Skuffejern & kultivatorer

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad kan du bruge et skuffejern, en kultivator og et hakkejern til?

Hvis du gerne vil have flotte blomsterbed i din have, hvor ukrudtet ikke hersker, så bør du få fat i et skuffejern, en kultivator og et hakkejern. Hvert af disse haveredskaber har en vigtig funktion, og de bidrager alle til, at du kan få en flot og frodig prydhave. Vil du modsat gerne have en lidt vildere have, så kan du i stedet lade ukrudtet gro sammen med de andre blomster i havebedet. Dog kan det stadig være rart at tæmme den vilde have lidt. Her er det perfekt at have et skuffejern, en kultivator og et hakkejern til havearbejdet.

Hos Silvan kan du finde mange forskellige typer og størrelser af skuffejern og kultivatorer. Du kan både finde de små plantekultivatorer, som du kan bruge til det fine havearbejde. Derudover kan du også finde en lugeklo. Til det større havearbejde kan du finde hakkejern, havegreb og kultivatorer i stor størrelse, som du mere effektivt kan fjerne ukrudt med. Samtidig kan du også bruge dem til at ilte jorden, så næring og ilt bedre kan komme ned til plantens rødder. Men hvad er forskellen så på de forskellige haveredskaber, og hvornår skal du bruge dem i haven?

Hakkejern

Et hakkejern er et helt uundværligt haveredskab, når du skal fjerne ukrudt i haven. Du bruger det til at fjerne ukrudt, som er under 1 år gammelt. Hakkejern kan ikke bruges til ukrudt, som har udviklet et stort rodnet. Da et hakkejern har skarpe kanter, kan det ret let og ubesværet fjerne det meste ukrudt. Undgå helst at fjerne ukrudt med et for stort rodnet med et hakkejern, da du kan risikere at sprede frøen fra ukrudtet andre steder i haven. Når du har fjernet ukrudtet, kan du samle det sammen og fjerne resterne, hvis der er fugtigt vejr. Hvis det er tørt vejr, kan du bare lade ukrudtet blive og tørre.

Skuffejern

Et skuffejern minder meget om et hakkejern. Du bruger det også til at fjerne ukrudt på højst 1 år, der endnu ikke har et for stort rodnet. Dets ulemper er også de samme som med hakkejernet, nemlig at ukrudt med for lange rødder vil komme op igen. Forskellen på et skuffejern og hakkejern er, at du kører et hakkejern hen over jorden. Derimod hakker du ned i jorden med et hakkejern. Det er derfor lidt en smagssag, om du foretrækker et skuffejern eller hakkejern, da de bruges til det samme.

Kultivator

En kultivator kan du både bruge til at fjerne ukrudt og til at løsne jorden, så den har flere formål. Dens ståltænder er stærke og kan hurtigt og effektivt bryde igennem også hård jord, så du hurtigt kan få fjernet genstridigt ukrudt. Du kan også hurtigt få klargjort jorden før udplantning af nye frø eller løg. Det er godt for jorden at blive løsnet, før der sås nye planter, da der bedre kan komme næring og ilt til planten. Derfor får planten de bedst muligt vækstvilkår til at vokse sig stor og stærk, når du bruger en kultivator. Du kan også bruge en kultivator til at få gødning ned i jorden.

Se også i vores udvalg af havefræsere

Hvis du har en stor køkkenhave, som skal kultiveres, kan det godt være lidt af et arbejde at bruge en almindelig kultivator. Her er det klart en fordel at bruge en havefræser. En havefræser vender jorden med roterende knive med hjælp fra en motor, så du bruger langt færre kræfter, end hvis du selv skulle vende jorden med håndkraft. Til den store køkkenhave er en havefræser altså en god havemaskine at eje, så du ikke bliver helt overanstrengt. Så kan du altid supplere den med en kultivator, når du skal arbejde med detaljer eller i små havebede.

