Træfældning er ikke kun et job for hærdebrede skovhuggere. Med mindre det drejer sig om et meget stort eller vanskeligt placeret træ, er det faktisk en relativt enkel opgave. Vi fortæller, hvordan du skal gribe den an.
Tekst: Karina Demuth
Der er noget grundlæggende tilfredsstillende ved selv at kunne fælde et træ og efterfølgende kløve det til pindebrænde. Men tænk dig godt om, inden du tænder for motorsaven og springer ud som gør-det-selv-skovhugger. Store gamle træer tager en del lys, men det er også dem, der er med til at give haven karakter og dybde – og fældning af store træer er et job for professionelle. Mindre træer kan du dog sagtens fælde selv.
Planlæg fældningen, så træet falder i den ’naturlige’ retning, altså den vej, det i forvejen hælder. Skal det fældes i en anden retning, kræver det, at man har erfaring med træfældning. Ryd hele vejen rundt om træet – også i den planlagte fælderetning. Afkvist stammen op til skulderhøjde, sørg for, at der ikke er nogen i nærheden, og stå selv skråt bag træet.
Styr retningen på den faldende kæmpe
For at tvinge træet til at falde i den ønskede retning skal du bruge en teknik, som de professionelle skovarbejdere kalder ’retningsbestemt fældning’. Den går ud på, at man saver en slags hængsel, som styrer træet i faldet hele vejen ned til jorden. For at lave dette hængsel saver man først et trekantet stykke ud, det såkaldte forhug eller fældesnit, på den samme side, som træet skal falde. Det næste snit, hovedsnittet, saves vandret fra den modsatte side. Stop savningen to-tre centimeter før, du er helt igennem stammen, og vip forsigtigt træet i falderetningen, til det falder. I faldet vil fældekammen fungere som hængsel. I stedet for at træet drøner ukontrolleret til jorden i en vilkårlig retning, vil hængslet således give et langt mere præcist og kontrolleret fald.