Blomsterpinde & bindetråd

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hjælp de ranglede planter på vej med blomsterpinde

De fleste planter kan få brug for støtte i løbet af deres vækst – især hvis du selv spirer dine planter. Her er blomsterpinde helt uundværlige. I Silvan finder du flere forskellige blomsterpinde i forskellige materialer og i mange størrelser. Til de mindre planter har vi små blomsterpinde i træ, som kan støtte planten i dens tidlige vækststadie. Efterhånden som planten vokser, kan du skifte blomsterpinden ud med en større og højere. De forskellige størrelser gør det muligt altid at finde en støtte, der passer til plantens størrelse.

Hvis du har en allerede opvokset plante, der måske er ved at vokse skævt, eller som ikke længere selv kan stå oprejst, finder du i vores sortiment også større blomsterpinde. Brug f.eks. de klassiske bambuspinde. Du finder dem i flere forskellige størrelser, så du kan vælge netop den, der passer til din plante. Hvis du har brug for endnu kraftigere støtte til en plante, kan du også vælge at bruge blomsterpinde i hårdt plast ― også kaldet plantepinde. De fås i størrelser helt op til 2,1 m, og så har de en lille spids i den ene ende, så de er lette at sætte ned i jorden. Du finder altså praktisk plantestøtte til enhver størrelse plante i Silvan.

Find alt i bindetråd og opbinding til træer og planter

Ofte er det ikke nok for en plante blot at få en blomsterpind at støtte sig til. Som oftest fikserer man planten til blomsterpinden med bindetråd eller anden planteopbinding. I Silvan finder du et stort udvalg af bindetråd i forskellige materialer. Alt afhængigt af hvilken plante, du har behov for at binde op, er der forskellige snører og tråde, du kan bruge. Til mindre, sarte planter kan du med fordel bruge noget blødere materiale som f.eks. jutegarn, bast eller det bredere jutebånd. Da det er bløde materialer, har de ikke tendens til at skære sig ind i plantens stængel, hvilket mindre planter ofte ikke kan tåle.

Til de lidt kraftigere og mere hårdføre planter, kan du med fordel bruge plastbelagt ståltråd, eller bindetråd, som det også kaldes. Det fås i forskellige tykkelser og grovheder, alt afhængigt af den plante, du har brug for at binde op. Hvis du har træer eller planter med tykkere stammer, finder du i vores sortiment også træopbindere samt opbindings- og støttekæder i gummi. Dem sætter du omkring en stolpe, der skal støtte træet og så også omkring træets stamme. På den måde sikrer du, at træet vokser lige – igen uden at skade barken, da kæderne som oftest er lavet af gummi.

Hold orden i drivhuset – opbinding af tomater og agurker

De fleste drivhusejere har nok oplevet, at det kan være tæt på umuligt at håndtere drivhusplanterne uden opbinding. Og der er særligt nogle planter, der har brug for støtte og opbinding gennem hele deres liv og vækst – her taler vi naturligvis om agurke- og tomatplanter. Det er begge høje, ranglede planter, der har brug for støtte for at kunne stå oprejst og for at kunne holde på deres frugter. Herunder får du en kort guide til, hvordan du binder både tomatplanter og agurkeplanter op i drivhuset.

Opbinding af tomatplanter

Fra naturens side er tomatplanten en krybende plante. Den er altså ikke skabt til at stå lodret, eller til at holde sig selv. I stedet vil den helst vokse henad og så op ad hvad end, den kan finde – det er så her, vi hjælper den lidt på vej. Det er nemlig de færreste, der har plads til særlig mange krybende planter i drivhuset – det giver meget mere plads, når de vokser opad. Når planten er helt lille, kan den stadig godt holde sig selv oprejst. Men der skal ikke meget højde på, før den får brug for støtte.

De fleste drivhuse er udstyret med profiler, hvor du kan sætte små opbindingskroge i. Når tomatplanten så bliver for stor til at holde sig selv, kan du enten binde den op kun ved hjælp af snor, eller ved hjælp af plante-ringe og snor. Når du bruger snor, binder du den fast nederst på planten og guider den løst op omkring planten og fæstner den til sidst i en af opbindingskrogene i toppen af drivhuset. Sørg for at sikre, at snoren ikke sidder for stramt, så den risikerer at skære ind i selve planten.

