Det er sjovt, nemt og hyggeligt at holde høns, og hvis du starter med kyllinger nu, kan du have frisklagte æg til efterårsferien.
Tekst: Katrine Martensen-Larsen Foto: Kira Brandt
En hønsegård og et hold dunede kyllinger var et af de første projekter, som Kira og Søren Brandt Damsted og deres tilsammen fem børn kastede sig over, da de var kommet på plads i deres skønne gamle villa i Charlottenlund.
– Jeg er vokset op med høns, men dette er min første hus med have i mit voksne liv. Jeg vidste, at så snart det var muligt, ville jeg have høns, fortæller Kira.
– Søren er derimod ikke selv vokset op med høns, men har haft eget hønsehus i hele sit voksne liv – i sin tidligere have, med sin tidligere hustru. Faktisk er dette hans tredje hold høns. Både hans første og andet kuld blev bare taget af ræven, da han var lidt for nonchalant med at lade hønsene gå løs i haven.
Høns er lidt som kæledyr
Kira og Søren synes begge, at høns i haven slår flere fluer med et smæk.
– Høns giver nogle af de samme glæd-er som kæledyr, bare med den forskel, at du ikke behøver have dyrene indendørs, og så bidrager de samtidig med de lækreste friske æg. Så mange, at man bliver selvforsynende, og måske endda mere end det, siger Kira.
– Vi synes også, at det er fint for vores børn, at de vokser op med dyr og lærer at være med til at passe dem. Min søn Herman på 12 år tåler ikke så godt pels, så derfor har det aldrig været en mulighed for os med hund, kanin eller kat. Høns kan han imidlertid godt tåle, og han knytter sig til dem og er flittig til at passe sine pligter med fodring, indsamling af æg osv.
– Det betyder også noget, at vi har købt vores kyllinger, da de var bare én dag gamle, og at vi har nusset dem i hånden den første tid. Så bliver de mere tamme og en del af familien. De første tre til fire uger kan de bo i en papkasse på børneværelset med en varmelampe over, supplerer Søren.

Lad hønsene gå ude om dagen, når du kan holde øje med dem. Men luk dem ind om natten. Både ræven og naboens hund kan være et farligt møde.
Sørg for sol og skygge
Kira og Søren startede deres byggeprojekt ved at tegne en skitse af den kommende hønsegård og dens placering i haven.
– Jeg synes, at det fungerer bedst at lægge hønsegården lidt diskret og gemt lidt væk bag buske, fortæller Kira. Men husk, at der helst skal være både skygge og direkte sol i den udendørs hønsegård, da høns elsker at solbade. Det giver sunde og raske dyr. En del af hønsegården kan med fordel være overdækket. Det giver hønsene mulighed for at komme ud, selv om det eksempelvis regner. Det er også rigtig godt, hvis der findes et sted i hønsegården, hvor der er tørt sand og jord. Det vil hønsene støvbade i, og det er godt for fjerdragten.
Endelig skal man huske, at det er praktisk at have adgang til hønsehuset uden at skulle igennem hønsegården, fordi du så slipper for at træde i hønsenes efterladenskaber, når du henter æg og gør rent.
Løse høns i haven
Du kan sagtens lade dine høns gå ude – de hjælper faktisk med at luge ukrudt bort. Men i så fald skal du vælge en af de tunge hønseracer, der ikke kan flyve. Et havehegn kan være en fordel, da det forhindrer hønsene i at rende ind til naboen, og du skal ikke være bange for, at hønsene farer vild. De vil automatisk søge ind i deres hus, når det begynder at blive mørkt.
– Husk dog, at både ræve og løse hunde kan være farlige for hønsene, det har jeg oplevet et par gange, og det er lidt hårdt – især for børnene, advarer Søren.
– Men bortset lige fra det er det hele forbavsende nemt. Og bygger du et hønsehus og køber kyllinger i påskeferien, er hønsene klar med æg til efterårsferien.

Sæt en skål i køkkenet til at samle kartoffelskræller, pasta-rester, gammelt brød og frikadeller. Høns spiser alt på nær citrusskaller. Også deres egne æggeskaller.
Tips før du går i gang
Høns kan godt tåle hård kulde, men ikke træk. Det er derfor en god idé at tætne sprækker m.v. Høns har brug for rigtig meget ilt, og det er derfor et must, at der er god udluftning i hønsehuset – uden at det trækker! Hvis du vil teste dit hønsehus for træk, så placer et stearinlys i huset på en blæsende dag.
Det er vigtigt, at hønsehuset er tørt. Gulvet kan med fordel forsynes med træspåner. Hønsene vil gerne sidde på pinde om natten – hævet op til 0,5 meter over gulvet. Brug firkantede siddepinde, da det giver hønsene et bedre greb end de runde.
Hønsene klatter mest om natten, når de sidder på siddepindene. Det er derfor under siddepindene, at det meste af rengøringen skal foregå. Hvis du lægger et ekskrementbræt under hønsenes soveplads, kan klatterne nemt fjernes med fx en bred spartel. Lidt strøelse på brættet letter processen. I et lille hønsehus er det ekstra vigtigt ofte at fjerne klatter, da de afgiver gasser og binder meget ilt. Foder og vandtrug skal også holdes rene.
Der findes utroligt mange racer med hver deres egenskaber. Nogle racer vejer under 1 kilo – andre vejer over 6 kilo. Overvej, hvilke behov hønsene skal dække. Er det primært for æggenes skyld, at du vil have høns, så vælg en race med gode æglægningsegenskaber, fx Isa Brown.
En høne lægger cirka et æg om dagen. Så tænk over, hvor mange æg du har brug for. Fire høner lægger 24 æg om ugen, hvilket svarer til to store bakker.
Kilde: hønsegården.dk
Hvis du efter at have læst denne artikel, har planer om at anskaffe dig høns, så kan du læse vores guide til, hvordan du bygger en hønsegård her.