Lim så det holder

Lim er et ekstremt højteknologisk produkt med utrolige egenskaber, hvis det vel at mærke anvendes på den rette måde.

Hvordan finder man egentligt vej til det helt rigtige produkt?
Hvad skal man vælge hvornår og med hvilke fremgangsmåder opnås det bedste resultat? Læs med her og få svar på mange af spørgsmålene.

…
Overfladen
Overfladen er naturligvis meget vigtig for det endelige resultat. Generelt kan man sige at overfladerne skal være rene, faste og tørre. Herudover er det en fordel at matslibe blanke overflader med fint sandpapir for på den måde at øge limens hæfteevne. Man kan også foretage en simpel test der kan give et rimeligt fingerpeg om hvorvidt overfladerne egner sig til limning. Læg en vandråbe på overfladen. Hvis den flyder ud eller trænger ned i materialet egner overflade sig umiddelbart til limning. Hvis dråben derimod bliver liggende som en perle på overfladen kan der blive problemer med hæfteevnen. Overfladerne bør herefter affedtes eller matslibes, hvorefter testen kan gentages. Hvorfor holder det ikke? Der kan være flere årsager til at limninger ikke holder som forventet. Overfladen skal som tidligere nævnt egne sig til limning og emnerne skal passe bedst muligt til hinanden, men det er i samme mundfuld også værd at nævne at lim har en begrænset holdbarhed. Mange limtyper mister nogle af deres egenskaber hen over et par år, så lim kan med andre ord let blive for gammel. Dette gælder især for de små flasker sekundlim, da disse hærder op ved hjælp af luftens fugtindhold. Flaskerne er ganske enkelt ikke gode nok til at holde fugten ude. Skriv derfor hvornår du købte limen uden på emballagen, hvis det ikke allerede fremgår fra producentens side. Man skal også være opmærksom på hvilken temperatur limen opbevares under. Opbevares limen for varmt kan det sagtens svække kvaliteten. En anden væsentlig årsag til problemer kan være at man ganske enkelt ikke følger producenternes anvisning. Et typisk eksempel på dette er at kontaktlim ikke får den nødvendige tørretid, inden emnerne trykkes sammen.
…
Træ
Indendørs: Hvis man skal lime træ mod træ, er det bedste valg hvid snedkerlim, der i øvrigt også lyder navnet PVAc-lim. Bedste resultat fås hvis emnerne passer godt til hinanden, og hvis ophærdningen sker under stort pres som fx fra et par skruetvinger. Hvid snedkerlim fås også i en vinterudgave som ikke fryser til is i frostvejr. Meget praktisk hvis den skal ligge i bilen natten over, eller stå i et uopvarmet skur. Træ kan dog også limes med montage lim, universal lim og kontaktlim. Udendørs: Skal man lime træ udendørs eller i fugtige miljøer, skal der anvendes en PU-lim. Den er lidt mørkere i farven og skummer op under brug. Bedste resultat fås igen ved ophærdning under pres. Bemærk at PU lim kan hærde op i dunken indenfor 1 år, så køb ikke mere end du skal bruge.
…
Plast
Limning af plastik kan godt give streger i panden hos de fleste kemi ingeniører og eksperter. En del af forklaringen ligger i at der findes en utrolig lang række forskellige typer plast på markedet med meget forskellige egenskaber. Det fremgår ikke altid af produktet hvilken type plast man har med at gøre, og det gør det jo ikke ligefrem lettere. Især plast af typen PE eller PP giver store problemer. Man kan klare sig et stykke af vejen med sekundlim og kontaktlim, men ellers er limen ”Super Attak all plastics” fra Loctite et godt bud på en all-round lim til plast.
…
Glas og keramik
Skal krukken klinkes kan man med fordel anvende en universal lim eller kontakt lim. Husk at lade overfladerne tørre i overensstemmelse med producentens anvisninger. Sekundlim er også ganske udmærket, men her skal man blot være hurtigere på fingrene, og huske at bruge den lidt tykkere ”gelé” type til sugende overflader som fx keramik, da den helt tyndtflydende sekundlim ellers vil blive opsuget af materialet. Ønskes usynlige limfuger kan man med fordel anvende en særlig glaslim fra Loctite ved navn ”Super attak special glas.”
…
Når det virkelig skal holde
2 komponent epoxylim, er velegnet på steder hvor der kræves ekstra høj styrke. Denne type lim fås i dag som praktiske dobbeltsprøjter, hvor blandingen doseres korrekt og nærmest ordner sig selv. Epoxylim indeholder miljøbelastende stoffer, men er ufarlig efter sin ophærdning. Professionelle skal have certifikat og blandt andet iføres heldragt for at kunne arbejde med epoxy, så brug den med måde – og kun når det virkelig skal holde.
…
Gummi
Lige som med plast findes der utallige typer gummi hvoraf nogle næsten er umulige at lime. Det er derfor en god idé at lave lille limprøve inden den endelige sammenlimning. For at øge hæfteevnen bør overfladerne enten matteres med fint sandpapir eller affedtes med acetone. Anvend kontaktlim, sekundlim eller en stærk universallim.
…
Papir og karton
Her er der ikke mange der oplever de store problemer hvilket jo ikke mindst skyldes at langt de fleste limtyper let klare denne opgave. En vandbaseret lim er rigeligt, men faktisk er en ganske almindelig limstift endnu bedre da den ikke gennemvæder og krøller papiret. Du skal selvfølgelig være opmærksom på indholdet hvis limen skal anvendes af mindre børn.
…
Hvad har man brug for?
For langt de fleste familier er 3 typer lim i huset, rigeligt til at klare de mest almindelige reparationer med. Jeg vil i den forbindelse pege på limstiften, univesal limen og kontaktlimen som gode valg. Hvis man hører til blandt de lidt mere gør-det-selv aktive familier, bør man efter min mening supplere samlingen med en hvid snedkerlim, en montagelim i fugepistol og evt. den meget stærke 2 komponent epoxy lim.