Blomsterløg & blomsterfrø

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Blomsterløg og blomsterfrø til enhver have

I Silvan finder du et stort udvalg af blomsterløg og frø, så du kan dyrke dine egne blomster og grøntsager derhjemme. Uanset om du er mest til farverige blomster, såsom morgenfruer, valmuer eller tagetes, eller mere til hjemmedyrkede grøntsager, såsom ærter, radiser, gulerødder eller spinat, finder du det hele hos Silvan – og meget mere til. Leder du efter frø til grøntsager, skal du se i vores udvalg af grøntsagsfrø. Hvis du har en skyggefuld eller solrig have, finder du helt sikkert nogle plantesorter i vores sortiment, der passer perfekt til netop din have. Og hvis du har brug for udstyr til forspiring og lignende, finder du det også her.

Opbevaring af blomsterløg

Hvis du har købt blomsterløg, som du ikke skal have i jorden endnu, er det vigtigt at opbevare dem rigtigt. Tag blomsterløgene ud af indpakningen, og læg dem et køligt sted ved ca. 15-20 °C, hvor der er god ventilation. Læg løgene med lidt afstand til hinanden – det mindsker risikoen for skimmel. Hvis du allerede har eksisterende blomsterløg eller -knolde i jorden, er nogle mere hårdføre end andre. Nogle kan nemlig godt overleve en vinter i jorden, hvor andre skal graves op og opbevares tørt og frostfrit vinteren over – det gælder bl.a. georginer.

Sådan planter du blomsterløg

Botanik kan være lidt af en videnskab – det prøver vi at afhjælpe. Herunder får du en kort guide til, hvordan du planter blomsterløg i haven:

  1. Plant blomsterløg i september-november. Blomsterløg skal allerede i jorden i det tidlige efterår. Når jordtemperaturen er over 5 °C, begynder løgene nemlig at danne rødder og opbygge næste sæsons blomstring.
  2. Brug veldrænet og næringsrig muldjord. Brug en helt almindelig let og næringsrig muldjord til dine blomsterløg. Og sørg for, at vandet ikke står omkring løgene igennem vinteren.
  3. Placér blomsterløgene i halv skygge og halv sol. De fleste blomsterløg vil gerne stå lidt i skygge og lidt i sol. Står de i fuld sol, er blomstringsperioden meget kortere.
  4. Find den rigtige dybde. Som tommelfingerregel skal blomsterløget lægges i en dybde på tre gange dets højde. Sørg for at lægge løget med spidsen opad, og husk at grave ud til løget i stedet for at presse det ned i jorden.
  5. Gødning: I oktober måned kan du drysse noget NPK-gødning ud i dine blomsterbed – husk at følge anvisningen omkring mængden på emballagen.

Sådan forspirer du dine blomsterfrø

Forspiring og forkultivering er to ord for samme ting – så fik vi det ud af verden. Det er lidt af en proces at forspire blomsterfrø, og det kræver noget tålmodighed. Men når du står med resultatet af dine hjemmespirede blomster og planter, er det hele arbejdet værd. Du ender som oftest ud med planter, der er mere robuste, end dem du kan købe, som allerede er opvokset. Herunder finder du en udførlig guide til, hvordan du kommer godt i gang med at forspire dine egne blomsterfrø derhjemme.

Hvornår skal du begynde at forspire?

Hvornår du skal begynde forspiringen, afhænger naturligvis af de planter, du har tænkt at gro. Hvis du gerne vil dyrke chili, tomater, selleri, artiskok, peber eller kartofler, bør du begynde allerede i slutningen af februar. Hvis du derimod vil dyrke ærter, squash, græskar eller bønner, kan du vente til længere inde i foråret. Deres udviklingstid er nemlig kortere, så de er hurtigere klar til at plante ud. Når du køber dine grøntsagsfrø eller blomsterfrø, vil der altid stå på pakken, hvornår du kan begynde at forspire dem. Du kan også læse med i vores guide, Sådan kommer du i gang med forspiring.

1. Gør klar til forspiring

Inden du kan begynde at så dine blomsterfrø, skal udstyret findes frem. Her taler vi f.eks. om potter, bakker og minidrivhuse alt afhængigt af, hvordan du ynder at spire dine frø. Derudover skal du huske at bruge den rigtige jord – i det her tilfælde så- og priklejord. I forhold til potter, findes der mange forskellige slags, du kan bruge. Du kan bl.a. bruge plantebakker, hvor der er lavet små rum hvert frø. De fås også ofte med låg, så plantebakken faktisk fungerer som et minidrivhus.

Hvis du ikke er så meget til plastikbakker og -potter, finder du i vores sortiment også bionedbrydelige potter i forskellige størrelser. Dem kan du plante direkte ud i jorden, hvor de så blot forgår og bliver formuldet med tiden. Derudover er det også en god idé at bruge små navneskilte til dine stiklinger. Når frøene er sat og så småt begynder at spire, kan det nemlig være svært at kende forskel på de forskellige typer. I Silvan finder du f.eks. træ- og plastetiketter til planter. Skriv sorten på etiketten, og sæt den i jorden, der hvor den passer til. Så har du helt styr på dine nye stiklinger.

Tip!: Hvis du er glad for pindeis, kan du med fordel gemme ispindene og bruge dem som planteetiketter.

