Flagstænger & flag mm.

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Stort udvalg af flagstænger

En flagstang er noget så hyggeligt og traditionen om at flage til festlige lejligheder og på mærkedage, er med til at flagstangen stadig er populær rundt omkring i de danske haver. En flagstang er både flot i baghaven og i forhaven. Der findes flere forskellige flagstænger og flag at vælge imellem. Den mest kendte flagstang er lavet af træ, men flere og flere flagstænger bliver i dag produceret i glasfiber. Der er typisk ikke stor prisforskel på de to typer, så valget afhænger både af din lyst til at vedligeholde flagstangen, og hvilke flagstænger du synes er flottest. Der findes også forskellige højder på flagstænger. De er typisk mellem 7 og 14 meter høje. Til mindre og mellemstore haver er det ofte mest harmonisk med en lidt lavere flagstang. Større haver kan sagtens bære de høje flagstænger.

Der er ikke regler for, hvordan en flagstang skal placeres. Det kan dog være en god ide at tænke på, at der skal være plads til at lægge den ned, når den skal vedligeholdes. Af hensyn til dine naboer anbefales det at placere den 5 meter inden for skel til andre grunde, fortovet eller gangstier.

Med en flagstang er der også nogle flagregler, som du skal overholde. Du må flage med Dannebrog, det danske flag, og vimpel. Splitflag er kun forbeholdt Kongehuset. Dannebrog må tidligst flage fra flagstænger kl. 8 og skal hejses ned ved solnedgang. Som privatperson har du ikke pligt til at flage på officielle flagdage.

Sådan vedligeholder og monterer du din flagstang

Der findes flægstænger af træ og glasfiber. Flagstænger af træ er typisk lavet af rødgran og kræver derfor også vedligeholdelse. Flagstænger af træ har dog også en meget lang levetid med den rette pleje. Det er en god ide at tage flagstangen ned en gang om året. Her har den godt af at blive rengjort og få voks. Det kan også være at den har brug for at blive malet. Det er desuden en god ide at tjekke den for skader, og at alle dele fungerer som de skal. Har flagstangen revner skal den males. Ellers kan vand trænge ind og ødelægge træet og resten af malingen. Skaller malingen kan træsplinter skade flaget, og så er det altså også frem med malerpenslen.

Flagstænger af glasfiber kræver også vedligeholdelse. Ligesom flagstænger af træ, har de godt af at komme ned en gang årligt og blive vasket og plejet. Flagstænger af glasfiber skal dog aldrig slibes eller males som en flagstang af træ. Den kan dog blive gråskimlet, hvis ikke du sørger for rengøring. Mange flagstænger af glasfiber kan rengøres med bilshampoo og efterfølgende en omgang bivoks.

Når en flagstang skal monteres eller tages ned, kræver det hjælp fra mindst én anden person. Ofte er det muligt at tilkøbe montering sammen med din nye flagstang. Så er du sikker på den står solidt korrekt. Flagstænger af glasfiber kan opstilles på vippebeslag eller en flagstangstøtte. Vippebeslag er meget praktiske, og støbes i jorden. Derfor er de også næsten usynlige. Flagstænger af træ skal altid opstilles på en flagstangsstøtte. Støtten er den traditionelle måde at opstille flagstænger på – og så ser det hyggeligt og charmerende ud. Der findes forskellige støtter. Støtter af træ kræver vedligeholdelse, for at træet holder sig flot. Granitstøtter er derimod vedligeholdelsesfrie og bruges ofte til høje flagstænger. Der findes også støtter af beton, der lige som granitstøtter ikke kræver vedligeholdelse.