Byg selv træterrasse i haven

Skab intimitet i haven ved at bygge din egen træterrasse. Så er den udendørs sommerhygge garanteret, og alt du skal bekymre dig om er, hvor du skal smække benene op, mens du nyder morgenkaffen under åben himmel.

Vi guider dig til at komme i gang med at bygge træterrassen.

…

Træterrasse som et ekstra rum

Størrelsen på terrassen tilpasser du din egen have. Byg den eventuelt i forlængelse af huset, så du kan gå direkte ud på terrassen med morgenkaffen. Afrund terrassen med en luftig pergola, der er tilplantet med frodige klatreplanter- allerede i løbet af et par år vil planterne vokse op og danne en fin og flimrende skygge.
For yderligere at understrege en fornemmelse af et hyggeligt rum i haven, kan du plante højbede med krydderurter og andre spiselige afgrøder – så de er lige til at hente over på terrassebordet, når aftensmaden nydes udenfor.

Sådan gør du: Byg din egen træterrasse

…
Trin 1
Opmåling er noget af det vigtigste, og alle fire vinkler skal være præcis 90 grader. Start med at mærke af, hvor terrassen skal være. Hvis der – som det er tilfældet her – er mange store trærødder i græsplænen, må du placere stolperne efter, hvor det er muligt at grave. Saml den ydre ramme med vinkelbeslag. Understøt konstruktionen med mursten, så den er i vater og kan holde sig oppe, indtil de bærende stolper er støbt. Grav ud til de bærende stolper og støb dem fast. Skru så rammen fast på stolperne.
…
Trin 2
Skru reglar fast i rammen med ca. 60 centimeters mellemrum. Det er dem, terrassebrædderne skal skrues fast i. Klods op, så alt er i vater. Brug eventuelt en murersnor til at styre efter.
…
Trin 3
Byg herefter pergolaen. Begynd med de fire hjørnestolper. Her er hver stolpe 3,5 m lang. Grav ned til 90 cm, sæt stolperne i hullerne og støb med beton. Pergolaens højde bliver således 2,6 m.
…
Trin 4
Skelettet er på plads. Læg nu terrasse- brædderne med et mellemrum på 5-8 mm. Luften mellem brædderne er vigtig, fordi træet skal have mulighed for at tørre hurtigt efter regn og dug. Skru brædderne fast med rustfrie skruer. Husk at plante ved stolperne, inden de sidste terrassebrædder skrues fast.
…
Trin 5
Mal løbende undervejs, så er det nemt at komme helt ind i krogene. Sæt to reglar på tværs af stolperne, og sæt derefter fire reglar på den anden led. Sav enderne af i 45 graders vinkel, og sav så et hak hver af de øverste reglar, så de hviler på de nederste reglar.
…
Trin 6
Beklæd terrassen med terrassebrædder hele vejen rundt.
…
Trin 7
Byg trappen på samme måde som den store terrasse, med en ramme og små stolper, der er gravet ned. Slut terrassen af med et langt højbed. Skru de inderste hjørnestolper fast på terrassens side. Sæt et tværgående bræt og monter yderstolperne. Beklæd stolperne med trykimprægnerede brædder, og mal det hele i en grøn farve, der passer til hønsehuset.