Gødning & kalk

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvilken gødning skal du vælge?

Der er mange forskellige slags gødninger, og det kan være svært at finde hoved og hale i udvalget. Du kan finde gødning, som heldigvis kan anvendes til stort set alle planter. Omvendt kan du også få gødning, der er sammensat til en specifik plante for at få den bedst mulige vækst. For at få gang i væksterne, skal der selvfølgelig også godt med lys og den rigtige mængde vand til. Gødning er altså kun en af komponenterne til en vellykket vækst, men det er én af de vigtigste faktorer. Gødning kommer i mange former. Du kan få såvel flydende gødning, gødningspinde, gødningspiller som gødningsdrys. De har hver især deres fordele og ulemper. Så det vigtigste er at vælge den gødning, du er mest komfortabel med. Der er også forskel på kunstgødning og naturgødning. Naturgødning er ikke så hurtigtvirkende sammenlignet med kunstgødning, men det er generelt bedre for miljøet end kunstgødning.

Hvis du er på udkig efter en generel gødning til forskellige formål i haven, kan du med fordel vælge en universalgødning. Hvis du vil have et større udbytte ud af dine forskellige bede, kan det dog betale sig at investere i gødning, som er beregnet til bestemte formål. Køber du eksempelvis gødning, som er beregnet til din græsplæne, vil du sandsynligvis også se bedre resultater. Gødning, der skal spredes ud, er ofte langtidsvirkende, fordi det udfaser næringen langsomt. Flydende gødning kan du bruge, når du vander dine planter. Den slags gødning skal du gerne bruge lidt oftere, men det betyder også, at du har mere kontrol over, hvor meget gødning dine planter får. Flydende gødning er godt til stueplanter, men hvis du foretrækker en mere passiv tilgang, kan du få gødningspinde. Gødningspinde er mere langtidsvirkende og nemmere at bruge.

Hvad er NPK-gødning?

NPK-gødning er gødning, som har de 3 vigtigste næringsstoffer for planter. Hvert bogstav repræsenterer ét af de vigtigste næringsstoffer:

  • N: Nitrogen/kvælstof
  • P: Fosfor
  • K: Kalium

Når du læser bag på emballagen af NPK-gødning, står der som ofte tre numre bagved. Står kan eksempelvis stå: NPK-gødning 12-4-10. Det betyder, at der er 12 % kvælstof (N), 4 % fosfor (P) og 10 % kalium (K). Du kan som regel læse på emballagen, hvor meget NPK-gødning du skal bruge af det specifikke produkt. Udover kvælstof, fosfor og kalium har planten også brug for andre næringsstoffer. Du vil muligvis kunne læse på gødningsprodukter, at de også indeholder makronæringsstoffer og mikronæringsstoffer. Makronæringsstoffer kan eksempelvis være kalcium, svovl og magnesium samt grundstofferne i NPK-gødning. Makronæringsstoffer er essentielle for, at planten kan gro. Mikronæringsstoffer er eksempelvis jern, mangan og zink, som planter har brug for i et mindre omfang, hvorfor de kaldes mikronæringsstoffer.

Kvælstof er nødvendigt for planternes vækst. Det er det næringsstof, som planten bruger mest af. Planten kan få gule blade, hvis den mangler kvælstof. Omvendt kan planten blive ranglet, hvis den får for meget kvælstof og vokser for hurtigt. Det kan også være mere miljøbelastende, hvis der bliver tilført for meget kvælstof, som planten ikke optager. Det andet stof, fosfor, er naturligt til stede i rimelige mængder i den danske jord. Derfor er stoffet vigtigt for plantens blomster og rødder. Uden fosfor får planten et svagt rodnet, men som nævnt er der en del fosfor i den danske jord, så planterne mangler det sjældent. Af samme årsag er der tilsat mindre fosfor i de fleste NPK-gødninger. Det tredje stof, kalium, gør at planten kan optage den rette mængde vand og lave fotosyntese. Derfor kan mangel på kalium komme til syne ved, at din plante hænger og får brune pletter på bladspidserne og mellem nerverne.

Plænegødning – sådan gøder du din græsplæne

Det er vigtigt at gøde din græsplæne, hvis du gerne vil have, at den forbliver stærk og tæt. Når du gøder din græsplæne, hjælper det også imod mos og ukrudt. Du gøder græsplænen ved at strå gødningen ud over plænen i et fint lag, du kan bruge dine hænder eller en gødningsspreder. Hvis du deler gødningen op i mindre portioner i løbet af sæsonen, får du det bedste resultat. Plænegødning er ofte med NPK 14-3-15. Brug ca. 3 kg. pr. 100 m² i april-måned, brug ca. 2 kg. pr. 100 m² i juni-måned og brug til sidst ca. 1,5 kg. pr. 100 m² i august-måned. På den måde giver du din græsplæne en god start på vækstsæsonen, og det er bedre fordelt i forhold til græsplænens behov igennem sæsonen.