Hvis du vil bruge plante-ringe, monterer du igen en snor fast i toppen af drivhuset og trækker den ned til jorden, hvor du også fastgør den – sørg for, at snoren er godt stram. Herefter fastgør du plante-ringe eller clips til snoren og så rundt om planten. På den måde kan du sikre, at planten vokser rankt og følger snorens bane. Det vil løbende blive nødvendigt at justere placeringen på ringene, efterhånden som planten vokser sig større og begynder at sætte tomater. Mens tomatplanten stadig er lille, kan du også sætte en blomsterpind i jorden og sætte plante-ringe omkring den og planten.

Opbinding af agurkeplanter

Ligesom tomatplanter vil agurkeplanter gerne kravle hen ad jorden, hvis de ikke får lidt hjælp. Også her kan du både bruge opbindingssnor, blomsterpinde og plante-ringe til opbindingen. Agurkeplanten hjælper selv til med at hænge fast, da den udvikler tynde, aflange vækster, der fungerer ligesom fangarme. Ved agurkeplanter er det derfor ikke nødvendigt at binde en snor omkring planten. Den har bare behov for enten en fast snor eller blomsterpind, som den kan vokse opad. Det er stadig en god idé at fæstne planten til snoren eller pinden med clips eller plante-ringe, især i starten.

Beskyt dine planter mod kulden med effektiv vinterbeskyttelse

Den danske vinter kan være hård for mange planter – det gælder både buske, træer og blomster. Derfor er det en rigtig god idé at beskytte de mere udsatte planter i haven mod kulde, vind og vand. Mange af de planter, vi ynder at plante i vores haver, er vant til lidt mildere klimaer. Derfor kan de få svært ved at klare sig igennem en hård, dansk vinter. Men det er der heldigvis råd for. I Silvan har vi et bredt udvalg af vinterbeskyttelse til planter, der kan hjælpe dem sikkert igennem vinteren. Herunder kan du læse mere om, hvordan du sikrer dine planter mod vinterens kulde.

Beskyt dine planter mod vand

Vand er typisk det største problem for planter i krukker. Det er almindeligt kendt, at når vand fryser, så udvider det sig – og det gælder naturligvis også i krukker. Det kan både være med til at sprænge dine havekrukker, men samtidigt kan det også gøre skade på plantens rødder. Hvis du har mulighed for det, er det en rigtig god idé at flytte krukkerne ind i drivhuset eller i et isoleret skur, hvor de bliver skånet for regn og nedbør.

Hvis du ikke har den mulighed, kan du i stedet dække jordoverfladen af med en kokosfibermåtte, så der ikke kommer lige så meget vand ned i krukken. Derudover kan du pakke selve krukken ind i f.eks. en jutesæk, fleecemåtte eller kokosmåtte. De er alle med til at modvirke, at vandet i krukken fryser til is og ødelægger krukken samt plantens rødder. Skulle vinteren gå hen og blive ekstra hård, kan det dog stadig være nødvendigt at flytte krukkerne indendørs for helt at undgå frostskader. Og skulle skaden ske, trods vinterbeskyttelse, ja, så er det jo bare en rigtig god grund til at udstyre haven med nye krukker og planter i det kommende forår.

Beskyt dine planter mod kulde og vind

Du kender det godt, den tørre, kolde vinterluft er hård for huden – det samme gælder for dine udendørs planter. Ligesom din hud kan planterne også risikere at tørre ud, når luftfugtigheden og temperaturen er lav, og det samtidigt blæser. Også her kan du med fordel bruge vinterbeskyttelsesmåtter af fleece, kokos eller jutestof. Brug gerne noget naturbast eller jutegarn til at binde måtterne godt fast omkring træer, buske og krukker. Det er med til at forhindre den værste udtørring og giver dine planter en bedre chance for at overleve en kold vinter.