Et espalier bringer planterne op i højden, hvor du rigtig kan nyde dem. Det er et uundværligt som klatrestativ når du skal beklæde en husvæg med et frodigt grønt og blomstrende dække, og så er det genialt som rumdeler på steder, hvor man gerne vil have en afskærmning, men hvor et plankeværk vil være for massivt. Her kan du se fire idéer til, hvordan du kan lave dit eget espalier.
Luftigt espalier i hønsenet
Brug en gammel vinballon, en stor krukke, en spireklokke eller anden velegnet støtteskabelon, når du skal forme dit espalier. Når ærteblomsterne i løbet af sommeren bliver store og frodige, vil de se skønne ud i forskellige flaskefaconer. Du kan også forme espaliereret omkring andre ting med en markant form – store firkanter, en kegleform eller den største af ungernes krammebamser.
Det skal du bruge
Sådan gør du
1. Klip et stykke hønsenet til, så det kan nå om din form på det bredeste sted. Læg ca. 1 cm ekstra til i hver side, så kan kanterne foldes ind i hinanden.

2. Sno og fold de ’løse’ ender af nettet sammen en efter en med en lille bidetang, så du får en lukket cylinder.

3. Form nettet omkring flaskens hals, så du laver’indsnit’ du kan klippe af eller folde sammen til en krave. Sno nettet sammen, der hvor du klipper noget ud.

4. Nu har du flaskens form. Hvis flasken (som her) har en mindre diameter forneden, skal du ikke folde dette ind, da du så ikke kan få flasken af formen.

Se det færdige resultat her:
Usynligt espalier af stålwire
Dette espalier passer godt til de nyere huse i en enkel arkitektur og til huse, hvor man gerne vil bevare facadens linjer uforstyrrede. Det egner sig især til de lettere klatreplanter som klematis, snerle og kaprifolie, og tager ikke mere end en halv times tid at sætte op.
Det skal du bruge
- 2 mm stålwire ( jo flere ‘grene jo flere meter. Husk ombuk til løkker i enderne)
- Klemmer til at lukke endeløkkerne med (2 til hver ‘gren’)
- Øksner til at sætte enderne fast i (antal grene + en fælles øsken i bunden)
- Blyant
- Boremaskine
- Fladtang
- Bidetang
- Tommestok
Sådan gør du

1. Mål op på facaden og afmærk hvor du ønsker øsknerne.

2. Bor for, hvor øsknerne skal være og skru først øsknet i forneden.

3. Klip en wire i længden fra bund til top plus 10 cm. Kør nu en wireklemme på wiren, og lav en løkke, hvor du bukker 5 cm ned.

4. Klem wire klemmen fast med en flad tang. Gør det samme med de andre ’grene’. Den nederste øsken er fælles for alle og danner viftens udgangspunkt.
Se det færdige resultat her:
Riohegn som rumdeler
Et luftigt hegn af rionet er en smuk og diskret løsning, når du skal skabe rum i haven eller etablere et skellet for et tæt naturhegn. Hvis du planter det til med stedsegrønne klatreplanter som fx efeu, får du et hegn, der er tæt og grønt hele året. Og ellers har du med det rødbrune rustne jern, en struktur, der falder smukt sammen med naturens farver.
Det skal du bruge
- 4″ x 4″ stolper (220 cm høje, 150 cm + 70 cm under jorden)
- Rionet 6 mm 150 x 250 cm (ikke galvaniseret)
- Kabelholdere (6 stk. pr. rionet)
- Skruer 5 x 40 mm
- Beton (ca. 0,5 pose á 25 kg. pr. stolpe)
- Støttepine i resttræ
- Murersnor
- Sav
- Skruemaskine
- Vinkelsliber
- Pælebor
- Vaterpas
- Blyant
- Vinkel
- Tommestok
- Murerspand
- Blandestav
- Boremaskine
Sådan gør du

1. Placér en pæl (i resttræ ) i hver ende hvor hegnet skal stå. Tjek at målepælene er helt i lod og forbind dem med en stram snor. Bor med pæleboret huller til de bærende stolper i en dybde af 70 cm.

2. Sav stolperne i længden 2,2 meter. Marker på stolperne hvor jordoverfladen skal være. Altså 70 cm under jorden og 150 cm over jorden. Læg evt. en målepind af resttræ mellem stolperne, når du placerer dem. Så kommer afstanden til at passe perfekt med rionettet (240 cm + 1 cm luft). Tjek med vatterpasset at stolperne står helt lige.

3. Sæt en blandestav på boremaskinen, og bland betonen med lidt vand i en murespand. Konsistensen skal være som en flydende ikke for tynd grød.

4. Hæld betonblandingen i hullet med stolpen. Lav et par støtter af resttræ, og hold øje med at stolperne stadig er i vatter. Lad betonen størkne og tørre helt igennem natten over. Fjern nu støttepælene og fyld hullerne efter med sand. Stamp efter med en kæp, så sandet ligger sig helt stabilt rundt om stolpen.

5. Nu skal rionettene monteres. Skær enderne af jernmaskerne af med en vinkelsliber. Lad evt. jernenderne ned mod jorden være.

6. Mærk nettets ønskede højde af på stolperne. Hvis du har en grund, der hælder, kan det være pænt at lade nettets højde stige efter terrænet med x cm pr. fag. Man kan også vælge at skære nettet af i bunden således at man ender med et noget lavere hegn i den ene ende.
Monter til sidst nettene med kabelholdere og skruer. En foroven, en i midten og en nederst på stolperne i hver side.

7. Ret til sidst stolperne af i toppen. Marker den ønskede højden ved hjælpe af en retvinklet målepind, og sav stolperne til med en håndsav. Så er hegnet færdigt og klar til at blive plantet til med slyngplanter, der kan lukke lidt af og pynte med skønne blomster og frodige bær.
Se det færdige resultat her:
Rundbuet staldvindue med ærteblomster
For at ærteblomsterne kan komme til tops, skal de have et ret fintmasket klatrestativ, hvor de små fangarme kan få fat, og her er hønsenet nærmest ideelt. Det enkleste er at montere nettet på nogle lange bambuspinde. Man kan også bruge en eksisterende fast ramme. Her et charmerende gammelt staldvindue.
Det skal du bruge
- Et gammelt vindue
- Hønsenet (nok til at dække vinduet + lidt ekstra til ombuk)
- Rustfri ståltråd
- Forspirede ærteblomster
- En bidetang
Sådan gør du
1. Start med at pille nogle af glassene ud af vinduet. Klip hønsenettet til så det går ca. 2 cm ud over kanten af hele vinduesrammen. Buk det rundt om de steder, hvor du kan gøre det uden det bliver synligt på forsiden af vinduet, og ’sy’ resten af hønsenettet fast med en rustfri ståltråd.

2. Ærteblomsterne klatrer i nettet ved hjælp af små krøllede fangarme og de kan under de rette betingelser blive op til to meter.
