Maling af møbler og karme

Her ser du Dyrup og SILVANs gør-det-selv vejledning til hvordan du maler møbler, karme og paneler. Vi fortæller om de forskellige typer maling, deres glans og anvendelsesmuligheder - og ikke mindst hvordan du forbereder projektet, inden du svinger malerpenslen.

I denne artikel får du viden om maling til møbler og paneler. Vi fortæller også om forskellen på de forskellige glansgrader, og hvordan de skal anvendes.

Vælg den rigtige maling

Du skal holde øje med to ting, når du vælger maling til dine indendørs projekter. For det første skal du have den rigtige type maling. Træ- og metalmaling bruges til karme og paneler, mens træmaling bruges til større overflader som f.eks. panelvægge. Træmaling findes både i en dækkende og en transparent udgave.

Vælg din foretrukne glansgrad

For det andet skal du tage stilling til malingens glansgrad. Glans 25 giver en mindre glansfuld overflade. Glans 50 giver en mellemglans, og med glans 90 får du en meget glansfuld overflade.

Sådan maler du ubehandlet panel

På et ubehandlet panel skal du i første omgang afvaske med grundrens, og derefter skal panelet behandles med spærregrunder to gange. Grunderen virker også som knastforsegler. Når spærregrunderen er helt tør, skal du bruge trægrunder. Når trægrunderen også er tør, skal panelet til sidst slibes og males med træ- og metalmaling. Du får det flotteste resultat, hvis du maler panelet to gange.

Sådan maler du træmøbler

På et træmøbel som f.eks. en spisestol skal du bruge træ- og metalmaling. Husk, at malingen kan tones i tusindvis af nuancer. Er du i tvivl om farven, kan du først prøve med en farvetester. Før du maler, skal du også her afvaske med grundrens. Derefter skal møblet grundes med trægrunder. Husk at slibe møbler, inden du maler færdig med din foretrukne farve. Både paneler og møbler skal males to gange for at opnå et godt resultat.