Stegetermometre

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad er et stegetermometer?

Med et stegetermometer kan du altid ramme den helt rigtige temperatur, når du steger kød. Når kødet steges ved den rigtige temperatur, får du et saftigt og lækkert resultat. Nogle følger blot en bestemt tid ifølge en opskrift, når de steger and. Men der kan være stor forskel på, hvor lang tid en steg skal have, alt efter hvor stor stegen er, hvilken ovn du har, og hvilken indstilling ovnen er på. Derfor er et stegetermometer en essentiel del af køkkengrejet, når du for eksempel skal lave den helt perfekte flæskesteg, andesteg eller culottesteg. Du har muligvis også set opskrifter, som beder dig om at bruge et stegetermometer, og du får et mere præcist mål at gå efter.

Et stegetermometer fungerer ved at måle kernetemperaturen af kødet. Det er specielt godt til større stykker kød som for eksempel en stor flæskesteg. Ved store stykker kød kan det være svært at bedømme, hvorvidt kødet er gennemstegt indeni, men du kan tjekke efter ved at bruge et stegetermometer. Vær opmærksom på om dit stegetermometer er beregnet til at kunne blive i ovnen. Eller om du skal måle en gang imellem. Der er også forskel på, hvorvidt et stegetermometer er beregnet til grill, hvorvidt det er trådløst eller med ledning, eller hvorvidt det har bluetooth og kan anvendes med din mobil.

Hvilket stegetermometer skal du vælge

Der findes flere forskellige typer af stegetermometre. Derfor er det vigtigt, at du vælger en type, som passer til dine behov. Der findes både de helt simple stegetermometre, som fint kan klare jobbet med at måle temperaturen i kødet, og så er der de langt mere avancerede udgaver. Overvej dine behov, før du køber et stegetermometer. Der er ingen grund til at købe et for dyrt stegetermometer, hvis du har det fint med at holde øje med temperaturen på analog vis. Vil du derimod gerne havde flere funktioner, bør du købe en af de lidt mere avancerede digitale termometre.

Analogt stegetermometer

Et analogt stegetermometer er den mest simple type af termometre til stegen. Det fungerer meget simpelt med en viser på et termometer, som viser kødets temperatur. I udgangspunktet er temperaturen i celsius, men i nogle tilfælde kan det samtidig vise temperaturen i fahrenheit. Mens alle analoge stegetermometre viser temperaturen i kødet, er der i nogle tilfælde også ikoner, der viser, om den specifikke kødtype har opnået den anbefalede temperatur. Fordelen ved et analogt stegetermometer er, at du er fri for at tænke på at skifte batterier på det, og at det ofte er særdeles holdbart og robust.

Digitalt og trådløst stegetermometer

Vil du gerne have et mere avanceret stegetermometer, er det et digitalt termometer, som du skal anskaffe dig. På et digitalt stegetermometer kan du se temperaturen på et display. Det gør, at du mere præcist kan følge med i temperaturudviklingen. Du kan indstille termometret til bestemte former for kød, hvorefter du vil få at vide, når stegen har opnået den ønskede temperatur. Især et trådløst stegetermometer er populært, da du ikke er begrænset af en ledning på samme måde. Du skal være opmærksom på, at et digitalt stegetermometer bruger batterier, som du skal huske at tilkøbe.

Sådan bruger du et stegetermometer rigtigt

Før du starter, skal du sikre dig, om dit stegetermometer er beregnet til at putte direkte i ovnen eller grillen. Du skal også være opmærksom på, om det digitale display skal være uden for ovnen eller grillen vha. en ledning. Nogle stegetermometre kan fint sidde i stegen til at starte med, men ellers kan du fint stikke stegetermometeret i senere. Du kan f.eks. stikke stegetermometeret i 20-30 minutter før, stegen bør være færdig. Kernetemperaturen skal måles på det tykkeste sted af stegen, så du kan være sikker på, at stegen er helt gennemstegt. Stik stegetermometerets nål ned i den tykkeste del af stegen og langt nok til, at nåleenden er ca. i midten. Du kan stikke stegetermometeret i ovenfra eller fra siden. Undgå at stikke nålen i forneden eller i enden.

Du skal også være opmærksom på, hvad for noget kød du laver. Kyllingelår bliver færdigstegte før kyllingebryster. Derfor skal du måle temperaturen af kyllingebryster, hvis du vil sikre dig, at kyllingen er helt gennemstegt. Du skal også være opmærksom på at måle direkte i kødet. Måler du temperaturen i en fedtlomme, vil temperaturen være meget højere end i selve kødet. Du skal ligeledes huske, at mange stege har en bestemt temperatur, når det kommer ud af ovnen. Herefter skal de hvile ca. 15 minutter, hvor kernetemperaturen fortsætter med at stige. Hvis du har en ønsket sluttemperatur, skal stegen ud ca. 7 grader før den ønskede temperatur, er opnået. Herefter vil stegen stige ca. 7 grader, imens den hviler. Vær opmærksom på at dette oftest gælder for store stykker kød.

Gode råd til at bruge stegetermometer

Husk at rengøre dit stegetermometer efter brug. Hvis du holder dit stegetermometer rent, får du en mere præcis måling, når du igen skal tilberede en steg eller et andet stykke kød. Du slipper ligeledes for andre madrester i din næste ret. Du kan bruge et stegetermometer til chokolade, hvis du for eksempel skal lave tempereret chokolade. I samme dur kan du også bruge det til sukker. Der findes sukkertermometre og mere generelle køkkentermometre, men du kan fint bruge et stegetermometer, hvis du ikke har en af de andre muligheder. Når du bruger et stegetermometer til sukker eller chokolade, er det selvfølgelig vigtigt, at du husker at rengøre stegetermometeret grundigt før og efter brug.

Nogle stegetermometre kan vise temperaturen i både celsius og fahrenheit. I Danmark og det meste af Europa bruger vi celsius. Så ved danske opskrifter skal du højst sandsynligt aflæse efter celsius, som forkortes C°. Fahrenheit forkortes F°, men det får du nok sjældent brug for. Det kan være du kan indstille dit termometer til at vise din foretrukne enhed. Et andet godt tip når du er klar til at tage stegen ud af ovnen, er at pakke stegen ind i sølvpapir. Du kan pakke stegen ind i sølvpapir, imens den hviler i de 15 minutter. På den måde forbliver kødet saftigt og beholder mere af smagen.

Stegning: Sådan får din tilberedning den rigtige temperatur

Du kan få dit kød saftigt og lækkert, helt præcist som du vil have det. Skal dit kød gerne være lidt rødt, mellemstegt eller well done? Du kan holde nøje øje med kernetemperaturen og sørge for, at din tilberedning bliver stegt, som du ønsker det. Vi har nedenfor listet en tabel med temperaturer, som du kan tage udgangspunkt i, hvis du bl.a. ønsker rosa, medium eller gennemstegt kød. Så grib dit stegetermometer, gør klar til tilberedning og husk at stoppe ca. 7 C° før, hvis kødet skal hvile i 15 minutter.

Rosa Medium Gennemstegt
Svinekød Undgå 65 °C 70 °C
Oksekød 55-60 °C 60-65 °C 65-68 °C
Kalv 58-60 °C 60-65 °C 65-68 °C
Hel kylling og kalkun Undgå Undgå 75 °C
Andesteg og gåsesteg Undgå 68 °C 75 °C
Lam 58-60 °C 70 °C 75 °C
Vildtkød 60-62 °C 65-70 °C 71-75 °C