En rå og enkel bordplade i beton ser fantastisk ud både i haven, på badeværelset og som sofabord, og opgaven er lige til at gå til. Siden kan du udvide dit virke som designer til også at omfatte nogle lidt mere avancerede møbler i beton.
Beton er et af de flotteste ’nye’ materialer på designscenen, men de fleste møbler i beton er så dyre, at det gør dem mere til et investeringsobjekt end en brugsgenstand. Måske fordi de rent fysisk er så tunge at håndtere. Men faktisk er det forholdsvis nemt at lave sit eget betonbord, og så er det billigt.
Når du designer og støber dit eget bord, har du oven i købet en helt unik mulighed for at få det præcis, som du vil have det. Overfladestrukturen på bordpladen kan som her være helt glat med en silkemat finish. Du kan også vælge at give pladen grovere struktur ved at indstøbe fx stenskærver, små strandsten, porcelænsskår eller mosaikker. Eller at give betonfladen struktur med smukke blade, hvis aftryk vil efterlade et fint mønster som på et fossil. Før du går i gang, er det en god ide at lave en prøve – fx en lille flise, som du sinde kan bruge ude og i haven.
Du skal bruge
- En støbeplade (til bund og kanter)
- Skruer (til at holde rammen på plads)
- Rapid Aalborg-cement
- Sand (strandsand 0-2 mm eller bakkesand 0-4 mm alt efter hvor fint du vil have det)
- oxydfarve
- stenskærver (fås i 15 liter-poser)
- formolie (så betonen slipper formen lettere)
- Rionet eller stålstænger
- Ståltråd (til ophæng af armeringsjern)
- Støttepinde (til ophæng af armeringsjern)
- Imprægneringsvoks
Værktøj
- Sav
- Boremaskine med blandekrog
- Slagboremaskine
- Skruetrækker
- Vinkel (til at tegne med, så bordpladen bliver perfekt firkantet)
- Vinkelsliber (til udskæring af armeringsjern)
- Vandforstøver
Sådan bygger du bordet
1. Lav en støbeform
Lav først en støbeform. Det bedst egnede materiale er en vandfast og helt glat støbeplade i træ. Du kan også bruge en mdf-plade, men i så fald skal den smøres godt med formolie (Sika eller Basf). Skær bundpladen ud så den er ca. 10 cm større end den færdige bordplade på hver led.
Tegn bordpladens areal op på bundpladen, og lav en ramme af fire stykker støbeplade, der i højden svarer til bordpladens ønskede tykkelse (fire cm er nok til, at pladen bliver stærk og holdbar – jo tykkere du laver den, jo tungere bliver den, så lad være med at overdrive). Bor for med en skruemaskine, og skru sidepladerne fast oppefra og ned i bundpladen. Fug sammenføjningerne med silikone-fugemasse, det giver nogle flot afrundede kanter.
NB: Husk at lave ”hul” i støbeformen, hvis bordpladen fx skal udstyres med en nedsænket vask.
2. Bland betonmassen
Bland betonmassen af en del cement til to en halv del sand og vand så du får en god fed og ikke for flydende grød. Brug fx en blandekrog på en boremaskine. Hvis du vil have et bord fx med en rød eller sort nuance i stedet for betongrå, kan du tilsætte oxydfarve – af hensyn til betonens styrke må farvepulveret dog højst udgøre fem procent.
Bunden af formen bliver oversiden af bordpladen, så hvis du vil indstøbe blade, skærver eller andet, skal de lægges ud i bunden af støbeformen nu.
3. Støb armeringsjern ind i pladen
Hæld to cm beton i formen. Armer derefter pladen med rionet eller jernstænger i minimum fire mm tykkelse (skæres til med en vinkelsliber). Jernet skal ikke gå længere ud end ca. 10 cm fra yderkanten af bordpladen. Hæng jernet op i tynd ståltråd på et par støttepinde, der hviler på kanten af rammen. Ellers risikerer du, at jernet synker gennem betonmassen og rager op gennem bordpladen. Fyld efter med beton, så rammen er fyldt op helt til kanten.
4. Vibrer cementen, og lad den hærde
Vibrer betonmassen ved at holde fx en slagboremaskine på ydersiden/bundpladen af rammen, og bliv ved, til der næsten ikke kommer luftbobler op mere. Dæk betonmassen med plast, og lad den hærde i fem døgn. Tag plasten af en gang om dagen, og sprøjt lidt med en vandforstøver.
5. Betonbord for let øvede
Det enkleste er som beskrevet ovenfor at lave bordpladen (evt. med et hul til nedsænket vask) og lade den hvile på fx køkkenelementerne eller ben af gamle mursten. Du kan også støbe et betonbord med ben i én form, men det kræver straks lidt mere håndelag. Her skal du bruge en indvendig og en udvendig ramme (se tegning), og for at undgå, at bordet knækker i samlingerne, skal det armeres i hjørnerne med bukkede jernstænger, der er placeret mindst fem cm fra bordets yderkanter (se pkt. 3 om ophængning af armeringsjern).
