Pool & spa

Alle Pool & spa Produkter
Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvilken pool eller badebassin skal du vælge?

Har du brug for at blive afkølet på sommerens varmeste dage? Så er der hjælp at hente i Silvan. Vi har nemlig et stort udvalg af både soppebassiner, spa og pools. Du finder bassiner i mange forskellige størrelser og former. Så du kan blive nedkølet på varme sommerdage, hvor temperaturerne tager på himmelflugt. Når bassinet ikke er i brug, kan du med fordel tildække det med et poolcover. På den måde slipper du for, at spaen eller poolen fyldes med nedfald fra træer og andet skidt. Du slipper samtidigt for at skulle skifte vandet i bassinet så ofte, som hvis du ikke tildækker det med et cover. Du kan derudover holde vandet rent ved at anvende det rette vandpleje. Du kan anvende klortabletter, desinficerende tabletter eller en poolrenser, som kan rense vandet.

Der findes mange forskellige former for pools og badebassiner til haven, der hver især opfylder forskellige behov. Hvilken model du skal vælge, afhænger naturligvis af, hvad du gerne vil bruge den til. Er det blot et lille soppebassin til at afkøle de mindste i sommervarmen? Eller vil du gerne selv kunne flyde rundt i fuld længde, eller måske endda kunne tage et par svømmetag? Herunder får du en kort gennemgang af de mest gængse pools og badebassiner, så du kan blive bedre klædt på til at træffe det helt rigtige valg.

Badebassin til børn

Det kan ofte bringe stor lykke henover sommeren med et soppe- eller svømmebassin til de mindste i familien. Og i Silvan har vi naturligvis også badebassiner til børn i flere aldre. Du finder f.eks. de helt små 3-rings soppebassiner med en diameter på ca. 100-150 cm. De er helt ideelle til at afkøle de små børn i sommervarmen – og måske kan der også blive plads til, at en enkel forælder kan soppe med. Hvis du har lidt større børn, der kræver lidt mere plads at boltre sig på, finder du også oppustelige badebassiner i flere størrelser. Til nogle modeller kan du også få et poolcover, så du kan beskytte vandet mod nedfald og andet skidt og snavs.

Oppustelige badebassiner og pools

Vil du gerne undgå de helt store installationer i haven? Men samtidigt gerne kunne tage en forfriskende dukkert i haven? Så er en oppustelig pool eller svømmebassin måske det helt rigtigt for dig. De kræver ikke meget installation og klargøring, inden du kan tage dem i brug. Ved de lidt mindre svømmebassiner, på op mod ca. 1000 liter, følger der som oftest ikke pumpe, filter og lignende med, da det ikke er nødvendigt. Dem skal du derfor blot pumpe op, fylde vand i, og så kan legen begynde for både store og små.

Ved de lidt større pools, med ca. 3000 liter og derover, følger der for det meste både pumpe og filter med. Denne type kræver en lille smule mere installation, da pumpen kræver strøm for at kunne køre. Det er derfor vigtigt, at du placerer den et sted, hvor du kan få adgang til strøm eller kan nå hen med en egnet forlængerledning. Derudover skal du igen naturligvis pumpe poolen op, fylde den passende mængde vand i, tjekke at pumpen virker som den skal, og så er du klar til at tage den første afkølende dukkert hjemme i din egen have.

Nedgravet og fritstående pool

Ved en nedgravet eller fritstående pool, er der lidt flere ting du skal overveje inden køb. Især en nedgravet pool kræver mange overvejelser, da det er en dyrere og mere permanent installation i haven. De mest vigtige ting at overveje er størrelse, dybde og form.

  • Størrelse: Størrelsen på din pool afhænger meget af, hvad du gerne vil bruge den til. Hvis du ønsker at svømme i den, skal den være minimum 8 meter lang. Hvis du derimod mest bare vil dase, lege eller køle af, kan du lave den noget mindre. Når du vælger den endelige størrelse, bør du være opmærksom på de gyldne tal: 1:2, 2:2, 3:4 osv.
  • Dybde: Til langt de fleste behov, vil en dybde på 120-140 cm være nok. Det er nemlig dybt nok til både at svømme og lege med børnene. Hvis du dog gerne vil have muligheden for at kunne lave udspring, skal dybden som minimum være 180 cm og gerne dybere i selve udspringsområdet.
  • Form: Selve formen på poolen er hovedsageligt et æstetisk valg. Her bør du både tage området og din bolig med i overvejelserne om, hvilken form, der passer bedst ind. Derudover er det også værd at have med i overvejelserne, at ovale og runde pools har bedre cirkulation og derfor er lettere at vedligeholde og holde rene.