2. Forspiring – sådan gør du

Forspiringen fungerer på mange måder, som når du sår frø ude i haven, bare indendørs. Fyld jord i dine spirebakker eller potter – fyld dem næsten helt op til kanten, men efterlad en smule mellemrum mellem jorden og pottens øverste kant. Afhængigt af det, du planter, lægger du ét eller flere frø. Bruger du en plantebakke, lægger man som regel kun ét frø per rubrik. Du kan godt lægge flere frø i én rubrik, så skal du bare huske, at du skal omplante stiklingerne tidligere, da de hurtigt kræver mere plads.

Dæk så frøet til med jord – husk dog, at nogle frø ikke skal dækkes helt til. Det vil typisk fremgå på indpakningen. Sørg for at holde jorden jævnt fugtig. Det er lidt en balancegang, da jorden ikke må blive for våd, men heller ikke må tørre ud. Sæt dine nyplantede frø lyst. Det er uendeligt vigtigt, at de får masser af lys, når de skal spire. Derudover skal de stå lunt – kombinationen af lys, varme og vand er det, der får dem til at spire. Hvis du dyrker dine frø i vindueskarmen, skal du være opmærksom på at skrue ned for radiatoren, hvis den er placeret under vindueskarmen. Spirerne kan nemlig ikke tåle den hårde varme.

3. Omplantning af stiklingerne

Efterhånden som tiden går, skulle frøene gerne spire og vokse sig større. Når de bliver store nok, begynder pladsen i bakken eller potten at blive trang – så er det tid til omplantning, eller prikling, som det også kaldes. Det er lidt forskelligt, hvor mange gange en plante skal omplantes, inden den er klar til at blive plantet ud i haven. Som regel ligger det mellem 1-3 gange. Når plantens rødder når bunden af bakken eller potten, er den klar til at blive omplantet. Næste skridt er hærdning af dine nye planter.

4. Hærdning af dine planter

Når dine nye stiklinger har hygget sig i et godt stykke tid i den lune og lyse vindueskarm, er det så småt tid til at plante dem ud. Men de har jo vænnet sig til varmen og de rolige omgivelser. Derfor kan de få et chok, hvis du blot fra den ene dag til den anden planter dem ud i haven. De skal stille og roligt vænnes til det klima, de skal bo i resten af sæsonen. En uge eller to inden, de skal plantes ud permanent, sætter du dem udenfor lidt tid ad gangen.

Sæt dem ikke i direkte sol eller et udsat sted, hvor de risikerer stærk vind eller slagregn. Sæt dem et roligt sted, hvor de kan hygge sig og lige så stille vænne sig til omgivelserne. Start med at sætte dem ud et par timer om dagen. Forlæng tiden gradvist samtidigt med, at du sætter dem steder med mere og mere sol og let vind. På den måde bliver de gradvist introduceret til udeklimaet, og de bliver dermed hærdet. Så har dine planter de allerbedste betingelser for at trives, når du endelig planter dem ud i haven eller drivhuset.

Hvorfor skal du så vilde blomsterfrø i din have?

Du kan skabe mange forskellige typer af haver med blomsterløg og blomsterfrø. Du kan f.eks. få en flot prydhave, hvor du fjerner alt ukrudt i bedene og slår græsset flere gange om ugen. En anden mulighed er en mere vild have, hvor du ikke slår græsset så ofte, og hvor du, i stedet for blomsterbede med få blomster, har en masse vilde blomster. Om du foretrækker en vild have eller en prydhave, er selvfølgelig et spørgsmål om smag og behag. Ikke desto mindre er der mange fordele ved en vild have. F.eks. kan du tiltrække bier, sommerfugle og andre insekter, hvilket er godt for biodiversiteten. Samtidig kan du også få flere andre dyr i haven, såsom fugle og pindsvin. Du kan læse mere i vores guide til mere biodiversitet i haven.

Hvilke vilde blomster skal du vælge?

Hos Silvan kan du finde et stort udvalg af frøblandinger med vilde blomster. Mange af frøblandingerne er specifikt lavet til at tiltrække insekter og sommerfugle. Hvis du skal købe en frøblanding med vilde blomster, skal du holde øje med, om det er etårige eller flerårige blomsterarter. Flerårige blomsterarter er at foretrække, da de blomstrer år efter år og ikke kun er begrænset til en enkelt sæson. I vores sortiment kan du finde større og mindre frøblandinger med vilde blomster i mange forskellige arter og typer. Du kan bl.a. finde urter og spiselige blomster, som du kan bruge som pynt i madlavningen som f.eks. salater eller desserter.

Sådan sår du vilde blomster i haven

De fleste vilde blomster foretrækker næringsfattig frem for næringsrig jord. Det betyder, at du skal sænke næringsindholdet i jorden der, hvor du skal plante vilde blomster. Det kan du gøre ved at grave det øverste lag af muldjord væk og i stedet sprede et lag med sand i en dybde på 5-10 cm. Du bør ikke gøde de vilde blomster, da det netop giver næring til dem. Du kan så vilde blomster på to forskellige tidspunkter: enten i april eller maj, når jorden ikke længere er kold, eller i september. Et trick til at så blomsterfrøene er at blande dem med sand i en spand, da du så kan sprede dem mere jævnt fordelt.