Løvsugere & løvblæsere

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad er forskellen på en løvsuger og løvblæser?

En løvsuger suger løv og andet haveaffald op. Løvet ender i en påsat opsamlerpose. Afhængigt af modellen kan posen indeholde mellem 30-50 liter. Nogle af modellerne har indbygget kværn. Kværnet findeler bladene og affaldet, inden det ender i opsamlerposen. Det bliver findelt helt ned til en tiendedel af den oprindelige størrelse. Fordelen ved findelingen er, at affaldet bliver komposteret mere effektivt. Selve formuldningsprocessen er også hurtigere. Mange løvsugere kan også blæse, så du får altså to maskiner i en. Ulempen ved en løvsuger er, at de godt kan være ret tunge. I Silvan kan du dog finde løvsugere helt ned til 2,8 kg, så den kan de fleste bære.

I modsætning til en løvsuger så suger en løvblæser ikke løvet op, men blæser det i stedet væk. Du kan derfor blæse løvet derhen, hvor du vil have det, med en løvblæser. Du kan samle det hele i en bunke, som du efterfølgende kan putte i en trillebør. Du kan til sidst samle det i en affaldspose og køre det til den lokale genbrugsplads. Alternativt kan du kværne det i en kompostkværn og genbruge det i haven. Fordelen ved en løvblæser er, at den er let. Du kan finde løvblæsere helt ned til 1,5 kg.

Hvorfor skal du vælge en løvsuger eller løvblæser?

En løvsuger kan bruges til mange forskellige opgaver i haven. Først og fremmest er den et godt redskab til at holde haven flot og fri for nedfaldne blade og løv. Derudover plejer du også plænen ved at bruge den. Du holder græsplænen fri for blade, afklippet græs og andet. Det forebygger også mos og hvide pletter i græsset. Det kan være en vanskelige opgave at fjerne blade, græs og andet nedfald fra græsplænen eller indkørslen. Selvom en rive kan klare meget af arbejdet med at samle blade sammen, går det meget hurtigere med en løvblæser eller løvsuger.

Bunker med græs bør du fjerne, da der ellers kan samle sig dræbersnegle og andre skadedyr under dem. Det er også disse steder, at dræbersnegle lægger æg. Med en løvsuger eller løvblæser kan du dermed hurtigere komme problemet med dræbersnegle til livs. Nogle løvblæsere/-sugere har også bærerem, hvilket gør havearbejdet noget nemmere. Hvis du gerne vil effektivisere havearbejdet og undgå for meget hårdt slid, skal du altså vælge en løvblæser/-suger til at hjælpe dig med at få styr på haven. Så stiger sandsynligheden også for, at du får udført havearbejde, hvilket gør din have så meget flottere og velholdt.

Hvilken løvsuger eller løvblæser skal du vælge?

Løvsugere og løvblæsere kommer i forskellige typer og størrelser. Ud over hovedforskellen mellem en løvsuger og løvblæser så er der forskel på vægtbelastningen i maskinerne, måden du holder dem på, og hvor kraftige de er. En anden forskel på de forskellige maskiner er, om de har elmotor med batteri eller ledning eller benzinmotor. Hvilken motor der er den rigtige, afhænger af dine behov. Uanset hvilken du vælger, er det altid en god idé at bruge sikkerhedsudstyr, når du arbejder med en løvsuger/-blæser. Det kan f.eks. være sikkerhedsbukser, høreværn og beskyttelsesbriller. Så kan du beskytte din krop, når du arbejder i haven.

Eldrevet (med ledning)

Med en eldrevet løvsuger/-blæser med ledning kan du hurtigt få i gang til havearbejdet. Den kan tilpasses mange haver, så længe du har adgang til strømforsyning. Dens begrænsning er netop ledningen, da rækkevidden afhænger af længden på ledningen. Rækkevidden kan du imidlertid forlænge ved at tilkøbe en forlængerledning. Husk at vælge en forlængerledning til udendørsbrug. Fordelen med en ledning er, at du er fri for at tænke på at lade et batteri op eller at skulle fylde benzin på. Du skal sådan set bare koble den til en strømforsyning, og så er du klar til at bruge den.

Batteridrevet

En batteridrevet løvsuger/-blæser giver dig fuld fleksibilitet. Den kan bruges til både store og små haver. Har du mere end ét batteri, har du en endnu større fleksibilitet. Du er ikke begrænset af ledningen og har samtidig et miljøvenligt produkt med el. Du får også en støjsvag maskine, som naboerne utvivlsomt vil blive glade for. Maskinerne kommer med forskellig batteristørrelser, så det veksler meget, hvor lang tid de kan være i brug. En del af dem bruger også to batterier ad gangen. Bemærk også, at sugning kræver mere energi end løvblæsning, så brugstiden er kortere ved sugning end løvblæsning.

Benzindrevet

Endelig kan du købe en løvsuger eller løvblæser med benzinmotor. Her er du sikret en høj motorkraft, og du er fri for at tænke på ledninger og batterier. Den kører, så længe der er benzin i tanken. Det kan være en oplagt løsning til dig, der skal arbejde på store arealer. Ulempen er, at den larmer en hel del, så du bør bruge høreværn. Desuden er den heller ikke så meget miljøvenlig som alternativerne med el. Den er også typisk tungere, så den kan være ret hård at bære rundt på, da den kræver en del kræfter.

Sådan genbruger du dit haveaffald

Når du har samlet løvet sammen, kan du vælge at køre det til genbrugspladsen. Hvis du gerne vil af med det hurtigt og ikke har plads til det i haven, er det en smart løsning. Dog kan du sagtens genbruge løvet i din have som ekstra næring til planterne. Især hvis det er blevet komposteret i løvsugeren, kan du hurtigt genbruge det i bedene. Det er det miljørigtige valg, da du både undgår køreturen til genbrugspladsen og at købe ny gødning eller muld. Planterne vil også elske den næringsrige gødning fra haveaffaldet, da det er naturligt og sundt.

Har du ikke kompostering i løvsugeren, kan du i stedet købe en kompostkværn. Med denne maskine kan du kværne blade, grene, græs, og hvad du ellers har af haveaffald. Efter komposteringen kan du evt. lægge det i en kompostholder, hvor komposten med tiden vil blive omdannet til muldjord. Den kan du genbruge i plantekasser og højbede. Det er en fantastisk og næringsrig jord, der kommer ud af haveaffaldet, som skaber gode forhold for havens planter. Det er faktisk bedst at omdanne komposten til muldjord, da ren kompost kan være meget koncentreret for planterne, som i værste fald kan skade dem.