grav hullet ud: Begynd selve gravearbejdet. Grav helt ud i kanten.
    5. Husk luft mellem jorden og trampolinkanten: Ofte skal der være en kant med 10-15 cm. luft rundt mellem jorden og trampolinkanten, så der ikke ophober sig fugt.
    6. Læg en fiberdug i bunden af hullet: Det er en god idé at lægge en fiberdug i bunden af hullet. Så undgår du, at der vokser ukrudt op.
    7. Tjek, om trampolinen står i vater: Find vaterpas frem og tjek, om trampolinen står helt lige. Ret evt. til med fliser.
    8. Monter net mellem trampolin og terræn: Monter et net mellem trampolinen og terrænet, så du ikke risikerer, at smådyr kommer ned i hullet og bliver fanget dernede.

    Hvordan kommer du af med det overskydende jord?

    En af de store udfordringer ved at grave en trampolin ned er, at du kommer til at ende med en stor mængde jord. Hvis du har en trampolin, der er 4 m. bred, kommer du til at have 4-5 m3 jord. Det er ikke helt nemt at finde ud af, hvordan du kommer af med så meget jord. Det er derfor vigtigt, at du lægger en plan for, hvordan du kommer af med jorden, før du begynder gravearbejdet. Nogle af dine muligheder for at komme af med den overskydende jord er disse:

    • Få en anlægsgartner til at grave hullet. Gartneren kan muligvis hjælpe dig med at komme af med jorden eller give dig ideer til, hvordan du kan genbruge jorden i haven.
    • Genanvend jorden i haven. Bl.a. kan du bruge jorden til at lave en forhøjning ved trampolinen. Desuden er det en stor fordel, at du senere kan bruge jorden til at fylde hullet ud igen, hvis du ikke længere vil have en nedgravet trampolin.
    • Aflever jorden på en genbrugsstation. Find først ud af, hvor meget du må aflevere ad gangen, og om du skal bevise, at din jord ikke er forurenet. Der er forskellige krav fra genbrugsstation til genbrugsstation. Hvis din jord er forurenet, er der udgifter til deponering og rensning af jorden.

    Husk sikkerheden, når du bruger trampolinen

    Sikkerheden er utroligt vigtig på trampolinen. Der sker mange ulykker på trampoliner, og især fordi børn typisk bruger trampolinen mest, skal du have styr på sikkerheden. Har du en fritstående trampolin, skal du være endnu mere opmærksom på sikkerheden, da de fleste ulykker sker efter fald fra højde. Der er heldigvis nogle huskeregler, som kan minimere risikoen for ulykker på trampolinen markant. Følg derfor disse for at lege og hoppe med ro i sindet på trampolinen

    Først og fremmest bør du have et sikkerhedsnet på trampolinen. Sikkerhedsnettet forhindrer, at I falder ned fra trampolinen, hvis I f.eks. snubler eller kommer for tæt på kanten. Derudover er der kun én ad gangen, som bør hoppe på trampolinen. Undgå at lave tricks som saltomortaler på trampolinen. Hvis du har børn under 6 år, så husk altid at holde øje med dem, når de bruger trampolinen. Og som det sidste skal du huske at tjekke trampolinen jævnligt for at se, om sikkerheden er i top. Med disse huskeregler har du den rette sikkerhed på trampolinen til leg og motion.