Mangler du en carport til din bil, eller trænger værkstedet bare til en gevaldig opgradering? Så kan du overveje at bygge et kombineret værksted og carport, hvor det hele hænger sammen og giver et flot, elegant og gennemført resultat. Se vores materialeliste og trin-for-trin-guide her.
Det skal du bruge
- Gulvisolering
- Fundablokke
- Cement
- Lecabeton
- Isolering
- Lægter
- Skruer, beslag
- Gipsplader
- Tagtræ
- Tagplader
- Tagpap
- Dobbeltdør og enkeltdør (kan tilpasses efter dine behov)
- Puds
- Facademaling
- Pudsgrunder
- Filt og maling
- Træmaling
- Tagrender
Ved dette projekt har man bygget et hegn i forlængelse af carporten, der skal fungere som afgrænsning mellem fortov og have. Se her, hvordan du selv kan slutte projektet af med et hegn, der kan males i matchende farver.
Sådan gør du
1. Fundament: Tegn carporten op, og sørg for at få byggetilladelse fra kommunen, før du begynder byggeriet.
Mål op og marker grundarealet med pæle og murersnor. Grav ud til fundament med en rende hele vejen rundt. Lej en lille minigraver, og grav ned til fast leret bund i mindst 90 centimeters dybde. Ellers kan frosten komme ind under bygningen. Støb et renselag i bunden på 5 centimeters tykkelse, og sæt den første række fundablokke. Læg evt. 2 stk. armeringsjern Ø:16 i hver anden række i fundamentet, hvis du er i tvivl om jordens ensartethed.

2. Byg videre op med stenene og sørg for, at de er i lod og vater. Fortsæt til en højde, der svarer til overkanten af gulvet, og støb beton i blokkene. Sørg for, at fundamentet afsluttes lige i toppen, så der er et godt grundlag at mure videre på. Indstøb galvaniserede vindbånd 2×40 mm med en afstand, der svarer til hvert tredje spær i tagkonstruktionen.

3. Gulv: Grav ud til gulv. Sørg for, at al muldjord er væk, og fyld evt. efter med kapillargrus, så højden passer. Komprimer gruset i tynde lag. Læg derefter flamingo-plader (som isolering), plastik (som fugtspær) og armeringsnet i hele bunden. Anvend armeringsnet Ø:8 pr. 150 mm i begge retninger, minimum tre maskers overlæg. Klods nettet op med små afstandsklodser (fås som standardvare i SILVAN).

4. Udlæg ledere i gulvet til at støbe efter og støb betongulvet i felter. Der findes i dag beton, som ikke skal vibreres, og det gør processen nemmere. Ret gulvet af med et retholt på lederne.

5. Hele bunden er nu dækket af beton, og du er klar til næste fase.

6. Mure og tag: Byg væggene op med leca-sten. Husk at lave præcise huller til døre og eventuelle vinduer. Læg en bane murpap mellem fundamentet og lecastenene. Det stopper grundfugten, så den ikke trænger op i væggene. Fæst væggene på fundamentet med glidebeslag/stålbeslag for at sikre, at væggene ikke rykker sig væk fra fundamentet. Dette er især vigtigt for større bygninger som denne og for bygninger på et vindudsat sted. Brug armerede overliggere over vinduer og døre, og før vindbåndene til taget stramt op til 30 cm over øverste sten.

7. Taget her er bygget med ensidigt fald på bjælkespær, så regnvandet kan løbe af (mindst 2,5 cm pr. meter). Derfor skal muren være lidt højere i den ene side.

Fordel tagspærene med ca. 1 meters mellemrum og fastgør dem med BMF-vinkler med rib. Før vindbåndene stramt op over hvert tredje spær og fastgør dem, så hele taget holdes fast i fundamentet. På de sidste 4 meter skal selve carporten være. Opstil de bærende stolper, læg en kraftig rem over og saml opstillingen med vinkler.

9 og 10. Tagpladerne består af kryds-finer med fer og not, som skubbes ind i hinanden. Læg pladerne op på spærene, bank dem sammen og skru dem ned i tagspærene.


11. Læg tagpap direkte på pladerne. Først et lag underpap og derefter et lag overpap. Imellem underpap og overpap monteres fodblik ved tagets udløb i tagrenden. Underpap gør taget tæt, og overpap er hårdfør over for solens stråler. Sæt sternbrædder rundt langs de frie kanter. Mal gerne brædderne én gang før opsætning og derefter én gang mere. Monter tagrenderne.

12. Indvendig isolering og beklædning af loft og vægge: Byg et træskelet til den isolerende rockwool.

13. Fyld ud med rockwool i loft og væg. I loft skal der være mindst 50 mm luft over isoleringen. Opsæt forskallingsbrædder pr. 30 cm i loft, så isoleringen holdes på plads, og du har noget at skrue lofts-pladerne op i. Opsæt først dampspærrer, og beklæd så loftet med gipsplader.

14. Beklæd alle vægge med dampspærrer. Hæft dem til træskelettet og luk med tape i alle samlinger.

15. Opsæt gipsplader på væggene – og så er det bare at spartle, slibe, prime, opsætte glasvæv og male.

16. Udvendig facade: Puds muren og indsæt døre og vinduer. Lad muren tørre helt igennem, så der er maks. 4 pct. fugt i pudsen, inden der males.

17. Beklæd carporten med brædder. Byg først skelettet og skru herefter brædderne i. Husk at give lidt luft forneden, så holder konstruktionen sig adskillige år længere, fordi brædderne ikke fugter op og rådner nedefra.

Nu er du færdig med projektet og kan nyde en carport og et værksted i flot design. Carporten passer på din bil, og i værkstedet kan du opbevare ting og værktøj. Nedenfor kan du se tips til, hvordan du kan benytte pladsen i værkstedet optimalt.
Tips til indretning af værkstedet

Spar gulvplads, og beskyt cyklen for skrammer med et ophæng til cykler.

Plastkasser er perfekte til opbevaring af småting som julepynt, fotoalbummer, papir og bøger. Indret med reoler og plastkasser efter behov.

Udnyt pladsen bag udhænget. For at udnytte pladsen bedst muligt er alle haveredskaber samlet på en række under carportens udhæng, hvor de hænger tørt og beskyttet. Her er de nemme at komme til, når man skal bruge dem, og de tager ikke plads inde i skuret.

En værktøjstavle gør det nemt at holde orden og nemt at finde tingene, når man skal bruge dem. Se her, hvordan du nemt og enkelt bygger en værktøjstavle.