Hækplanter

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Skab et privat uderum med flotte hækplanter

Hækken er med til at skabe et privat rum i haven og spiller en stor rolle for havens udseende. I Silvan finder du flere forskellige hækplanter i forskellige sorter. Find f.eks. den flotte, grønne thujahæk, der både kan bruges som færdighæk og selvstændig plante. Ønsker du en lidt anderledes hæk, finder du her også den fine kirsebærlaurbær-busk, der også egner sig flot som hækplante – den giver en lidt kraftigere hæk med større blade end de andre sorter. Se alle hækplanter her, og fuldend haven med en flot hæk.

Der kan være mange grunde til at anlægge en hæk i haven. Med en flot, grøn hæk kan du skabe et privat uderum i haven, hvor du og din familie kan nyde udelivet helt uforstyrret. Derudover er den med til at skabe læ i haven – den fungerer altså som et naturligt læhegn. Det er en ideel løsning, hvis du har en åben have, der måske ligger lidt højt. Og så er hækken naturligvis også med til at sætte den sidste finish. Den indrammer smukt haven, og du kan også bruge den til at opdele haven i forskellige rum, hvis det skulle være nødvendigt. I Silvan finder du flotte hækplanter i flere sorter til enhver have.

Hvilken hæk skal du vælge?

Du kan få hækplanter i mange forskellige sorter. De afviger både i, hvor hurtigt de vokser, om de egner sig til høje eller lave hække, om de ofte skal klippes og meget mere. Herunder kan du læse mere om nogle af de sorter, vi forhandler i Silvan – deres fordele og ulemper.

Thuja ‘Brabant’

Thuja er et meget robust, stedsegrønt nåletræ, der egner sig rigtig godt som hækplante. Den er let at holde, og så vokser den sig hurtigt tæt. Den er altså helt ideel, hvis du gerne vil have en hæk, der vokser hurtigt op og skærmer godt af. Den vokser ca. 25-50 cm om året afhængigt af forholdene. Nogle enkelte ulemper er, at den er følsom over for tørke – sørg derfor for at vande den i tørre perioder. Derudover bærer den frugter i form af små grankogler i efteråret.

Kirsebærlaurbær ‘Novita’

Kirsebærlaurbær er også en stedsegrøn busk, der gør sig rigtig godt som hæk. Den kræver minimal pleje, vokser hurtigt, og så er den også velegnet til skyggefulde placeringer. Den får blanke, mørkegrønne blade, der hurtigt skaber en tætlukket hæk. Den vokser ca. 25-50 cm om året afhængigt af forholdene på dens placering. Den har et lidt mere busket udseende end f.eks. en klassisk liguster eller bøg.

Sådan planter du korrekt

For at få det bedste resultat med dine nye hækplanter, er forarbejdet vigtigt. Jorden skal gerne være helt fri for større sten, rester af byggeaffald og lignende ned i en dybde på 35-40 cm. Hvis du bor et sted med meget lerholdig jord, er det en god idé at blande jorden op med sand eller spagnum for at få en løsere struktur. Rødderne på planterne har nemlig brug for en porøs jord for at kunne brede sig og få ordentligt fat.

Sørg for at holde rødderne fugtige, indtil de skal i jorden – mange opbevarer dem i en spand, hvor de jævnligt kan vande dem. Når du skal plante hækken, graver du blot en rende, der følger den linje, som den færdige hæk skal stå i. Her er det en god idé at sætte en rettesnor, som du kan grave efter og efterfølgende placere planterne efter. Renden skal være bred og dyb nok til, at der er god plads til rødderne. Inden du sætter rødderne ned, kan du med fordel smide noget kompost ned i hullerne – det giver hækplanterne noget at leve af fra start.

Når planten er i jorden, træder du forsigtigt jorden rigtig godt til, så den står fast og opret. Og så er det vigtigt at vande. Reglen hedder, at hver meter af nye hækplanter faktisk skal have 20 liter vand over flere omgange for at have de bedste forudsætninger.

Hvor mange hækplanter skal du bruge per meter?

Her kommer det meget an på den type hæk, du vælger. Jo mindre en busk, jo tættere skal de naturligt placeres. Som tommelfingerregel bør du sætte 4-5 hækplanter pr. løbende meter, når der er tale om barrods-planter. Ved færdighæk er det kun nødvendigt med ca. 3 planter pr. løbende meter. Hvis du ønsker ekstra tæthed og volumen, kan du med fordel sætte dine hækplanter i to forskudte rækker.

Plant din hæk på det rigtige tidspunkt

Der er tidspunkter, hvor det er bedre end andre at plante hækplanter. Hvis rødderne er med klump, bør du sætte dem ud i september/oktober eller april/maj. Hvis planten er barrodet, skal den sættes ud mellem løvfald og løvspring – det vil sige, fra efteråret, når planterne begynder at smide deres blade, og indtil knopper og blade springer ud igen i foråret. Køber du hækplanter i potter, kan du faktisk plante dem ud det meste af året, da rødderne er beskyttet af jorden i potten – dog ikke, når der er frost.

Sådan passer du din nye hæk

En ny hæk kræver vanding, det kommer vi ikke udenom. Og særligt i tørre perioder, er det rigtig vigtigt, at du er opmærksom på vandingen. Her er en god løsning en siveslange, som du fast kan have liggende under hækken. På den måde kan du let tænde for vandet, når der er brug for det. Når det kommer til beskæring, er det vigtigt, at du ikke klipper fra oven, før den har nået den ønskede højde. Du må dog gerne beskære og trimme let i siderne – det er med til at skabe en tættere hæk.

Når vinteren melder sig, kan det være en god idé at beskytte hækken mod frost. Det kan du gøre ved f.eks. at lægge noget kompost omkring rødderne, så du minimerer risikoen for frostskader. Sørg for løbende at fjerne ukrudt under hækken. For at kunne etablere sig bedst muligt, har hækken nemlig brug for så meget næring som muligt fra jorden. Og hvis den skal kæmpe om næringen med forskellige ukrudtsplanter, kan det mindske dens vækst.