Byg en skillevæg

Håkon Juelstrøm Kirkeby fra SILVAN Skejby (Aarhus N) er en rigtig gør-det-selv mand. Her viser han, hvordan han har bygget en skillevæg op med lægter og gipsplader og monteret en ny dør i sin lejlighed på 3 sal.

Håkon har ikke prøvet at bygge en skillevæg før, men han fik gode råd fra kolleger om opbygning af skelet og brug af spartelmasse. Og med lidt tålmodighed og flittig brug af vaterpasset, gik det fint. Det eneste, der drillede lidt, var at få døren i vater. 

…
Trin 1
Først opbyggede jeg skelettet af 38x57 mm lægter. Ved at montere lægter både lodret og vandret, bliver væggen stærkere og nemmere at isolere. Du fastgør lægterne ved at skrue en skrue (brug lange, tynde skruer) skråt gennem den ene lægte ind i den anden. Det kan du gøre ved både de vandrette og lodrette lægter. Bor evt. for først. Så er det lidt nemmere og lægterne flækker ikke i enderne.
…
Trin 2
På begge sider monterede jeg 2x10 mm gipsplader med gipspladeskruer. To lag plader giver den største styrke - også når der skal hænges noget op på væggen. Desuden lydisolerer og brandsikrer det bedre. Samlinger og skruehuller blev spartlet.
…
Trin 3
Spartlingerne blev pudset af med sandpapir. Som slibeklods brugte jeg en stump lægte. I væggen monterede jeg en fyldningsdør - i øvrigt skiftede jeg også to andre døre ud, så de passer sammen.
…
Trin 4
Fodpaneler og gerigter er af den "gammeldags" slags - med facon. Jeg opsatte herefter glasvæv og malede. Her ser du slutresultatet. Du kan også gøre det selv.