Tavlehylde

En hylde, en tavle - og et stærkt grafisk element i rummet.

Brug hyldetavlen til at skabe overblik, sæt ting, som inspirerer dig, frem på hylden, eller skriv med kridt på de sorte felter malet med tavlelak. Tavlehylden er enkel at bygge, og giver en god effekt til et mindre rum, når man lader den gå fra væg til væg.

Trin 1
Mål op på MDF-pladen, og skær hylde og bagplade ud med en rundsav. Vi har lavet hylden 15 cm dyb, og bagpladen 60 cm høj.
Trin 2
Når tavlelakken er tørret bare nogenlunde, fjernes malertapen. Den må ikke blive siddende for længe. Til sidst hænges hylden op på væggen.
Trin 3
MDF 16 mm Lamelkiks (også kaldet fladdyvler), Snedkerlim, Søm til sømpistol, Sandpapir/skiver til multisliberen, Små malerruller, Malertape, Trægrunder, Sort tavlelak (Evt. sort træ- og metalmaling), Lamelfræser, Sømpistol, Multisliber, Rundsav, Bore-/skruemaskine
Trin 4
Hylden her er samlet med lamelkiks. Hvis du vælger det, skal du gøre flg.: I enderne, hvor de to stykker skal samles, laves der huller med en lamelfræser.
Trin 5
I hullerne efter lamelfræseren dryppes en lille klat lim.
Trin 6
Lamelkiksene puttes ind i den ene af stykkernes huller med lim i. De to stykker samles, så man ikke længere kan se lamelkiksene.
Trin 7
Sådan ser hylden ud, når du har samlet den.
Trin 8
Den skal nu fæstnes helt med søm. Tag sømpistolen og giv den en hel række søm langs hyldens kant. Du kan gøre sådan, at hullerne efter sømmene kun kan ses på bagsiden (dvs. slet ikke kan ses). Du kan også vælge at samle hylden med skruer i stedet for at bruge lamelkiks og søm. Husk blot at forbore til hullerne.
Trin 9
Slib kanterne på hylden, så alle ujævnheder fjernes.
Trin 10
Hylden grundes med trægrunder et par gange. Når det er tørt, er hylden klar til at blive malet og få malet striber på bagpladen.
Trin 11
Brug malertape til at afgrænse området, hvor der skal males med tavlelak på hyldens bagkant. Mal felterne med sort tavlelak. Det skal have to gange for at dække det hvide. Du kan bruge tavlelak til at male selve hylden med, eller du kan bruge sort træ- og metalmaling, så det kun er striberne, der er malet med tavlelak.