Frugttræer & bærbuske

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvorfor skal du dyrke frugttræer og frugtbuske?

Der er noget helt særligt ved at gro dine egne frugter i haven. Har du prøvet at plukke friske æbler fra dit eget æbletræ, eller samlet en god håndfuld blåbær fra din egen blåbærbusk? Det er en langsigtet plan, som kan give lækker frugt, hver sæson. Men et frugttræ eller en frugtbusk kan gro hurtigere, end du regner med. Du kan vælge at gro dine yndlingsfrugter, eller dem du bruger mest til dagligt. Du kan også vælge de frugttræer og frugtbuske, som du synes ser pænest ud. Mange sorter skifter udseende flere gange i løbet af året. Du kan se en fantastisk forvandling i løbet af året fra blomstring, til de begynder at bære frugt. Bladene bliver flotte røde og gule efterårsfarver og falder af om vinteren, for at starte igen i foråret.

Du kan få en meget flot og praktisk have, når du passer på dine frugttræer og frugtbuske. Men det kan også være fyldestgørende at tage sig af dem. Har du grønne fingre, ved du måske allerede, at havearbejde kan være afslappende og afstressende. Det er en stor belønning at se afgrøderne vokse sig store og bære frugt under din varetægt. Mange vil også mene, at frugt fra din egen have smager bedre end det, du kan købe i et supermarked. Der er altså noget helt særligt over at markere en speciel begivenhed, som barnedåb, runde fødselsdage, bryllupsdage mm med et frugttræ. Det kan minde dig om begivenheden og give dejlig frugt i rigtig mange år.

Hvilke frugttræer og frugtbuske skal du vælge?

De fleste træer og buske med frugt trives bedst på en forholdsvis vindstille plads med masser af solskin. Det er derfor vigtigt, at du planter dit frugttræ et sted, hvor der er læ og rigeligt med sol. Dette er tilfældet for de fleste frugttræer og frugtbuske, som eksempelvis æbletræer, pæretræer, blåbærbuske eller brombærbuske. Er du på udkig efter citrusplanter eller andre middelhavsplanter, skal du gerne have et orangeri eller drivhus, hvor disse planter kan få noget ekstra varme.

Har du forholdene til at plante et frugttræ og/eller frugtbusk, kan du begynde at overveje, hvilken størrelse og type du vil plante i din have eller orangeri. Det nemmeste vil selvfølgelig være at vælge dit yndlingsfrugttræ eller den sort, du spiser mest af til dagligt. Du kan også sagtens gå efter dit yndlingsfrugttræ. Men det kan være en god idé at overveje, hvor meget pasning det pågældende træ kræver, da de ikke alle er lige nemme. Overvej herunder størrelsen på frugttræet eller frugtbusken. De er nemlig tilgængelige i forskellige størrelser, og nogle vokser mere end andre. For at give dig et overblik over de forskellige sorter, kan du herunder se en oversigt over de forskellige frugttræer og buske:

