Det kommer næppe som nogen overraskelse, at planterne i haven skal have vand. Men vidste du, at du med nogle enkle tips kan gøre vandingen endnu mere effektiv og sørge for, at dine planter trives så godt som overhovedet muligt? Her giver vi dig i samarbejde med Gardena de 10 vigtigste råd til vanding i haven.
#1 – Sørg for en konstant fugtighed
En konstant fugtighed i jorden er gavnlig for de fleste plantetyper. Du kan dog også hjælpe rodvæksten lidt på vej ved at lade planterne tørre let ud inden vanding – men ikke for meget.
#2 – Vand sjældnere, men grundigere
Når blomsterbedet skal holdes ved lige, behøver du ikke at gribe vandkanden eller vandslangen hver eneste dag. En til to gange om ugen er tilstrækkeligt – og det er generelt bedre at vande lidt sjældnere med meget vand end at fordele vandingen ud over mange omgange med en lille mængde vand.
#3 – Vand tidlig morgen eller sen aften
Vand, der fordamper fra jorden, kommer ikke planterne til gode. Derfor kan planterne lettest stille tørsten i kølig jord om morgenen eller om aftenen. Vander du midt på en varm sommerdag, vil solen ”stjæle” mere af vandet.
#4 – Pas godt på bladene
Der er flere grunde til at holde planternes blade tørre, når du vander. Hvis bladene er våde om natten, kan planterne få bladskimmelsygdomme. Omvendt er våde blade om dagen heller ikke optimalt, fordi de kan få svage brændemærker af solen – vanddråberne har i dette tilfælde samme effekt som et forstørrelsesglas.

#5 – Giv planterne nok vand
Planterne skal have vand nok, for at det når hele vejen ud til rødderne. Giver du for lidt vand, risikerer du, at det ikke når længere end de øverste jordlag. Vand til rødderne er særligt vigtigt for afgrødeplanter, som har brug for jævnt fugtig jord for at modne afgrøderne til høst.
#6 – Del store mængder vand op i flere omgange
Det tager lidt tid for vandet at trænge helt ned i jorden. Derfor er det smart ikke at give alt vandet på én gang, men lade vandet trænge lidt ned i jorden først, så det ikke blot strømmer væk på overfladen uden at gavne planten.
#7 – Kom hele vejen rundt
Når du fordeler vandet omkring planten, giver du rødderne de bedste forudsætninger for at vokse jævnt og optage næringen mest optimalt.
#8 – Spar på vandet, hvor du kan
Du kan gøre din vanding både lettere og mere økonomisk med et automatisk vandingssystem, som kan måle fugtigheden i jorden. Du slipper både for at vande selv og sikrer, at du først vander, når det er nødvendigt.
#9 – Undgå overvanding
Det er ofte i den bedste mening, når vi giver vores planter masser af vand. Overvanding betyder dog, at vandet tvinger ilten ud af jorden, og uden ilt kan rødderne ikke ånde. Faktisk kan man sige, at cellerne i rødderne drukner, fordi de får for lidt ilt.
#10 – Brug en god, lerholdig jord
Plantejord med lermineraler er bedre til at holde på vandet til gavn for planterne. Det skyldes, at jorden bedre kan udvide sig. Husk dog, at der i somre med meget regn og om vinteren skal etableres dræn, så planterne ikke drukner.