Guide: Hvornår skal du klippe hæk?

Hvornår er det bedst at klippe hækken?

Klip gerne hækken efter Sankt Hans, da du på denne måde kan nyde synet af en flot hæk hen over sommeren. Derudover er det en god idé at holde øje med om, der er fugle eller bier, som holder til i hækken. Fuglene flyver som regel fra reden efter Sankt Hans, og bierne stopper som regel også med at samle næring på dette tidspunkt. Du skal dog være helt sikker på, at både fugle og bier er helt væk, før du begynder at klippe hækken. Du kan med fordel lade afklippede grene blive på jorden eller lægge det et andet sted i haven. Pindsvinene vil nemlig meget gerne bruge det som levested under efteråret og vinteren.

Vi anbefaler at klippe 1-2 gange om året f.eks. juni og igen i august. Hvis der er fugle eller lignende, kan du klippe hækken tidligt på sæsonen (før fuglene og bierne kommer til) og igen efter Sankt Hans. Hvis der ikke opholder sig nogle fugle og dyr i hækken, bestemmer du selv. Vent dog ikke længere end til starten af september, da eventuelle nye skud ikke kan nå at modne, før frosten kommer - det kan give planten frostskader. Du kan også lade hækken gro indtil midten af sommeren i juli og blot klippe hækken den ene gang. Nogle hækplanter kan have andre anbefalinger, og så bør du selvfølgelig gå efter dem.

Tip:

 • Har du en nyplantet hæk, må du først klippe hækken, når den har nået den højde, du ønsker. Du kan nemlig risikere, at hækken ikke vokser sig højere end det, og dermed ikke høj nok.
 • Er din hæk gammel og kedelig? Så kan det være en god idé at klippe hækken helt ned og lade den vokse på ny.

Klipning af hæk: Hvor lang tid tager det?

Hvor meget tid du skal bruge på at klippe hæk, afhænger af, hvor meget hæk du skal klippe, hvilke redskaber du skal bruge, og hvor meget erfaring du har. Derudover afhænger det også af, om du blot skal trimme hækken, eller om du skal tage noget af højden. Desuden er en lige klippet hæk oftest at foretrække, hvilket kræver en smule tålmodighed og lidt finesse. Derfor er det bedst at bruge lidt ekstra tid på at få hækken til at se pæn ud. Det er derfor svært at give et konkret svar, da der er mange faktorer, der spiller ind.

Klipning af ligusterhæk

Har du en ligusterhæk, skal du ud med hækkeklipperen to gange om året. Ligusterhækken er en af de hækplanter, der vokser hurtigt. Derudover kan skuddene blive meget tykke og svære at klippe af, hvis du ikke vedligeholder hækken. Klip i forsommeren og igen i august.

Klipning af bøgehæk

Har du en bøgehæk, bør du klippe ca. 2 gange om året. Hvis bøgehækken skal stå skarp og snorlige, bør du klippe to gange om året - før Sankt Hans og igen i august. Vil du have det lidt mere naturligt, kan du nøjes med en gang om året, f.eks. i juli måned. Klip den 10-20 cm under den højde, du gerne vil have, hækken skal have.

Klipning af thujahæk

Thujahækken skal klippes to til tre gange om året, da den er hurtigtvoksende. Hækken er pænest, hvis den bliver vedligeholdt. Det er derfor vigtigt, at du overholder trimme-intervallet. Undgå at klippe længere ind end til det grønne på hækken stopper, da Thuja ikke kan danne grønkornene, hvis der bliver klippet for meget af.

Hvilken hækkeklipper skal du vælge?

Du kan vælge imellem forskellige typer hækkeklippere. Vælg den, der passer til dit behov. Læs videre, og find ud af, hvad forskellene er.

Hækkeklipper på batteri

De fleste hækkeklippere drevet på batteri er bedst egnet til de små hække. De er ofte lette i vægten og er mindre i størrelsen sammenlignet med de andre typer hækkeklippere. Det er et fint alternativ til dig, der ikke har lyst til at bruge benzindrevet hækkeklipper. Du skal være opmærksom på, at tænderne på hækkeklipperen er kortere end på de andre typer og kan derfor ikke tage de store grene. Derudover skal du selvfølgelig holde øje med batteriet, så du ikke løber tør for strøm midt i arbejdet.

Fordele:

 • Egner sig godt til små/få hække
 • Kræver ikke ledninger og strømstik
 • Grønnere alternativ til hækkeklipperen på benzin

Ulemper:

 • Kan ikke klippe store grene
 • Batteriet skal udskiftes/oplades

Hækkeklipper på strøm

Skal du klippe et stort areal med hæk, bør du gå efter en kraftigere type som f.eks. en hækkeklipper på strøm. Den traditionelle hækkeklipper er en kraftig maskine, da den både er længere, kraftigere og længere tænder, samt klipper hurtigere og mere ad gangen. Du kan få hækkeklippere med flere styrker. Jo højere watt, des kraftigere er maskinen. Du skal dog altid have adgang til et strømstik.

Fordele:

 • God til større grene
 • Klipper hurtigt og meget ad gangen

Ulemper:

 • Kræver ledning og strømstik

Hækkeklipper på benzin

En hækkeklipper på benzin er til dig, der gerne vil have en kraftig maskine, der kan tage de store grene, men uden en ledning. Du kan derfor arbejde med den uden at skulle tænke over strømstik og ledninger. En benzindrevet hækkeklipper kan dog godt være tung at arbejde med, og så er det den mindst miljøvenlige udgave af hækkeklipperne.

Fordele:

 • God til større grene
 • Behøver ikke strømstik og ledning

Ulemper:

 • Mindre miljøvenlig
 • Tung at arbejde med