
Vi flyttede ind i vores nyrenoverede hus i påsken 2017, hvor vi overtog huset fra et ældre par, som havde haft huset, siden det blev bygget midten af 60’erne. Vi ryddede lidt ud i haven til at starte med, men ville ikke gøre noget forjaget, da vi godt kan lide, at det netop ikke er en nybyggergrund. Da vi efter noget tid fjernede en busk i forlængelse af, hvor terrasserne skulle være, blev der dog lidt bart og åbent. Terrasserne blev først lagt sidst på sommeren, og derfor fik vi ikke så meget glæde af dem sidste år. Det stod dog hurtigt klart, at vi skulle have plantet noget, der kunne afskærme lidt og give mere hygge. Men hvad?

Førbillede: Sådan så det ud efter vi fjernede busken i forlængelse af terrassen
Den perfekte løsning
Vi kom frem til, at det skulle være en stor blomsterkasse med nogle høje planter eller buske. Men det er altså ikke så nemt, som det måske lyder – især ikke, når man måske er lidt kræsen. Jeg synes, det blev for dårlig kvalitet, eller også lignede det bare noget, alle andre har. Og så var størrelsen faktisk et problem, da vores skal være ret lang. Så det måtte kunne gøres bedre. Min mand har ti tommelfingre, men heldigvis har jeg en far, som er min sammensvorne i disse situationer. Han forstår min ideer og går heldigvis altid med til at hjælpe mig med at udføre dem.
Jeg gør altid det, at jeg leder efter inspiration, indtil jeg ved lige nøjagtig, hvad jeg vil have. Det er som regel en god blanding af alle mulige ideer. Denne gang var det dog min far, der viste mig noget bygget af stolper, og så vidste jeg, hvad vi skulle lave.
Vi fik målt terrassen op og derudfra vurderet længde og bredde på den kommende blomsterkasse. Jeg gik ind på SILVANs hjemmeside og fandt ud af, hvor lange stolper de forhandler og regnede så ud, hvor mange vi skulle have.
Denne blomsterkasse laves til at blive monteret i jorden på lodrette stolper i hvert hjørne. Den kan selvfølgelig også laves på en bund med f.eks. hjul, så den kan flyttes.
Sådan gør du: Byg din egen blomsterkasse
1 | Lav en indkøbsliste. Jeg lavede en skitse af projektet, da det giver mig et bedre overblik over, hvad vi skal bruge af materialer. Måske ligger din lokale SILVAN tæt på, men det er altså rarest ikke at skulle køre frem og tilbage og bryde op midt i arbejdet. Materialerne fylder en del, så alliér dig med en med en god trailer. Ellers kan de lånes i SILVAN ganske gratis.
Du skal bruge:
- Stolper 7,5 x 7,5 cm. Trykimprægnerede fyrretræsstolper (antallet afhænger af, hvor stor din blomsterkasse skal være)
- Beslag (der går otte beslag til hvert lag stolper)
- Skruer
- Trædyvler til øverste lag stolper
- Sandpapir
- Plastic til indvendigt
- Grunder
- Træbeskyttelse i ønsket farve
- En god pensel
- Planter
- Plantejord
2 | Nu skal alle stolperne skæres til i den rigtige længde. Én længde til siderne og én længde til enderne. Målene på min færdige kasse skal være 250 cm x 50 cm. Så trækker jeg bredden på en stolpe fra (7,5 cm) de to endelige mål og får dermed målet på min side og ende, hhv. 242,5 cm og 42,5 cm. Min er bygget op i seks lag, så der skal skæres 12 stk. af hver.
Du skal derudover bruge fire stolper til hjørnerne, som kassen bygges op på. Højden på kassen minus det øverste lag. Skal den ned i jorden, laver du dem bare ekstra lange, det kommer sig ikke så nøje.
3 | Slib alle ender. Pga. skæringerne er enderne noget skarpe i forhold til stolpens ellers runde hjørner. Jeg vil klart anbefale at slibe enderne, inden du monterer stolperne. Det kan gøres i hånden eller med en rystepudser.
Start med én side og få den monteret på en hjørnestolpe med et beslag. Bagefter en ende. Det, du skal være opmærksom på, er, at i den ene ende skal hjørnestolpen monteres helt i enden, i den anden skal den monteres en stolpebredde inde. Det skulle du gerne kunne se ud fra billederne. Når man først har fået sat deførste stolper på, er det nemt at fortsætte puslespillet.

Nu har du din ramme, og så er det bare at lægge ovenpå – dog skal du lige huske at lægge dem modsat laget under.
Montér en stolpe ad gangen med beslag, før du går videre til den næste. Fortsæt, til du mangler ét lag.

Man skal dog lige være opmærksom, når man markerer de to huller pr. stolpe, for det er jo ikke bare to huller i hver ende af stolpen på næstsidste lag. Nej, du skal tænke over, at sidste lag jo ligger forskudt/spejlvendt, og hullerne skal laves efter netop dette sidste lag stolper. Se billede. Når du har gennemskuet, hvor hullerne skal være, er det bare at bore efter anvisning på pakken. De skal selvfølgelig passe i bredde og dybde til dyvlen. Hullerne bores halvt inde på stoplen og svarende til en halv stolpebredde inde fra, hvor enden vil gå til på øverste lag.

Men inden du fortsætter med dyvlerne……

Når du har klippe en passende længde af, skal det hæftes fast med en hæftemaskine. Det kan ikke undgås, at hjørnerne bliver lidt ”kraftige” når det skal foldes til at passe ned i kassen. Man kan klippe lidt af for at tilpasse det, men vær opmærksom på ikke at få klippet hul.
OBS.: Inden du hælder jord i kassen, skal der laves lidt huller for dræn i bunden.



VOILA! Nu har du en blomsterkasse! For at opnå den bedste holdbarhed, skal den efterbehandles med træbeskyttelse. Jeg har valgt at male min sort, da det passer til det sorte træværk, vi har på huset, men det står jo fuldstændig frit for.


Nu er du simpelthen færdig! Nu er den er klar til at blive monteret i jorden,eller få sat hjul på, hvis det er det, du har valgt. Det var da ikke så svært, vel? Jeg er i hvert fald glad og har fået lige nøjagtig den blomsterkasse, jeg drømte om.

Efter: Den færdiglavede blomsterkasse i forlængelse af vores terrasse
Planterne er også fra SILVAN. Jeg kendte dem ikke på forhånd, men de hedder Cleome Hybrid, ”Señorita Carolina”, og kan blive 150 cm høje og dufter fantastisk. Jeg tænker, at det bliver rigtig godt, når de vokser lidt til, men indtil da har det stadig gjort en kæmpe forskel, og vi skal nok få den afskærmning vi har ønsket plus lidt farve. Jeg ville ønske, jeg kunne have vist et billede med en flot græsplæne, det ville have pyntet, men jeg tænker ikke, vi er de eneste, der er blevet indehavere af en brændt plæne med al denne dejlige sol. Kassen her er et skridt nærmere den drømmeterrasse, vi har ønsket os. Men små skridt ….
Hvis du overvejer at lave en mindre blomsterkasse, som både kan bruges indenfor og udenfor, så kan du læse vores guide til hvordan du laver sådan en, lige her.