Optænding

Vi har optændingen, der sætter gang i din grill, havepejs, brændeovn, grillstarter m.m. I SILVAN finder du nemlig alt, hvad du skal bruge af kul, briketter, lightere og optændingsblokke til din optænding. Det er ikke svært at tænde op, men det er vigtigt at vide, hvordan du gør det korrekt. Du skal først og fremmest sørge for at pakke træ, kul eller briketter tæt sammen for at holde på varmen. Du kan med fordel benytte optændingsblokke til at tænde op med. Du kan læse mere nedenfor omkring, hvordan du får gang i grillen, og få tips og tricks til en miljøvenlig optænding. Og det er uanset, om du ønsker at tænde op for flammerne til madlavningen, eller for varmen og hyggens skyld. Vi har helt sikkert løsningen til dig. I SILVAN finder du alt, hvad du skal bruge for at få gang i flammerne. 

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvordan får du gang i grillen?

Det kræver ofte, at du afsætter god tid til at få gang i grillen, inden du kan lave mad. Det gælder i hvert for en kulgrill. Det tager nemlig ofte omkring 30 minutter at få gang i flammerne. Du kan dog reducere ventetiden betydeligt ved hjælp af en grillstarter. Så tager optændingen kun ca. 15 minutter. Det er også noget lettere at bruge en grillstarter, når du skal have gang i dine kul eller briketter. Det er forholdsvis let at tænde op i en grillstarter. Du fylder den blot op med kul eller briketter. Derefter skal du tænde op for den, ved hjælp af optændingsblokke eller papir, i bunden. Når kullene eller briketterne er hvidglødende hele vejen igennem, kan du hælde dem over i grillen. Og så er du klar til at lave lækker mad. 

Skal du bruge kul eller briketter?

Du kan benytte både kul og briketter til din optænding. Og det kan måske være lidt svært at finde ud af, hvad du bør bruge, hvornår. Men dit valg af optænding afhænger for det meste af, hvad du skal tilberede. Kul brænder hurtigere igennem end briketter. Det gør, at de typisk er lidt hurtigere klar til brug end briketter. Det betyder dog også, at de mister varmen hurtigere. Det anbefales derfor, at du anvender kul, hvis du kun skal grille mindre ting. Det kunne f.eks. være pølser, kyllingefiletter og lignende. Det er altså ikke med kul du bør begynde at tilberede den helt store steg eller anden til juleaften. Kul er altså optimalt, hvis du skal lidt hurtigt i gang – og det er ofte også billigere end briketter.

Grillbriketter kan derimod sikre dig en mere jævn og langtidsvarende varme på grillen. Briketter er derfor et bedre valg, hvis du skal tilberede noget over længere tid. De er som oftest en smule dyrere end kul, men du behøver til gengæld heller ikke bruge lige så store mængder for at sikre en god og jævn varme. Du kan naturligvis også bruge kul til en længere tilberedning, men det kan dog blive nødvendigt at fylde efter med nye kul løbende. Så om du skal bruge kul eller briketter til din optænding afhænger altså af, hvad og hvor længe du skal tilberede. Fælles for begge ting er, at det er vigtigt at optændingen er tør. Hvis det ikke er tørt, kan det afgive for meget røg, som endda kan ende med at gå ud over smagen.   

Sådan tænder du sikkert op i grillen

Grillmad er noget, som danskerne er rigtig glade for. Og vi gør det i stor stil. Det er efterhånden blevet sådan, at de fleste griller året rundt. Det er selvfølgelig hyggeligt med lækker grillmad, men det er også vigtigt, at grillen håndteres med omtanke. Vi har derfor lavet en liste med nogle gode råd og tips til, hvordan du undgår at grillhyggen ender galt. 

  • Husk, at du kun bør grille udenfor – uanset om det er med kul- eller gasgrill
  • Når du griller, skal du sikre dig at underlaget, hvor grillen placeres er stabilt. På den måde mindsker du risikoen for, at den vælter. Ved brug af engangsgrill skal underlaget kunne tåle varme
  • Den sikreste måde du kan tænde din grill, er med en grillstarter og optændingsblokke. Med en grillstarter kan du få godt gang i grillen på ca. 15 minutter
  • Du bør aldrig bruge brandfarlige væsker til at starte din grill. Disse kan lynhurtigt give store flammer og kan derfor være svære at kontrollere. Benzin, sprit og andre brandfarlige væsker udvikler dampe, som i værste fald kan eksplodere, når du sætter ild til det
  • Hvis du vælger at bruge tændvæske til optænding, bør du være meget forsigtig ved brug
  • Placér grillen et godt stykke væk fra træer og bygninger. Så mindsker du risikoen for, at ilden skulle sprede sig
  • For en sikkerheds skyld kan du altid have noget vand ved siden af grillen – enten i form af en haveslange, en balje eller lignende

Tips og tricks til miljøvenlig optænding

Med den korrekte optænding kan du skåne miljøet for en høj volumen af partikelforurening. Vi har derfor lavet nogle trin til, hvordan du let og miljøvenligt kan tænde op og få gang i ilden:

  • Du skal bruge 2 stykker brænde, småpinde, poser beregnet til optænding og en lighter eller tændstikker
  • Sørg for, at der er lufttilførsel til dit brænde, og placer de to stykker brænde nederst
  • Placer småpinde på tværs af træet sammen med poser beregnet til optænding
  • Sæt ild til poserne og placer yderligere småpinde på toppen af træet
  • Det er vigtigt, at der kommer luft til ilden samtidig med, at træet holder på varmen. Herefter skulle der gerne være gang i flammerne