Hækplanter

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Skab et privat uderum med flotte hækplanter

Hvis du leder efter et alternativ til et hegn, så er hækplanten et godt bud. Hækken er med til at skabe et privat rum i haven og spiller en stor rolle for havens udseende. I Silvan finder du flere forskellige hækplanter i forskellige sorter. Find f.eks. den flotte, grønne thujahæk, der både kan bruges som færdighæk og selvstændig plante. Ønsker du en lidt anderledes hæk, finder du her også den fine kirsebærlaurbær-busk, der også egner sig flot som hækplante – den giver en lidt kraftigere hæk med større blade end de andre sorter. Se alle hækplanter her, og fuldend haven med en flot hæk.

Der kan være mange grunde til at anlægge en hæk i haven. Med en flot, grøn hæk kan du skabe et privat uderum i haven, hvor du og din familie kan nyde udelivet helt uforstyrret. Derudover er den med til at skabe læ i haven – den fungerer altså som et naturligt læhegn. Det er en ideel løsning, hvis du har en åben have, der måske ligger lidt højt. Og så er hækken naturligvis også med til at sætte den sidste finish. Den indrammer smukt haven, og du kan også bruge den til at opdele haven i forskellige rum, hvis det skulle være nødvendigt. I Silvan finder du flotte hækplanter i flere sorter til enhver have.

Hvilken type hæk skal du vælge?

Du kan få hækplanter i mange forskellige sorter. De afviger både i, hvor hurtigt de vokser, om de egner sig til høje eller lave hække, om de ofte skal klippes og meget mere. Herunder kan du læse mere om nogle af de mest udbredte hæktyper.

Thuja ’Brabant’

Thuja er et meget robust, stedsegrønt nåletræ, der egner sig rigtig godt som hækplante. Den er let at holde, og så vokser den sig hurtigt tæt. Den er altså helt ideel, hvis du gerne vil have en hæk, der vokser hurtigt op og skærmer godt af. Den vokser ca. 25-50 cm om året afhængigt af forholdene. Der er dog nogle enkelte ulemper ved den. Thuja er følsom over for tørke – sørg derfor for at vande den i tørre perioder. Derudover bærer den frugter i form af små grankogler i efteråret.

Kirsebærlaurbær ’Novita’

Kirsebærlaurbær er også en stedsegrøn busk, der gør sig rigtig godt som hæk. Den kræver minimal pleje, vokser hurtigt, og så er den også velegnet til skyggefulde placeringer. Den får blanke, mørkegrønne blade, der hurtigt skaber en tætlukket hæk. Den vokser ca. 25-50 cm om året afhængigt af forholdene på dens placering. Den har et lidt mere busket udseende end f.eks. en klassisk liguster eller bøg.

Bøgehæk ’Fagus Sylvatica’

Bøgehækken er en flot, tæt og kraftig løsning, hvis du mangler en hæk. Bøgehækken er et løvfældende træ, så du ser den smukke udvikling igennem sæsonerne. Du ser de flotte lysegrønne blade om sommeren, som løbende bliver brune imod vinteren. De visne blade falder af i foråret og herefter får den nye blade igen. Den kan vokse helt op til 40-50 cm om året under gode forhold, så det er også en hurtigvoksende løsning.

Sådan planter du dine hækplanter

Når du skal plante din hæk, er det vigtigt, at jorden er let og porøs. Jorden skal også gerne være fri af store sten, affald eller lignende ned. Plant den i en dybde på 35-40 cm. Du kan evt. bruge noget jordforbedring, der hvor du har tænkt dig at plante din hæk. Hvis din jord indeholder meget ler, kan du blande noget sand i jorden, så den bliver mere porøs, let og gennemdrænende. Hvis din jord til gengæld er for sandet, kan du bruge noget jordforbedring, der giver nok næringsstoffer til din hæk. Du kan også give et lag jordforbedring på overfladen rundt om din hæk efter et par år.

Hvis du har fået dine hækplanter, men ikke er klar til at plante dem, er det vigtigt, at du holder rødderne våde. De kan f.eks. stå i en spand, hvor du kan give dem rigeligt med vand. Hvis du ved hvor din hæk skal være, er du klar til at grave en rende ud. Du kan evt. bruge en rettesnor, hvis du gerne vil have et flot og lige resultat. Det gør det også nemmere at grave efter frem for øjemål. Hvor bred og dyb renden skal være, afhænger af størrelsen på rødderne på dine hækplanter. Rødderne skal kunne passe komfortabelt ned i renden uden at skulle mases ned. Imens du sætter planterne og jorden på plads i renden, kan du passende bruge din jordforbedring, sand eller noget kompost. På denne måde får planterne en god start med nok næring.

Hvordan skal en hæk passes?

Du behøver normalt ikke at vande en hæk, men når det er en ny hæk, bør du vande den indtil den er etableret med dybe rødder. Især når det er meget tørt, bør du vande dine mindre hækplanter. I Silvan har vi mange artikler til vanding, som gør arbejdet lettere. Du kan f.eks. bruge en siveslange langs bunden af din hæk, så bliver den vandet jævn og nemt. Husk også at gøde jorden omkring din hæk, enten ved at lave et topdress eller brug flydende gødning i vandet. Du kan med fordel bruge kompost eller andet langtidsvirkende gødning, så du ikke skal gøde så ofte.

Det er også vigtigt at fjerne ukrudt omkring din hæk – især når den er ved at blive etableret. Hvis du fjerner ukrudtet, skal din hæk ikke konkurrere imod andre uønskede planter om næringen og vandet i jorden. Du kan også lavet et tykt lag barkflis omkring foden på din hæk. På denne måde kan ukrudtet nemlig ikke trænge igennem. Når du har en etableret hæk, vil den vokse sig større. Nogle gange også for stor eller for vild, og så er det tid til at finde hækkeklipperen frem. Hvis du klipper din hæk ned, vil den også begynde at lave nye skud og blive mere tæt.