At vedligeholde en træterrasse er ikke så svært, som mange tror. Det kræver heller ikke en masse forskellige produkter – faktisk kan du klare dig med en terrasserens og en efterbehandling med terrasseolie. Her viser vi dig sammen med Trip Trap, hvordan du får terrassen i topform inden sommeren, så den kan modstå vejr og vind og solens blegende stråler.
Det rigtige forarbejde betaler sig
Det er tydeligt at se, når en træterrasse er ”tørstig” og trænger til en oliebehandling. Er terrassen blevet forsømt, kommer det til udtryk ved revner i træet og et grågrønt, trist udseende, som er forårsaget af alger og mos. Udover at alger og mos ikke er videre dekorativt, bliver terrassen glat og potentielt farlig at gå på, hvis de ubudne gæster får lov at brede sig.
Regel nummer ét er, at du aldrig må påføre terrasseolien direkte på snavs, alger, og hvad der ellers kan være at finde på træet. Gør du det, kan olien ikke trænge ned i træet, men i stedet lægge sig oven på den gamle snavs. Det betyder, at olien lynhurtigt vil blive slidt af igen, og dit hårde arbejde er spildt. Læs derfor videre og lær både, hvordan du forbereder terrassen inden oliebehandlingen, og hvordan du angriber selve oliebehandlingen.
Sådan gør du træterrassen ren inden behandlingen

Det første skridt mod en sommerklar og modstandsdygtig træterrasse er den indledende rengøring. Der findes et par tommelfingerregler, som er værd at huske:
Undgå de traditionelle rengøringsmidler
Her skal du for en stund glemme de rengøringsmidler, som du sandsynligvis bruger mange andre steder: Højtryksrenser, klorin, sulfo og algefjerner.
Højtryksrenserens voldsomme påvirkning kan skade fibrene i træet og skabe en ujævn overflade, ligesom den gennemtrængende fugt kan øge risikoen for råd og svamp i træet. Klorin fjerner ikke gamle olierester og er som bekendt ikke et miljøvenligt rensemiddel, sulfo egner sig bedst til indendørs snavs, og algefjerner fjerner kun algerne og ikke den snavs, der findes på terrassen.
Investér i en god udendørs trærens

I stedet skal du have fat i en god trærens, som fjerner snavs og alger skånsomt og samtidig sørger for, at træet tager godt imod den efterfølgende oliebehandling. En mulighed kunne være Trip Trap Møbel- og Terrasserens, som er udviklet specielt til det snavs, der typisk sætter sig på de danske træterrasser.
Når du har rengjort terrassen med terrasserens, er det vigtigt at lade terrassen tørre helt inden oliebehandlingen. Ellers vil vandet i træet forhindre, at olien kan trænge ind.
Sådan beskytter du træterrassen med terrasseolie
Nu er du klar til selve oliebehandlingen. Også her er det vigtigt at bruge den rigtige træbeskyttelse, fx Trip Trap Terrasse Eksklusiv. Denne variant beskytter træet mod solens UV-stråler og dermed mod blegning og misfarvning, og konsistensen gør den let at arbejde med. Inden du går i gang, skal du tage højde for tre ting:

1. Træet skal være rent
Rent træ vil sige træ, hvor al snavs er fjernet fra overfladen. Har du været i gang udendørs trærens, kan du allerede krydse dette punkt af listen.
2. Træet skal være tørt
Helt konkret menes der med tørt træ, at fugtigheden i træet maksimalt må være 15%. Det er måske overflødigt at nævne, men arbejdet skal naturligvis udføres i tørvejr. Det bedste tidspunkt på dagen er op ad formiddagen, hvor nattens dug er fordampet, og olien kan nå at trænge ind i træet, før duggen igen falder om aftenen.
3. Træet skal have den rigtige temperatur
Det kan være fristende at vælge en solrig, varm sommerdag til oliearbejdet. Det er dog vigtigt, at det ikke er alt for varmt – ved for høj varme kan olien ikke nå at trænge langt nok ned i træet, før den hærder. Den ideelle temperatur ligger mellem 15 og 20 grader.
Gør du arbejdet rigtigt og grundigt fra starten, har du hele sæsonen en både smuk og slidstærk træterrasse – og du slipper for trættende ekstraarbejde.