Hvad kan du bruge et havegreb til?

Et havegreb er et supergodt haveredskab, som du kan bruge til mange formål i haven. Bl.a. kan du bruge det til at fjerne store planter og ukrudt i haven. Du kan nemlig grave ordentligt ned i jorden rundt om planten og efterfølgende hive den op. Derfor kan du også bruge det til at fjerne blomster og små buske og træer. Hvis du har irriterende rodknolde i din have, kan du også med fordel bruge et greb til at fjerne dem. Samtidig er et greb også godt til at flytte store bunker med haveaffald eller en kompostbunke. F.eks. kan du bruge det til at flytte haveaffald op i en trillebør.

Har du en køkkenhave med masser af kartofler og andre rodfrugter? Så kan du bruge et havegreb til at få dem op fra jorden. Det kan være svært at grave kartofler op af jorden med en almindelig skovl, da jorden kan sidde fast på kartoflerne. Med et greb kan du bedre løsne jorden fra kartoflerne og rodfrugterne, så du er fri for at rense kartofler mere end nødvendigt. Et greb kan du også bruge til at løsne jorden i haven, før du skal plante nye afgrøder. Du kan derfor blande jordlagene, så der kommer mere ilt og flere næringsstoffer i jorden.

Sådan fjerner du ukrudtet i din have

Alle haveejere kender nok til problemet med at fjerne ukrudt i haven. Det kan virke som en umulig opgave, når ukrudtet ofte bare vokser op igen et par uger senere, efter det er blevet fjernet. En strategi til at fjerne ukrudt er at starte med at fjerne det i det tidlige forår, før det har fået store rødder. Når det først har fået et stort rodnet, er det svært at fjerne, og det spreder sig hurtigt. Derudover kan du med fordel gå bedene igennem for ukrudt ca. hver 3. uge frem til sankthans. Det vil gøre, at du stort set er fri for ukrudt resten af sommeren.

Der findes også mange andre midler til at bekæmpe ukrudt. Du kan eksempelvis bruge en ukrudtsdug til at dække dine bede, så der ikke vokser for meget ukrudt op rundt om planterne. Ukrudtsfjernere er også gode til at fjerne ukrudtet i haven. Især hvis du har ukrudt mellem fliserne, er ukrudtsbrændere gode til at fjerne det. Forskellige former for ukrudtsmidler er effektive at bruge. Du kan finde nogle miljøvenlige ukrudtsmidler, der er Skabt med omtanke, så du er fri for at sprede unødig kemi i haven. Selvom det er et miljøvenligt ukrudtsmiddel, er det stadig effektivt til at fjerne ukrudt.

Hvordan vedligeholder du dine haveredskaber?

Du vil nok gerne have glæde af dit skuffejern, kultivator og hakkejern i mange år. Derfor bør du også vedligeholde dem, da det forlænger redskabernes levetid. Første skridt i at vedligeholde haveredskaber er, at du giver dem en ordentlig omgang rengøring, før du lægger dem indendørs i læ til efteråret. Snavs og jord er med til at skabe rust og slitage på haveredskaberne. Her vil rengøring altså hjælpe til at mindske rusten på redskaberne. Når du har fjernet snavs – f.eks. med sæbevand – kan du også smøre metallet med olie, da det også er med til at modvirke rust på metallet.

Trædelene på haveredskaber skal du også vedligeholde. Det gør du ved at fjerne jord og snavs fra træet. Efterfølgende skal du give det en god omgang træolie (eller hvordan det nu er behandlet). Når du har fået renset og behandlet haveredskaberne, skal de i læ. Her er det en rigtig god idé at have et redskabsskur i haven, hvis du har plads til det. Redskabsskuret kan du indrette praktisk med redskabsophæng, så du kan få plads til alle dine haveredskaber. Det gør også, at du meget nemmere kan få et overblik over, hvor du har lagt redskaberne, når du skal finde dem.