Du kan få gødning, som er specielt beregnet til din græsplæne. Du kan også få en mere universal gødning til din græsplæne samt andre planter i haven. Det kan sagtens betale sig med en græsplænegødning, men hvis du har en meget lille have, vil du måske overveje en universalgødning. Hvis du vil efterså din græsplæne, er det også godt med gødning. Overvej dog et plænedress i stedet. Et plænedress har både fin muldjord og sand, men også gødning. Du kan finde både gødning og plænedress i vores sortiment. Har du flere spørgsmål til din græsplæne, har Silvan artikler og guides om græsplænen.

Guide til gødning: Vælg den rigtige gødning

Der er som sagt altid mulighed for at bruge en universalgødning til de fleste planter. Men du kan se bedre resultater, hvis du bruger gødning, der er udviklet til dets formål. Det er heller ikke alle planter, som kan skæres over en kam. Derfor kan du give dine planter lidt ekstra kærlighed, ved at give dem gødning, der er specielt udviklet til den specifikke art.

Rhododendrongødning

Rhododendron og Hortensia skal helst gro i surbundsjord. Det betyder også, at gødningen skal passe til det miljø. Gøder du surbundsplanter forkert, kan det være en stor hindring for plantens vækst. Der skal eksempelvis ikke være kalk i gødning til rhododendron og andre surbundsplanter. Det er også vigtigt, at der er passende mikronæringsstoffer og makronæringsstoffer i din gødning til rhododendron. Derfor er det vigtigt at vælge en rhododendrongødning, hvis du gerne vil have stærke, sunde og farverige rhododendronbede i din have.

Rosengødning

En vigtig ingrediens til at få flotte roser er en god gødning. Nogle roser er engangsblomstrende, og de skal gødes 2 gange om året. Du kan gøde engangsblomstrende roser i marts og igen i maj. Andre roser er remonterende. De blomstrer i længere tid og skal derfor gødes 4 gange om året. Du kan gøde remonterende roser i marts, igen i april, endnu en gang i maj og til sidst i juni eller juli. Roser har brug for meget næring, derfor er rosengødning en kraftig blanding. Rosengødning har alt den næring, som roserne har brug for. Universalgødning er ikke nødvendigvis nok til dine roser.

Citrusgødning

Har du citroner, appelsiner, figen, lime eller andre middelhavsplanter, kan du med fordel bruge en citrusgødning. En citrusgødning giver mere smagfulde frugter samt sundere planter. En citrusgødning vil også dække middelhavsplanternes behov for jern. Citrusplanter har ikke brug for en kraftig NPK-gødning, men de vil kunne opleve jernmangel. Derfor er det vigtigt at bruge en citrusgødning, hvis du vil sikre en sund og flot voksende middelhavsplante. Foruden de rette næringsstoffer, har middelhavsplanter også brug for varme og meget lys. De gror bedst i f.eks. et orangeri.

Gødning til tomater og andre grøntsager

Tomater, agurker, salater og andre grøntsager skal gerne have en mild gødning, som ikke svider rødderne og bladene. Vælger du en gødning, som er godkendt til økologisk dyrkning, kan du også føle dig mere tryg ved at spise dine grøntsager. Grøntsagsgødning er ofte langtidsvirkende, så den nødvendige gødning kan blive frigivet langsomt. Grøntsagerne vil også sætte pris på at få en langsom tilførsel af næringsstoffer. Det er stadig vigtigt at tilføje gødning hvert år, selvom det er en mildere gødning. Det kræver nemlig mange næringsstoffer fra jorden at gro grøntsager.

Skal du bruge organisk gødning eller økologisk gødning?

Kunstgødning er effektivt og hurtigtvirkende, men der er også større chance for at bruge for meget af det. Du kan få en mere miljøvenlig gødning, hvis du vælger organisk gødning. Organisk gødning er langsomt virkende og er meget svær at overdosere i et omfang, der skader miljøet. Organisk gødning kan være kompost, dyremøg, gødningsvand eller forarbejdede produkter. Når du blander organisk gødning i jorden, kan det være med til at forbedre jordens indhold af organisk stof. Det hjælper også med at stimulere jordens liv af nyttige mikroorganismer. Omvendt kan det være svært at dosere, fordi næringsindholdet ikke er så præcist som ved kunstgødning. Der er heller ikke noget i vejen for at bruge både organisk og kunstgødning på samme tid.

I Silvan kan du få forarbejdet organisk gødning, som er praktisk og lugtfrit. Der er også mindre chance for sygdom og uønskede insekter, når du bruger en forarbejdet gødning. Du kan få gødning, som er godkendt til økologisk dyrkning. Du kan også få gødning, som er helt økologisk fremstillet. Vi anbefaler den forarbejdede organiske gødning, som du finder i Silvan. Vil du gøre endnu mere for miljøet, skal du overveje at anskaffe dyregødning eller kompost, som ikke er forarbejdet. Du kan selv kompostere køkkenaffald og haveaffald derhjemme. Er du landmand, eller kender du en landmand, kan du også forholdsvis nemt skaffe noget dyremøg. Dette er en god mulighed, hvis du bor på landet, men nok ikke det mest hensigtsmæssige i byen.