Hems til teenageren

En hems udvider hjemmet med et ekstra værelse og giver indretningen kant, personlighed og charme.

Egentlig manglede der et værelse i Nynnes nye hus i Næstved. Til gengæld er der en flot loftshøjde på fem meter, og løsningen blev derfor at bygge en hyggelig hems med plads til seng, tv, computer og teenager. Under hemsen har Nynne indrettet en god spiseplads, og det hele har kostet under 2.000 kr.

Materialer: Spærtræ (hemsens to fritstående sider). Reglar. MDF-plade. Gipsplade. Skruer. Bolte. Lim. Gulvtæppe. Mørk træolie. Evt. selvklæbende træfarvet folie til loftet. Stigen er købt brugt.
Værktøj: Håndsav. Skrue-/boremaskine. Vaterpas.
Pris: Ca. 1.600 kr.

Hems
1. Mål op og skær træet ud.
2. Byg en firkantet ramme af spærtræ (hemsens to fritstående sider) og reglar (de to sider mod væggen). Sæt reglarnes nederste kant ca. 15 mm højere end spærtræets nederste kant, så der lige bliver plads til en gipsplade.
3. Understøt med en hjørnestolpe af to reglar, der er limet og skruet sammen.
4. Læg et skelet af reglar, der skal bære hemsens gulv. Skru dem fast med vinkelbeslag, så de flugter reglarne i rammen.
5. Læg et gulv af MDF-plader oven på reglarne. Spærtræet, der er højere end reglarne, danner en kant på ca. 5 cm.
6. Isolér med Rockwool mellem reglarne. Sæt stenuldspladerne i let spænd mellem reglarne, og hold dem evt. fast med tråd og kramper, så isoleringen ikke falder ud, mens du monterer gipspladerne. Alternativt kan du først sætte halvdelen af gipspladerne op og så skubbe isoleringspladerne ind i hulrummet, efterhånden som arbejdet skrider frem.
7. Luk af med gipsplader. Brug gipsskruer, som skrues gennem gipsen og op i reglarne.
8. Fyld skruehullerne ud og slib og mal. Eller beklæd (som her) loftet under hemsen med træfarvet selvklæbende folie.
9. Rækværk: Skru de lodrette støtter til gelænderet ind i væggen og i spærtræet i det fritstående hjørne. Skru planker i reglarne som rækværk.
10. Beklæd hemsens gulv med et væg-til-væg-tæppe.

…
…
…
…