Havefræsere & kultivatorer

Kategorier
 Produkter
Liste
Galleri

Sådan vælger du havefræser eller kultivator

Der er områder i haven, hvor der er brug for at jorden bliver bearbejdet og vendt grundigt. Det kan være i køkkenhaven, bede eller steder, hvor der har været buske. At få jord bearbejdet er hårdt arbejde, og her kan en fræser være et godt og effektivt haveredskab til at give dig en hjælpende hånd. En havefræser kan bearbejde jord i 20 til 60 cm dybde alt afhængigt af modellen.

Havefræsere bruges ofte om foråret, før planter skal sættes i jorden. Det er også en god ide at bruge en fræser om efteråret, når planterester skal laves til kompost og jorden gøres klar til vinter. En havefræser kan også bruges til at arbejde kompost og gødning ned i jorden, og ødelægger også ukrudt.

Der findes forskellige havefræsere. Eksempelvis kan man få mindre og lettere havefræser der kører på el eller en stor og kraftfuld havefræser med benzindrevet motor. Hvilken havefræser du skal vælge, kommer helt an på dine behov og din have. Har du brug for en havefræser, der kan hjælpe dig med fjerne ukrudt og klargøre jorden i blomsterbede og i løbet af sommeren, kan en mindre, elektrisk fræser være det rigtige valg for dig. Her kan det også være, at en manuel kultivator er tilstrækkelig. Har du derimod brug for at kunne vende jorden i den store køkkenhave forår og efterår, kan en benzindrevet havefræser være det helt rette valg for dig. Nogle havefræsere kan også bruges til andre ting, da du kan montere ekstra tilbehør på dem. Eksempelvis kan du montere en sneskovl eller harve på nogle havefræsere, så de kan anvendes året rundt.

Der er forskel på, om du har behov for en havefræser eller kultivator. Har du et mindre stykke jord, der skal luftes, eller er der i forvejen planter, som du ikke vil ødelægge, kan du bruge en kultivator. En kultivator har typisk tre eller fem tænder og er let at bruge, hvis jorden ikke er for tung. Kultivatorer kan både trække ukrudt op med roden og vende det øverste lag af jorden. Ofte siger man, at en kultivator er et uundværligt haveredskab og et af de vigtigste redskaber til de fleste haver.

Gode råd når havefræsere skal i brug

Havefræsere er effektive maskiner, når jorden skal vendes. Det betyder dog også, at det liv der er i jorden vendes lidt på hovedet. Jorden skal derfor efterfølgende have tid til at genetablere sig. Der kan desværre også gå en del regnorme tabt når jorden fræses, og derfor bør du aldrig bruge en fræser, hvis jorden er våd. Et godt råd er, at du skal kunne smuldre jorden og at den hverken klumper eller hænger sammen. Det er også en god ide at fjerne store sten fra jorden, da skærene på din havefræser ellers kan tage skade.

Havefræsere er typisk tunge maskiner med mange kræfter. Du bør derfor altid køre langsomt med den og eventuelt holde lidt igen og trække en smule baglæns. Så er du sikker på, at havefræseren graver sig ordentligt ned og bearbejder jorden. Du bør også altid bruge havefræsere med måde, og sørge for at dens dybde passer til det stykke jord, som du skal fræse.

Du kan også altid bruge en kultivator til at udføre samme opgaver i haven, som du ville gøre med en havefræser. Det kræver blot lidt mere tålmodighed og knofedt. Jord kan også bedre tåle at blive gået over med en kultivator, selvom den er en smule fugtig.