Højbede & espalier

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Skab din egen pryd- eller nyttehave med højbede og espalier

Det er skønt at dyrke sine egne afgrøder. Men er du knap så vild med at stå foroverbøjet for at passe køkkenhaven? Så er et højbed måske den helt rigtige løsning. I Silvan finder du et stort udvalg af højbede og højbedsrammer af f.eks. pallerammer og traller. Og hvis dine planter skal have lidt at støtte sig til, finder du her også forskellige espalierer, som du kan montere på husmuren, et hegn eller lignende – vi har også en kombination af højbed og espalier i form af plantekasser med espalier. Ønsker du en flot rosengang, finder du også fritstående espalier til roser. Se udvalget her, og find den helt rette højbeds-løsning til din have.

Højbede skaber et hav af muligheder i haven. Brug dem som nyttehave til dine grøntsager, krydderurter og jordbærplanter. Eller skab et smukt blomsterbed med netop de udendørs blomster, du bedst kan lide. Der er flere forskellige fordele ved at plante i et højbed fremfor direkte i haven. Nogle haveplanter og grøntsagsplanter har det med at brede sig – og nogle næsten ustyrligt meget. Et højbed sætter en naturlig ramme, som planterne kan gro indenfor. Så behøver du ikke bøvle med at inddæmme eller måske fjerne en vildtvoksende plante, der er ved at overtage hele have. Derudover får du en meget bedre arbejdsstilling, når du skal plante, luge eller høste dine afgrøder.

I Silvan finder du et bredt udvalg af højbede i forskellige designs og materialer. Hvis du er gør-det-selv-typen, kan du let og hurtigt lave dit eget højbed af pallerammer. Så kan du lave det i præcis den højde og størrelse, der passer dig. En anden trend er højbede af traller, der giver et rustikt look til haven. Fra det populære mærke Plus kan du også få et væld af forskellige højbede, både firkantede og trekantede samt blomsterkasser på hjul. Og er du til det helt simple, kan du også bruge en kapillærkasse som højbed sammen med en plantesæk.

Espalierer har, ligesom højbede, også flere både praktiske og dekorative egenskaber. De er med til at støtte planter, særligt slyngplanter og lignende, der gerne vil vokse opad. Mange af os kender dem nok i sammenhæng med roser, hvor espalieret f.eks. er placeret op ad husmuren, og de smukke roser smyger sig opad. De er også ideelle til frugtbuske, som f.eks. brombær. Hvis du sætter brombærbusken sammen med et espalier, kan du hjælpe den med at vokse mere opad i stedet for udad, så den er lettere at kontrollere. Og vil du have endnu bedre styr på dine planter, finder du her også plantekasser med espalier, hvor du får det bedste af begge verdener.

Hvilke planter skal du vælge?

Der er faktisk næsten ingen grænse for, hvilke planter du kan vælge til dit højbed. Du kan nemlig sætte alt fra krydderurter og grøntsager til stauder og sommerblomster. De eneste planter, der ikke rigtig egner sig, er store buske og træer – de kræver mere plads. Mange bruger højbede og plantekasser til at skabe en køkkenhave, der er let at overskue. Du kan kontrollere arealet, hvorpå dine planter vokser og breder sig, og så kan du få det hele lidt op i højden. Hvis du gerne vil bruge dit højbed som køkkenhave, kan det være en fordel at sætte planter i stedet for frø. På den måde forkorter du tiden fra såningen, indtil du kan høste.

Du kan naturligvis også bruge dine højbede til blomster og plante lige netop de blomster, som du ønsker. Mange sommerblomster og stauder trives rigtig godt i et højbed – og igen er det en let måde at begrænse arealet, hvorpå dine planter breder sig. En anden fordel ved at lave bede eller køkkenhave i et højbed er, at det kan være lettere at få bugt med ukrudtet. Da planterne står forholdsvis tæt, er der simpelthen ikke plads til ukrudtet. Og det, der måtte komme, er typisk let at rive op. Så om du vil plante salater, krydderurter, gulerødder eller sommerblomster i dit højbed, er helt op til dig.

Hvilken jord skal du vælge til dit højbed?

Valget af jord afhænger af, hvilke planter du gerne vil sætte. Det er altid en god idé at sætte sig ind i, hvilken jord de givne planter trives bedst i. Men én ting er sikkert; du går ikke galt med en god, næringsrig jord. Til krydderurter findes der f.eks. en speciel krydderurtejord. Efterhånden som tiden går, vil jorden i dit bed synke – det sker typisk fra år til år. Tilfør derfor gerne et lag frisk jord eller muld hvert år, gerne med noget kompost, så dine planter igen får ny, god næring.

Sådan sneglesikrer du dit højbed

Der findes flere måder at holde snegle væk fra højbedet. Hvis du gerne vil undgå gift og andre skrappe sager, kan du enten benytte selvhæftende kobbertape eller en snegleprofil. Begge dele er en mere miljøvenlig sneglesikring, der stadig er effektiv til at holde snegle væk. Kobbertape, også kaldet snegletape, er en selvhæftende tape, du blot sætter rundt om kanten på dit højbed. Når sneglens slim rammer kobberet, får den et lille stød. Det er ikke noget, den tager skade af, men det er nok til, at den holder sig væk. En snegleprofil er en liste, du monterer på kanten af bedet, som sneglen ikke kan passere.