Udendørs spabad

Det kan også være, at det du søger, er en god omgang wellness hjemme i din egen have. Så er det måske en udendørs spa du har brug for i stedet for en svømmepøl. Her bør du være opmærksom på dybden og kvaliteten af spabadet. Dybden bør nemlig være minimum 50 cm. På den måde får du bedst udnyttet evt. massageegenskaber, uden du selv skal synke ned i vandet. Derudover bør du være opmærksom på selve karrets tykkelse, der bør være mindst 5 mm tykt. Spabadets isolering har også meget at sige i forhold til, hvordan det holder på varmen og hvor meget strøm det bruger. Undersøg derfor gerne, hvordan spabadet er isoleret inden køb.

Hvordan renser og vedligeholder du din pool eller badebassin?

Det er meget vigtigt, at du sørger for både at rense og vedligeholde din pool, badebassin eller spabad. Hvis der f.eks. er manglende desinfektion eller recirkulering, kan det forsage maveonder og hudgener. Og for høj dosering af kemikalier og desinfektionsmiddel kan resultere i hud- og slimhindeirritation. Der findes flere forskellige metoder til rensning og vedligehold, både kemiske og mekaniske – ofte kan du finde en rigtig fornuftig balance ved brug af lidt fra begge verdener.

Vedligehold af pool og badebassin

Noget af det vigtigste angående vedligehold og rensning af en pool eller et større badebassin, er recirkulation og filtrering af vandet. Derfor bør dit svømmebassin som udgangspunkt have et mekanisk rensningssystem, der som minimum skal have pumpe, dyser og skimmer. Hvor mange dyser og skimmere, der er brug for, afhænger naturligvis af poolens størrelse. En skimmer er et lille filter, der ligger i vandoverfladen og via en pumpe filtrerer overfladevandet. Resten af vandet bliver filtreret og cirkuleret af selve pumpeanlægget. Det er vigtigt, at pumpeanlægget har rigelig kapacitet til at håndtere vandmængden i poolen, så det kan skabe ordentlig cirkulation – derudover skal det kunne filtrere alt vandet hver femte time.

En pool skal have en pH-værdi, der ligger mellem 7 og 7,4. For at opretholde pH-værdien, skal du bruge forskellige kemikalier. Du kan få egnede pH-strips til at teste vandet, så du kan sørge for, at du holder den rigtige værdi. Derudover får du også brug for bakteriedræbende kemikalier som f.eks. klor. Du kan også kombinere kemikalier med teknisk rensning i form af f.eks. UV-lys. På den måde kan du reducere forbruget af kemikalier med ca. 80%. Det kan tage noget tid at finde den helt rigtige rensnings- og vedligeholdsmetode til netop din pool eller badebassin. Ofte vil den første sæson gå med at finde de rigtige reguleringer osv., så du og din familie kan bade i klart og rent vand.

Vedligehold af udendørs spabad

Hvis du har en mindre spa på under 1000 liter, bør du desinficere den før og efter brug med f.eks. med en klortablet. Derudover bør du rense de skjulte installationer regelmæssigt – gerne ca. hver tredje måned, dog afhængigt af, hvor ofte du bruger det. Én gang i året bør du også sørge for at afkalke spabadet, så delene ikke bliver tilkalket. Hvis din spa rummer mere end 1000 liter, bør du sikre dig, at pH-værdien ligger mellem 7 og 7,4 ved hjælp af kemikalier. Derudover bør du skifte vandet ca. hver tredje måned og jævnligt rense det indbyggede filter.

For at sikre en generel god hygiejne i din udendørs spa, er der nogle retningslinjer du med fordel kan følge. Alle badegæster bør vaske sig grundigt, inden de hopper i spabadet. Rent badetøj er også en god forudsætning, og så bør folk med smitsomme sygdomme ikke opholde sig i spaen, da bakterier hurtigt kan brede sig. Udendørs fodtøj og dyr hører naturligvis heller ikke hjemme i et spabad. Hvis du følger disse generelle retningslinjer, bør du have succes med at holde vandet i din udendørs spa både rent og lækkert hele året rundt.

Sådan får du en klorfri pool

Hvis du helt ønsker en pool uden klor, findes der i dag også gode og mere naturlige alternativer. Du kan f.eks. benytte dig af aktiv ilt kombineret med UV-lys. Du skal dog være opmærksom på, at aktiv ilt kun har en desinficerende effekt, når du tilfører det. Du skal derfor tilføre det oftere end du ville skulle med klor. UV-lys dræber f.eks. svævealger i vandet, så du får flot og klart vand i din pool. Fordelen ved et klorfrit badebassin er også, at du kan hælde vandet direkte ud i haven, når det skal tømmes. For at undgå oversvømmelse i haven, kan du evt. hælde lidt vand ud ad gangen, efterhånden som haven trænger.