Udendørs lamper kan anvendes til mange formål. De kan både fungere som praktiske lamper, der lyser op, når du skal finde din bilnøgler eller grille på terrassen efter mørkets frembrud. De kan også have et udelukkende dekorativt formål, hvor de blot skaber hyggelig stemning i haven eller på altanen. I samarbejde med Nordlux, kan du blive klogere på de forskelige typer lamper, hvad du skal være opmærksom på, og hvad du skal vælge hvor.
Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg vælger udendørs belysning?
- Har lampen et dekorativt eller funktionelt formål – eller begge dele? Hvis lampen kun har et dekorativt formål, er det kun smag og stil, der afgør, hvilken lampe du skal vælge. Skal lampen også fungere som belysning ved døre, stier, postkasse, skraldespand eller lign., skal du sikre dig, at lampen lyser kraftigt og bredt, så den opfylder sit formål.
- Skal lampen lyse en stor indkørsel op, eller skal den blot fungere som diskret belysning i et havebed? Du bør vælge lyskilde ud fra, hvad lampen skal bruges til, og om du har brug for et kraftigt eller svagere lys. Uanset formålet er det en god ide at vælge en LED-lyskilde, da den er energibesparende. Derudover lyser de med fuld styrke med det samme, i modsætning til sparepærer, der skal bruge flere sekunder, før de lyser med fuld styrke.
- Moderne eller traditionelt look? Udendørs havelamper fås i mange forskellige udtryk, så du kan finde den havelampe, der passer til dit hus og din have. Du kan vælge en traditionel og klassisk væglampe i kobber, hvis du har et ældre hus. Er dit hus nyt og moderne, kan du vælge en havelampe med et stramt og moderne udseende, der passer til husets udtryk.
- Skal lampen være forbundet til en sensor? Det kan være praktisk at forbinde dine havelamper til en sensor, hvis de skal lyse i indkørslen eller ved døren. På den måde slipper du for at bøvle med at skulle tænde lyset, når du står med hænderne fulde af indkøbsposer. Ønsker du, at dine havelamper altid er tændt, når det er mørkt, er det naturligvis ikke nødvendigt med en sensor. Bemærk, at du også kan købe havelamper med indbygget sensor, så du slipper for at skulle tilslutte en sensor.
- Skal lampen have fast strøm eller få strøm via batterier eller solceller? Har dine lamper et funktionelt formål, hvis de skal lyse indkørslen eller indgangen op, kan det være en god idé at købe lamper, der er koblet til fast strøm. Du kan slippe for bøvlet med el-installationer ved at vælge en havelampe, der lyser via batterier eller solceller. Lysstyrken kan dog ikke måle sig med lamper koblet til fast strøm, så derfor vil de fungere bedst til dekorative formål.
- Hvor mange lamper skal jeg købe? Om du ønsker én eller flere lamper afhænger mest af dine ønsker til æstetik. Det kan være flot med en række af standerlamper, der står rundt omkring i haven eller en række af væglamper, der hænger langs hele indkørslen. Du kan også vælge den nemme løsning med én kraftig lampe, der kan lyse hele indkørslen op.


Hvilke typer udendørs belysning findes der?
- Væglamper: Væglamper er en god løsning til de fleste behov. De kan hænges på husfacader, plankeværker osv., og giver et godt lys. Væglamper fås bl.a. i et traditionelt look i eksempelvis kobber. Til moderne bygninger bør du vælge væglamper med et moderne udtryk. Ved flere lampeserier kan du vælge, om væglampen skal lyse op, ned eller begge dele.
- Loftslamper: Loftslamper er oplagte på overdækkede områder som eksempelvis carporten og indkørslen, hvor det ikke er muligt at benytte sig af væglamper eller standerlamper. De giver et kraftigt og bredt lys og fungerer også godt som arbejdsbelysning.
- Standerlamper: Standerlamper er den perfekte løsning, hvis de ikke har et praktisk formål men mere dekorativt. De er perfekte til at lyse op i haven ved buske, træer og blomster. Det er også oplagt at sætte standerlamper langs stier, hvis du gerne vil kunne se, hvor du går, uden mulighed for at sætte væglamper op.
Hvad skal jeg vælge hvor?
- Ved hoveddøren: Vælg et godt orienteringslys, så du kan finde dine nøgler, og dine gæster føler sig velkomne. Vælg eksempelvis væglamper på hver side af døren eller en plafond hængende over døren.
- På facaden: Vælg en lampe, der passer godt til facadens udtryk. Overvej, om belysningen skal være funktionel eller blot dekorativ. Du kan med fordel vælge en væglampe, der både lyser op og ned, hvilket både giver et praktisk og flot udtryk.
- Ved indkørslen: Her skal belysningen i særlig grad være praktisk, så du nemt kan finde dine nøgler og bære indkøbsposerne fra bilen og ind i huset. Montér væglamper langs muren eller på et plankeværk. Har du en carport, kan du også montere lamper i loftet. Brug med fordel en sensor, så lamperne tænder automatisk, når du kommer hjem.

- På terrassen: Vi bruger mere og mere tid på terrassen, og det stiller større krav til belysningen. Belysningen skal både være dekorativ men også være funktionel, så man kan spise og opholde sig derude, selvom det bliver mørkt. Montér en dekorativ væglampe på husmuren eller placér standerlamper tæt på terrassen, så de både lyser terrassen og haven op.
- Ved garagen og skuret: Her er det vigtigt med et godt arbejdslys, så du ikke er begrænset af, at solen skinner. Vælg en loftslampe eller en væglampe med et bredt og kraftigt lys.
- I haven: I haven handler det i høj grad om, at lamperne skal have en dekorativ effekt. Måske skal de lyse en sti op, belyse et træ eller blot skabe hygge. Benyt dekorative væglamper og supplér med standerlamper – du kan med fordel vælge fra samme serie, så alle lamper i haven får samme udtryk.

Hvad må jeg selv installere?
Der er meget klare regler for, hvad du selv må installere, og hvad du skal have en elektriker til at klare. Reglerne ændres jævnligt, så sørg for at holde dig opdateret på de seneste ændringer, før du går i gang.
Du må ikke selv installere eller udskifte afbrydere og stikkontakter. Dette gælder også lamper, medmindre de blot skal sættes i en på forhånd installeret stikkontakt, eller de er batteridrevne.
Kontakt en autoriseret el-installatør, hvis du er i tvivl, om du selv må gå i gang med arbejdet. I SILVAN står vi også altid klar med råd og vejledning om, hvad du må og ikke må.