Altan & balkon

Med en altan eller balkon kan du skabe din helt egen minihave. Det er oplagt at udnytte de ekstra kvadratmeter på bedst mulig vis. Og det kan du blandt andet gøre med altankasser. Altankasser giver dig muligheden for at skabe liv og farve på din altan eller balkon. Du kan f.eks. plante krydderurter og grøntsager i altankasserne, og på den måde skabe din helt egen køkkenhave lige uden for vinduet. Du finder også diverse beslag til altankasserne, så du er sikker på, at de sidder godt fast til rækværket eller gelænderet. En altan eller balkon kan godt komme til at føles meget åben. Men det er der naturligvis råd for. I SILVAN har vi nemlig også et bredt udvalg af balkonafskærmninger. På den måde kan du både skabe læ og privatliv. Se vores store udvalg her på siden.

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Sådan skaber du en grøn oase på altanen

Med en altan eller balkon får du rig mulighed for at bringe naturen tættere på dig. Her kan du skabe din helt egen minihave med forskellige blomster og planter. Har du måske ikke den største altan med masser af gulvplads? Så kan du med fordel benytte dig af altankasser. Så får du løftet planterne fra gulvet, og dine planter og blomster får masser af lys. De findes i mange størrelser, former og farver. Du er derfor altid sikker på at finde en, der passer til din stil. Nogle modeller har endda indbygget dræn, så dine planter ikke risikerer at drukne eller få rådne rødder. Du kan også få et altankasse-system, hvor der er flere kasser i én. Her er der stablet tre altankasser ovenpå hinanden. Så får du masser af plads til dine planter, uden at optage unødig gulvplads.

Har du god plads på balkonen? Så er et højbed måske noget for dig. Med et højbed får du en ideel arbejdshøjde. Og du får god plads til at plante, hvad end du har lyst til. Du kan endda tilkøbe et låg, så du får dit helt eget minidrivhus. Så kan du let dyrke både frugter og grøntsager i din minihave på balkonen eller altanen. Vil du sætte dit helt eget, personlige præg på din minihave? Så kan du med fordel bygge din helt egen altankasse. På den måde kan du bygge den, så den passer perfekt i størrelsen og har plads til alle dine yndlingsplanter. Få inspiration og læs artiklen omkring, hvordan du bygger din egen altankasser.

Hvilke planter skal du vælge?

Inden du beslutter dig for, hvilke planter du vil have på altanen, er der nogle overvejelser du bør gøre dig. Er der sol eller skygge på din altan? Er der meget blæst, eller hænger den i læ? Nogle af de mest taknemmelige planter at dyrke på altanen er krydderurter. De trives både i skygge og sol. De kræver ikke den store vanding, og de vokser generelt meget hurtigt. Nogle oplagte krydderurter til altankassen er basilikum, mynte, oregano, rosmarin og timian.

Ønsker du frugter og grøntsager i din minihave? Så kræver det, at de får meget sollys. De trives nemlig bedst i varme, med daglig vanding og regelmæssig gødning. Hvis de krav er opfyldt, kan du med fordel plante jordbær, agurker, tomater, salat, oliven og meget mere. Foretrækker du blomster? Så gælder de samme forudsætninger som for frugter og grøntsager. De trives bedst på en solrig plads. Men du kan naturligvis få forskellige blomster, der også tåler skygge. I SILVAN finder du et stort udvalg af frø, blomsterløg og planter.

Skab privatliv og læ med balkonafskærmning

Det er skønt at kunne nyde vejret på altanen eller balkonen. Men indimellem kan det blive en noget blæsende affære. Man kan måske også føle, at man er lidt til skue, når man f.eks. soler sig eller sidder og spiser frokost. Begge dele er der råd for. I SILVAN finder du nemlig flere forskellige slags balkonafskærmninger. Du finder både nogle med et mere naturligt look, som er lavet i enten siv, bambus eller pil.

De skaber både hygge og giver følelsen af at være i naturen. Du finder også nogle i et mere stilrent og moderne look. Så uanset, hvilket udtryk du leder efter, finder du afskærmningen her på siden. De er lette at montere på både rækværk og gelænder. Du sætter dem blot fast med enten stropper eller strips. Nogle af balkonafskærmningerne har endda et speciallavet hul, så de kan fastgøres med dertil lavede fiksatorer. De er UV-resistente og har derfor en længere levetid end almindelige strips.

Tips og tricks til din minihave på altanen

Uanset, om du er mest til blomster eller spiselige planter på altanen, er der nogle gode råd, du med fordel kan følge. Ved blomster er det vigtigt, at de bliver vandet dagligt i de varme perioder. Derudover bør du ugentligt nippe visne blomster af, så der er plads til nye. Og for at få de flotteste blomster, er det en god idé at gøde dem. Det kan du f.eks. gøre med flydende gødning, samtidig med du vander. I SILVAN finder du både almindelig gødning til krukker og altankasser, og vi har naturligvis også økologisk gødning til dine planter. Du finder også alt i jord til dine altankasser eller krukker. I forhold til altankasserne, så skal du være opmærksom på, at det ikke er alle, som har indbygget dræn i bunden. Det kan derfor være en god idé at blande jorden i dine kasser med lecakugler. På den måde skaber du et dræn, og vandet kan bedre løbe igennem jorden.

Er du mere til de spiselige planter? Som f.eks. krydderurter, grøntsager og frugter? Så er der også nogle tips til at få mest ud af dem. Krydderurter er meget lette at holde. De vokser generelt hurtigt, og har derfor ikke den store brug for gødning. Vælger du dog alligevel at gøde, kan du nøjes med en halv dosis. Krydderurterne har det typisk bedst, når jorden er til den tørre side. Du behøver derfor ikke bekymre dig om daglig vanding. Grøntsager og frugter vil gerne have både meget sol og meget vand. Derfor lykkes de bedst, hvis du har en altan med meget middagssol. Da solen er hård ved planterne, er det vigtig, at du vander dem ofte. Derudover bør du sørge for at nippe visne blade af og huske at plukke de modne grøntsager og frugter. Her er det en fordel at hjælpe planterne lidt på vej med regelmæssig gødning.