Forny haven med en terrasse

Forny haven med en terrasse af træ - det er nemmere, end du tror. 

Med en træterrasse flytter du en del af huset udendørs, og så pynter det også meget på huset. Her kan du se hvordan du nemt kan lave en flot terrasse, som du og familien kan have glæde af i mange år.


…
Trin 1
Start med at mærke af, hvor terrassen skal være. Du kan bruge en snor for at vater højden af. På huset skruer du en rem fast der bærer gulvbjælkerne, og måler ud fra denne. Brug ekspansionsbolte.Remmen skal være som resten af rammen: Trykimprægneret tømmer, 45 x 145 mm.
…
Trin 2
Stolpeskoene støbes fast, brug eventuel færdige sokkel-rør af beton med istøbte stolpesko. Når du støber, skal hullerne graves til frostfrit dybde, dvs. 80 - 90 cm. og i bunden støbes der en fodplade i beton til at fordele trykket. Denne betonplade skal være ca. 30 x 30 cm.Du kan samle rammen for at mærke op, hvor soklerne skal graves ned, og det kan være en fordel, når hullerne er gravet, at samle rammen på stolpeskoene. Derefter støbe soklerne fast, så er der bedre hold på det hele. Har du målt omhyggeligt op, vil det hele være i vater og i vinkel.
…
Trin 3
Ved at måle fra hjørne til hjørne, kan du sikre dig at rammen er i vinkel: Målene skal være ens. Hvordan får man så terrassen i vater? Du kan løse problemet på to måder: Du kan vælge at sætte afstandsstykker i bjælkeskoene. Dvs. at der fra bjælkeskoen og op til skelettet bruges en stolpe, som kan afkortes, så skelettet kommer i vater. På denne måde skal stolpeskoene blot være nogenlunde i vater, og den endelig justering sker ved at justere længden på afstandsstykkerne.
…
Trin 3 forsat
Denne metode skal alligevel bruges, hvis der er et stykke fra jorden op til terrassen (betonrørene med stolpesko skal jo af kosmetiske grunde helst slutte ved jordoverfladen). Den anden måde at gøre det på er, hvis der ikke er plads til afstandsstykker at samle hele skelettet, så den hviler i stolpeskoene. Så justeres det hele til inden støbningen. Efter støbningen kan man justere bjælkene i selve stopleskoen nogle få centimeter, inden de skrues fast. Brug kiler under bjælkene til at løfte og bære, inden du borer hul til bræddebolte.
…
Trin 4
Soklerne pladseres med en afstand på max. 250 cm. Hvis terrassen er over 250 cm. dyb, må du lave en ekstra række sokler i midten. Læg mærke til at den midterste bjælke her er UNDER rammen, da den skal bære gulvbjælkerne.
…
Trin 5
Mål op til gulvbjælkerne. Gulvbjælkerne laves af 45 x 125mm. trykimpr. tømmer. Bruger du 22 mm. terrassebrædder, skal afstanden være 45 cm. Bruger du 30 mm. eller mere, skal afstanden være 60 cm. Spørg der hvor du køber brædderne, hvilken afstand de anbefaler.
…
Trin 6
Skru eller søm bjælkesko fast på for- og bagsiden af rammen. Det er disse der skal bære gulvbjælkerne. Hvis du har en bærebjælke i midten, bruger du vinkler til at fastgøre gulvbjælkerne her, men først efter at du har monteret dem i bjælkeskoene på rammen.
…
Trin 7
Her kan du se princippet i terrassen: Gulvbjælkerne er monteret og brædderne ligger altid på tværs af bjælkerne.
…
Trin 8
Start med brædderne inde ved huset. Tjek jævnligt, at brædderne ligger i vinkel.
…
Trin 9
Brædderne lægges med 5 mm. i mellem. Læg mærke til åringerne i enden af brædderne: "Marv-siden" på træet vender opad. Denne side af brædtet er mest slidstærk og modstår bedst solens stråler.
…
Trin 10
Eventuelle samlinger i brædderne laves forskudt for hinanden, og altid over en bjælke.
…
Trin 11
Vi anbefaler at du bruger skruer ved samling af terrassen. Typen "Extern" som kan købes i SILVAN er specielt beregnet til udendørs brug. Almindelige el-forzinkede skruer egner sig ikke, da de vil ruste inden længe.
…
Trin 12
Når du nærmer dig yderkanten, kan du tjekke om det kommer til at passe med brædderne. Du kan justere afstanden imellem brædderne med max. 1 mm. uden at det ses.
…
Trin 13
Her er vist et par eksempler på alternative lægningsmåder.
…
Trin 14
Læg mærke til at der hvor brædderne samles i smig eller i sildeben, er der lagt to bjælker, så der er et bredt underlag at lægge af på.