Flotte espalier til haven

Nogle planter og blomster tager sig bare bedst ud, når de får lov at brede sig opad. Og her er et espalier jo helt ideelt. I Silvan finder du flere forskellige modeller, i flere forskellige materialer. Leder du efter det helt enkle espalier, kan du med fordel bruge et armeringsnet. Det fås både med galvaniseret overflade samt med en rust-orange overflade. Dem kan du med fordel montere på f.eks. et hegn eller op ad husmuren – hvor end du gerne vil have dine slyngplanter til at brede sig.

Nogle espalierer kommer allerede med klargjorte beslag, så du kan montere dem på husmuren. De fås både udformet som en flad firkant, i en vifteform og som en halvrund bue, der går ud fra muren. Det halvrunde espalier er særligt velegnet til planter, der har ekstra fylde – og samtidigt breder planten sig ikke kun ud fra muren men kan også vokse lidt indad. Det kan også være, at du leder efter et espalier til en havegang – altså en rosengang. Det finder du også her. Som navnet siger, bruges det som oftest til roser. Det er en smuk måde at starte eller afslutte en gangsti eller lignende på i haven.

5 gode slyngplanter til espalieret

Der findes flere forskellige klatreplanter, eller slyngplanter, der gør sig rigtig godt op ad et espalier eller en anden slags hegn. Det skaber en form for ”grøn væg”, der falder flot ind i omgivelserne, hvis du f.eks. har en naturgrund, hvor et hegn måske ikke passer så godt ind, eller hvis du bare gerne vil holde det naturligt og grønt. Ønsker du en helt bevokset væg, kan du med fordel bruge armeringsnet som dit espalier. Og ønsker du blot et lille område, hvor din klatreplante kan udfolde sig, er de færdiglavede espalierer, der monteres på væggen en rigtig god løsning. Læs mere om 5 klatre- og slyngplanter, der er ideelle til espalieret herunder:

  • Efeu vedbend: Efeuen er en velkendt og populær plante herhjemme. Det er en stedsegrøn plante, der altså forbliver grøn hele året. Dens klatrende egenskaber gør den ideel som plante til espalieret. Den trives i skygge og halvskygge – altså ikke direkte sol. Sørg for, at jorden omkring den ikke tørrer helt ud, men vand den endelig ikke for meget, da den så vil drukne.

  • Klematis: Klematis, eller clematis, er en smuk slyngplante, der får flotte, farverige blomster. Den kræver noget at støtte sig til, som f.eks. et espalier, hegn eller lignende, da den ellers vil falde helt sammen. Sæt den gerne i fuld sol, men hvor rødderne står i skygge af f.eks. et bunddække af planter, sten eller flis. Jorden omkring din klematis må ikke tørre helt ud – vandingen afhænger af jorden og hvor meget regn, der kommer.

  • Klatrehortensia: Klatrehortensiaen er en selvhæftende klatreplante, der faktisk kun behøver et espalier i starten af dens vækst – herefter kan den holde sig selv ved at hæfte til overflader som husmuren eller et hegn. Placér den gerne i læ og halvskygge, så den ikke får hverken for meget blæst eller fuld sol. Klatrehortensiaen foretrækker en let og luftig jord, og så skal den holdes jævnt fugtig, især i tørre og varme perioder.

  • Klatrerose: Klatreroser er endnu en art af slyngplanter, der er gode til espalieret. Placér den gerne på en åben plads, uden alt for mange andre planter nært omkring den. Klatrerosen skal gerne have ca. 6 timers sol om dagen, men kan sagtens klare sig på en plads med vandrende skygge. Sørg for at vande rigeligt, én gang om dagen, gerne om aftenen. Gød også din klatrerose regelmæssigt, så trives den bedst.

  • Brombærbusk: Hvis du gerne vil have nytteplanter på dit espalier, er brombær et rigtig godt bud. Placér din brombærbusk og espalier solrigt og gerne med rolige vindforhold. Jorden skal gerne være fugtig, den må dog ikke være våd. Hvis din brombærsort har torne, klarer den selv at kravle op ad espalieret. Hvis ikke, har den brug for lidt hjælp i form af opbinding.

2 i 1 – plantekasse med espalier

Vil du gerne have det bedste fra begge verdener? Så er et højbed med espalier måske den helt rigtige løsning. Her får du nemlig alle fordelene fra begge; du kan let begrænse dine afgrøder til selve plantekassen, og samtidigt kan du skabe plads og dekoration med opadvoksende planter. I vores sortiment finder du forskellige højbede med espalier – nogle som plantekasser med hjul, andre som plantekasse på ben, alt afhængigt af dit behov. De fås i forskellige design og materialer, som f.eks. polyrattan og komposit, som begge er vedligeholdelsesfrie materialer. Så behøver du altså kun bekymre dig om at fylde dine blomsterkasser med netop de planter og blomster, som du drømmer om.