  • Æbler: Der er ca. 50 forskellige arter af æbletræer. De kommer som løvfældende småtræer eller buske. Det er en forholdsvis nem plante, der ikke behøver ret meget gødning. Læg eventuelt kompost som topdress rundt om træet. Vær opmærksom på at vande det jævnligt i det første års tid, hvor rødderne ikke er etablerede ordentligt endnu.
  • Pærer: Pæretræer minder lidt om æbletræer, når det kommer til pasning af dem. De skal bruge meget luft omkring sig men ikke meget gødning. Du kan lægge et lag kompost eller jordforbedring rundt om træets stamme. Det passer generelt sig selv, men vand det nyplantede træ, indtil rødderne er etablerede.
  • Blåbær: Du kender måske blåbær for deres høje indhold af antioxidanter og deres gode smag. Det er en lækker plante, som kræver rigeligt med vand, når du udplanter den. Om vinteren kan du beskytte planten imod frost med granris. Blåbær skal helst plantes i en surbundsjord med luftig struktur. Plant gerne forskellige arter af blåbær ved siden af hinanden for en effektiv bestøvning.
  • Ribs: Små røde bær med en bitter og syrlig smag. De indeholder meget pektin, og er gode til syltning, saft og gelé. Ribsbuske skal gerne plantes i læ og med meget sol – de kan dog tolerere lidt skygge. Ribsbusken har godt af jævnlig beskæring. Fjern gerne gamle grene. Er der perioder med tørke, kan du med fordel vande busken, men ellers passer den meget sig selv.
  • Brombær: Brombærplanten giver søde og friske bær, som er ideelle til morgenmadstopping, desserter eller bare som en snack. Brombær skal gerne have meget sol og læ. Brombærren foretrækker en luftig jord med masser af næring. Anvend gerne kompost i jorden. Du kan eventuelt lade den klatre op af et espalier.
  • Solbær: Solbær er en rigtig fin begynderplante. De kræver nemlig ikke særlig meget pasning. Bærrene er runde, sorte og forholdsvise søde i smag. De er hårdføre og bliver ikke så let overmodne. Planter du solbærbusken i en god, næringsrig muldjord i et solrigt område, behøver du ikke gøre meget andet for at nyde godt af planten.
  • Hindbær: Hindbær er et populært bær med en dejlig, sød smag. Plant den i en god, porøs muldjord og kompost for at opnå en god vækst. Placer den et sted med meget sol og lidt læ for kraftig vind. Vand indledningsvist planten godt, men herefter behøver du ikke se meget til den. Hindbærbusken vokser underjordisk igennem løbere, så overvej et inddæmmet bed, hvis du ikke vil have, at den breder sig for meget.
  • Kirsebær: Kirsebærplanten har et udbytte af store, søde frugter i juli måned. Den kan plantes i fuld sol til halvskygge, og den er én af de planter, som kræver en del vand. Planter du træet sammen med en god omgang kompost, behøver du ikke gøde det mere fremover.
  • Stikkelsbær: Stikkelsbær har en syrlig smag, når de er grønne. En sød smag, når de er modne. Stikkelsbær er gode til marmelader og geléer. Stikkelsbærbusken er en løvfældende busk og bliver op til 150 cm høj. Plant stikkelsbærbusken i et stort plantehul med en porøs muldjord. Du kan eventuelt lægge barkflis rundt om planten, da stikkelsbærbusken har brug for at holde på noget fugtighed.
  • Blommer: Blommetræet giver flotte frugter med en sød og saftig smag. Alt efter arten kan blommetræet blive ret stort. Giv blommetræet rigeligt med plads i et solrigt område. Du kan fint plante det i en næringsrig havejord. Giv eventuelt lidt kompost som topdress rundt om blommetræet. Blommetræet er rimelig nemt at passe. Du kan vande blommetræet i det første års tid, hvis der er tørt. Vand hellere grundigt og ikke hyppigt.

Hvornår skal du plante dine frugttræer og frugtbuske?

Mange frugttræer og buske kan udplantes hele året rundt, så længe der ikke er frost i jorden. Det bedste tidspunkt at plante er dog om efteråret, hvor der er en lun og stabil temperatur. Husk, at plante med rigelig afstand, så træerne og buskene kan udvikle sig ordentligt. På den måde får de nok lys og luft. Planter du forskellige arter af den samme plante, er det en god idé at plante dem i nærheden af hinanden, så de kan bestøve hinanden. Nogle planter er selvbestøvende, men de har stadig godt af at blive bestøvet af andre arter af den samme slags.

Lav et stort plantehul og sørg for at jorden er løst og porøst. Du kan med fordel blande kompost i jorden eller som topdress. Har du en podet plante, skal du huske at placere podestedet 10 cm over jorden. Plant eventuelt planten med en støttepæl eller et espalier, hvis det er en klatreplante. Vand grundigt efter udplantning, så rødderne kommer godt fra start. Du behøver normalt ikke at vande dem meget, men det er godt at gøre det første år, imens rødderne ikke er ordentligt etablerede. Husk, at plante dine frugttræer og buske i den rette jord. Herunder har de enkelte planter individuelle behov. Eksempelvis skal blåbærbuske skal helst plantes i surbundsjord, hvor andre skal placeres i muldjord.

Sådan beskærer du dine frugttræer og frugtbuske

Før du begynder at beskære dine frugttræer og buske, er det en god idé at undersøge, om den pågældende plante har godt af at blive beskåret. Ikke alle planter tåler beskæring. Nogle er okay med moderat beskæring, mens andre planter trives med en grundig beskæring. Især kirsebærtræer og blommetræer har godt af at blive beskåret. Det kan være hårdt arbejde at beskære frugttræer og frugtbuske, især hvis du skal bukke dig ned eller række op en del. Har du nogle gode haveredskaber som en beskæringssaks, kan det tage en del af byrden af arbejdet.

Vil du have en dybere gennemgang af beskæring, kan du læse Silvans guide til beskæring. Derudover skal du huske at gøde og vande dine frugttræer rigtigt. Du kan med fordel lægge et lag kompost rundt om dine frugtplanter i foråret, så de får en langsom tilførsel af ekstra næring igennem vækstsæsonen. Du kan gentage dette hvert år. Som nævnt er det mest i starten af udplantning, at du skal bekymre dig om at vande dine frugttræer og frugtbuske. Når rodnettet er etableret og dybt, vil planten selv kunne opsuge den vand, som den har brug for.