Når sommeren er slut, er det tid til at gøre haven klar til efteråret og vinteren. Det er vigtigt at gøre, fordi mange planter og blomster kan have svært ved at overleve frosten, og det bliver nemmere at gøre haven forårsklar, hvis du gør dit forarbejde nu.
Køkkenhaven
Det kan virke ligegyldigt at gå i gang med køkkenhaven, når efteråret kommer. Men med den rette indsats bliver jorden helt optimal, når foråret rammer, og det bliver meget nemmere at komme i gang, når du skal til at så igen.
Start med at fjerne ukrudtet i køkkenhaven. Jo mere du får med af rødderne, jo mindre er sandsynligheden for, at det skyder op igen. Når du har fjernet ukrudtet, er det en god idé at så dækafgrøde, som kan passe på din køkkenhave vinteren over. Det er optimalt, fordi det hjælper med at holde ukrudt væk og at holde på næringsstofferne. Når det igen bliver forår, kan du kultivere jorden og berige jorden med de mange næringsstoffer fra dækafgrøderne.

Træterrassen
Du kan forlænge din træterrasses levetid ved at passe godt på den. Det kan du blandt andet gøre ved at klargøre den til vinteren. Det er en god idé at gøre i september, da der stadig er lunt og tørt. Det er vigtigt at træet er tørt, når du behandler træet med træbeskyttelse.
Start med at rense din træterrasse, så træet står råt tilbage og kan blive påført ny træbeskyttelse. Vær opmærksom på, at en højtryksrenser er meget hård mod træet, og at du derfor bør bruge tilbehør, der er skånsomt ved træet.
Giv nu terrassen træbeskyttelse. Læs her, hvordan du kan beskytte dit træ mod vejr og vind med træimprægnering.
Græsplænen
Det er en god idé at så græs i september, da jorden her er varm og fugtig.
Afhængig af temperaturen standser græsset med at vokse i oktober, og det er derfor ikke længere nødvendigt at klippe græsset, når jordtemperaturen bliver lavere end 6-7 grader.
Når du klipper græsset sidste gang for sæsonen, bør du ikke klippe det under 4 cm. Det kan give gule pletter og gøre det nemmere for mos og ukrudt at indtage græsplænen.
Før frosten rammer, bør du samle blade op fra græsplænen. Det skyldes, at der kan være skimmelsvamp i bladene, som kan ramme græsplænen.
Dæk planter, bede og blomster til
Mange blomster og planter kan have svært ved at overleve den danske vinter. Du bør derfor dække dem til, når frosten rammer. Der er flere forskellige måder, hvorpå du kan tildække dine planter.
Du kan anskaffe dig plastfolie, som du nemt og enkelt lægger ud over dine bede. Plastfolien hjælper med at hæve temperaturen. Du kan også vælge at dække blomster og bede til med gran. De fungerer som god isolering og kan give et mere naturligt udtryk til haven. I flere tilfælde kan du også lægge et lag af blade rundt om og over planterne. Det gælder f.eks. stauder.
Rengøring og vedligeholdelse
Giv drivhuset en tur med svamp og sæbe, så du undgår at bakterier og skimmel spreder sig i det fugtige vejr i løbet af vinteren.
Det er også en god idé at give haveredskaberne en omgang, så de holder længere. Fjern jord og græs og giv løse og bevægelige dele olie.
I SILVAN har vi et stort udvalg af haveredskaber. Du kan se udvalget lige her
Beskær træerne
Klargør frugttræerne ved at fjerne knækkede og ødelagte grene. De kan sprede svampesygdomme til resten af træet. Det er på dette tidspunkt generelt en god idé at tynde ud i træerne, da bladene er faldet af, og det dermed er nemmere at komme til grenene.
De fleste træer bør beskæres senest i september. Du kan dog vente til oktober med frugttræer og buske som f.eks. blomme- og kirsebærtræer. Det skyldes, at de bør blive beskåret, mens saftstigningen er lavest, hvilket typisk er i oktober.
TIP: Lav et hjem til dyrene
Når du fjerner blade, grene og lignende, kan du samle noget af det sammen, som pindsvin, insekter og andre dyr kan gemme sig i, når vejret skifter. Se her, hvordan du kan lave dit helt eget insekthotel.
