Hvilken pool skal jeg vælge?
Når du skal vælge, hvilken pool du skal anskaffe dig, er der flere forskellige områder, hvorpå du bør gøre dig nogle overvejelser.
Først bør du overveje, hvor dybt bassinet skal være. På den ene side skal det være sikkert og sjovt for dine børn at færdes i poolen, men på den anden side kan det hurtigt blive kedeligt, hvis bassinet har en lav dybde.
Dernæst er det en god idé at tænke på, hvor holdbar din pool skal være. Kan du nøjes en billigere model, som blot skal holde et par år? Eller kan det betale sig at bruge nogle flere penge på en pool i højere kvalitet, der kan holde i mange år? Har du ikke haft en pool før, kan det være en idé at starte med en billigere pool for at få en idé om, hvorvidt det er noget for dig. Bliver du grebet af det, kan du investere i en pool, som du kan have stående i mange år.
I forlængelse af valg om holdbarhed er det også en god idé at gøre sig tanker om selve designet af poolen. Hvilken form, størrelse og farve passer til din smag og din have? Hvis hverken blå eller hvid falder ind i din smag, er det også muligt at købe en pool med træbeklædning for et mere naturligt look.
Opstart og vedligehold
Når du har fyldt din pool op med vand, er første step at justere pH-værdien. Det kan du gøre med en test strips. Er pH-værdien høj, er vandet basisk, og det kan forårsage hudirritation, kløe og røde øjne. Det er også vigtigt at justere pH-værdien for at passe på din pool. Basisk vand kan give kalkaflejringer, og surt vand kan resultere i nedbrydning af metaldele. pH-værdien justeres ved at tilsætte enten pH-plus-granulat eller pH-minus-granulat. Tilsæt pH-minus-granulat, hvis værdien af testen er over 7,4. Tilsæt pH-plus-granulat, hvis værdien er under 7,0.
Når du har justeret værdien, er det vigtigt at desinficere vandet, så det bliver fri for bakterier. Det gør du ved at give vandet en chokbehandling. Til det kan du vælge at bruge Hurtigklor. Ønsker du en klorfri metode, kan du bruge OxyChock-granulat, som er baseret på aktiv ilt. Ved denne løsning skal du være opmærksom på, at da denne løsning har en kortere effekt, bør du foretage den ugentligt.
Opvarmning af poolen
I det danske klima er det sjældent en god oplevelse at bade i en pool, der ikke er opvarmet. Du kan naturligvis vælge at lade solen opvarme vandet, men det kan være en upålidelig varmekilde, som ikke kan varme vandet særlig meget op. Derfor kan det være en god idé at anskaffe sig en varmepumpe, som kan klare opgaven. Med en varmepumpe regulerer du selv temperaturen i poolen, og du er sikker på, at vandet altid er klar til en dukkert.
Hvor varmt skal det være?
Det er naturligvis individuelt, hvor varmt vandet i din pool bør være. Som huskeregel kan man sige, at vand mellem
- 21-29 grader føles køligt
- 30-31 grader er en behagelig badetemperatur
- 33-34 er dejlig varmt
- 36-38 grader er god temperatur til boblebad
- 40-42 grader kan man ikke eller kun i kort tid opholde sig i
Brug af varmepumpe
At bruge en varmepumpe er en god idé, fordi det er grøn energi, der udvinder energi fra luften, som overføres til vandet. Derudover sikrer varmepumpen, at badesæsonen kan forlænges med flere måneder. Vælger du en varmepumpe med højere kapacitet som en Inverter Pro, kan du forlænge sæsonen endnu mere, fordi den også kan varme vandet op, selvom temperaturen i luften er under frysepunktet.
I teorien kan en varmepumpe varme vandet op til 41 grader. Der vil dog altid være varmetab i form af manglende isolering, kulde, blæst og lign. Som tommelfingerregel kan du regne med, at en varmepumpe kan forøge vandets temperatur med 10 grader over den omgivende temperatur. Det forudsætter dog, at du beskytter poolen med et termocover, når poolen ikke er i brug.
Generelle råd
- Børn må aldrig bade uden opsyn fra en voksen. Det er også en god idé at lære børnene at svømme så hurtigt som muligt, så de kan føle sig trygge i vandet.
- Vil du gerne holde på varmen i poolen, kan du med fordel investere i et cover til poolen, som består af en isolerende boblefolie, der flyder på vandet. En pool af stål holder typisk bedre varmen end en pool af plast. Pakker du ikke din pool godt nok ind eksempelvis om natten, vil din pool have svært ved at opnå din ønskede temperatur. Vil du passe ekstra godt på varmen i din pool, kan du pakke den ind i træbeklædning, sørge for at poolen er i læ eller nedgrave den.
- Det er en god idé at sikre sig en passende størrelse varmepumpe. Er din varmepumpe for lille, vil du formentlig ikke opleve den ønskede effekt. En for stor varmepumpe vil resultere i, at pumpen ofte starter og stopper, hvilket vil resultere i mere slid og dermed kortere levetid.
- Selvom du rengør vandet med klor og desinfektion, er det naturligvis også vigtigt at lave en fysisk rengøring af vandet, hvor du fjerner nedfald og urenheder fra vandet. Her kan du eksempelvis bruge en bundstøvsuger, teleskopstang eller en poolrobot. De fleste pumper samler også urenheder sammen, så denne bør du også tømme.