Lav dit eget havehegn

Dorthe fra SILVAN valgte et hegn af træ, kombineret med trådhegn, hvor klematis med tiden vil dække som en blomstrende hæk. Her viser hun hvordan træhegnet blev sat op. Bestem hvor hegnet skal stå og hvilket hegn du ønsker.

Trin 1
Sav en lægte eller et bræt af i samme længde som hegn sektionerne + tykkelsen af 1 stolpe. Du skal bruge den som afstandspind til at måle med.
Trin 2
Med en spade graver du græsset væk der, hvor hullet skal være. Bor det første hul med pæleboret. Mål op med afstandspinden, hvor det næste hul skal være. Når du måler op, skal du måle fra midten af hullerne. Der hvor lægten ender, skal være midten af det nye hul.
Trin 3
Stolperne graves ca. 40 cm ned i jorden. Det er en god ide at behandle træet med Trætjære (ikke almindelig tjære) inden stolperne sættes i jord – specielt endetræet bør behandles. Bland sand og cement (uden vand) og kom lidt i hullet. Med lidt tålmodighed og et vaterpas skal stolpen stå lige. Husk at måle ud på 2 sider. Fyld hullet op med cement (cement og sand blandes med vand til det er "jordfugtig". Det nemmeste er at bruge en "rørekrog" på en langsomtgående boremaskine) Kom kun så meget i, så der er plads til lidt jord og græstørv ovenpå Stamp cementen med en stump lægte el. lign. Kontroller at stolpen stadig er i vater.
Trin 4
Efter ca. 24 timer Når cementen er hærdet - kan du montere beslagene på stolperne. Hegnet sættes op i beslagene – og her er vaterpasset igen uundværligt. Hvis hegnet skal sættes op på række: Bank et søm i en stolpe. Bind en lang snor på sømmet, og før snoren videre til et andet fast punkt. Så kan du sætte hegnet lige op efter snoren. Stolperne skal kun lige røre ved snoren – ellers bliver det skævt.