Krukker & espalier

Du kan skabe hygge og stemning med velduftende blomster i krukker. Giv dit inde- og uderum nyt liv med smukke krukker fra Silvan. Vi har et bredt udvalg af udendørs krukker, plantevægge, blomsterkasser, espalier, blomsterkurve m.m. til haven. Men vi tilbyder også indendørs krukker, potteskjuler og blomsterkasser til reolen, vindueskarmen eller gulvet. Vores blomsterkrukker er fremstillet af forskellige materialer. Du finder de frostsikre materialer, som typisk er plast, rattan, træ og polyrattan. Disse krukker er meget robuste og vejrbestandige, så du slipper for at tage krukkerne ind om vinteren. Men du finder også indendørs potteskjulere, som typisk er fremstillet i glaseret keramik. Du finder altså mange forskellige krukker i forskellige størrelser, udformninger, materialer og farver i Silvan. Gå på opdagelse nedenfor, så du kan skabe et smukt inde- og uderum med krukker og espalier.

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Skab hygge med krukker og espalier i haven

Plantekrukker er smukke og fuldender let en have. Hvad enten du har en stor eller lille have, ser det flot ud med krukker. De er også gode til at opdele haven og skabe eksempelvis skillevægge og små rum. Dyrkning af planter i en plantekrukke er de seneste år blevet meget populært. Du kan nemlig let flytte den rundt efter behov og give terrassen et grønt pift, ved at stille krukkerne på fliserne. Der er nemlig tit steder, hvor man gerne vil have blomster eller grønt, men måske ikke orker at grave fliser op. Her er plantekrukker en god og fleksibel løsning. Kan du godt lide at indrette din terrasse og have løbende, er det også let at flytte rundt på planter og blomster i krukker.

Espalier er også en pryd for haven. Det ser flot ud, når de grønne planter snor sig op af vægge eller et hegn. Der er også mange fordele ved at plante espalier. Særligt i den lille have, kan du let få plads til flere planter, ved at plante opad. Du kan også anvende espalier til at indrette din have i forskellige rum. De har derudover også den fordel, at frugter ofte modnes hurtigere. Det er ikke alle planter, der egner sig til at blive plantet i espalier, og du bør derfor udvælge planter, der tåler det. De mest oplagte planter til espalier er klatre- og slyngplanter. Det kan være klatreplanter som en Blåregn eller Klematis. Men du kan også plante frugttræer og stauder, som du kan opbinde på et espalier. Du finder hele vores udvalg af espalier ovenfor.

Hvilke udendørs krukker skal du vælge?

Du kan finde krukker i mange forskellige materialer og størrelser. Men skal dine krukker stå udenfor om vinteren? Så er det en god idé, at du sikrer dig, at krukkerne har dræn, er frostsikre, og de har den rigtige form. Det er vigtigt, at krukken har hul i bunden, så dine planter ikke kommer til at stå under vand. Dette skal sikre, at rødderne ikke får frostskader om vinteren, men det skal også sikre, at der ikke ligger en del bundvand, som kan få krukken til at revne, når frosten sætter ind. Derudover har krukkens form betydning for, hvorvidt den kan overvintre udenfor. Når den fugtige jord fryser, vil den udvide sig, og det er selvom krukken i forvejen har drænhuller. Krukken skal derfor have en form, så jorden kan skubbe sig opad – du skal derfor vælge en krukke, der er bredere foroven end forneden.

Nogle materialer er herunder mere frostsikre end andre. Udendørs krukker vil derfor typisk være fremstillet af plast, rattan, træ og polyrattan. Hvoraf nogle af materialerne tåler let frost og andre tåler hård frost. Vi anbefaler derfor, at du altid læser eller forhører dig omkring, hvorvidt den enkelte krukke kan tåle frost. Du skal derudover huske, at selvom det er vinter, er det stadig vigtigt at vande planter i krukkerne, med jævne mellemrum. Flerårige planter er meget populære, da de blomstre år efter år. Det er eksempelvis planter som roser, rododendron og hortensia. De kan sagtens leve godt i plantekrukker og stå ude året rundt. Nogle planter kræver en bestemt jordtype for at trives godt. For eksempel skal rododendron have en mere sur jord. Undersøg derfor altid, hvilken jord der er bedst, før du planter blomster eller buske. Du kan finde vores udvalg af jord og gødning herunder.

Hvilke sommerblomster trives i krukker?

Der er ikke noget så dejligt, som velduftende blomster på terrassen eller altanen. Men der er dog nogle planter og blomster, som er mere sarte end andre. Hvis du vil være sikker på, at nattefrosten ikke tager livet af dine blomster, så kan det være en god idé at vente med at plante visse sommerblomster ud i krukker. Der er dog også nogle blomster og stauder, som trives bedre end andre i krukker. Vi vil forsøge at give dig et overblik over disse blomster nedenfor.

  • Hyacinter: Det er nemme og smukke forårsblomster, som findes i forskellige farver. De trives godt i både krukker og potter. Og så er de nemme at holde og modstandsdygtige over for nattefrost og køligt vejr
  • Stedmoderblomster: Det er meget hårdføre blomster, som sagtens kan tåle frost og kølige nætter. Du kan plante stedmoderblomster i marts måned, og så er de velegnet til både krukker og udplantning i haven
  • Roser: De trives godt i krukker på både terrassen og altanen. Du skal dog være opmærksom på, at de skal plantes i rosenjord. Der skal ligeledes være en god højde på krukken, som de sættes i, den skal gerne være omkring de 40-50 cm. Roser trives rigtig godt på en varm og solrig placering, og de skal gerne vandes ofte
  • Lavendel: De er både smukke og dufter fantastisk. De kan plantes i april måned, og de blomster oftest hen i september måned. De skal dog gerne placeres på en solrig og varm plads, og så er de velegnet til krukker

Sådan plejer du dine plantekrukker?

Du kan få det meste til at gro i en plantekrukke. Og du kan få krukker i mange forskellige størrelser. Det er især blevet populært med store, fyldige krukker i haven. Men, når du skal vælge en plantekrukke og krukker til udendørs brug, er det vigtigt, at der er hul i bunden og et godt dræn. Det er nødvendigt, uanset om du sætter løg, planter, sommerblomster eller flerårige planter. Det er en god idé at fylde 1/3 af krukken med leca eller lignende og derefter jord. Mange fylder også bunden med potteskår, som er en metode, der går flere århundreder tilbage.

Det er vigtigt at vande plantekrukker hyppigt, da det er begrænset hvor meget regnvand, der kan komme i krukker. Vi anbefaler herunder, at du vander dine blomster og planter om aftenen. Så er planterne klar til en ny dag i solen. De kan dog også vandes for meget, hvilket kan resultere i, at dine planter drukner. Tjek derfor altid jorden før du vander. Jord synker desuden, når den vandes. Alligevel anbefaler vi, at du beholder lidt afstand fra din plantekrukkes kant og til jorden. Så flyder vandet ikke over ved vanding, og den tørrer ikke så let ud, da der kan fyldes mere vand i krukken.