Rullebord af vandrør

Det lille serveringsbord med stel af vandrør er råt, enkelt og smukt, og så er det oven i købet nemt og billigt at bygge.

Sarah og Martin Grönbjerg Jönsson fra Skjern havde længe ledt efter et lille serveringsbord, men da de ikke kunne finde et, der matchede i størrelse, design og pris, besluttede de at bygge det selv.
- Rullebordets skelet er opbygget af galvaniserede vandrør, som er supernemme og fleksible at arbejde med, forklarer Sarah.
Rørene, der har udvendigt gevind, samles nemt med en muffe, nippelmuffe eller brystnippel med indvendigt gevind. I første omgang kan de bare skrues sammen uden brug af værktøj, og efterfølgende kan de strammes efter med en rørtang.

Materialer:

  • Nippelrør (galvaniserede vandrør)
  • Fittings (muffer, nippelmuffer, brystnipler og slutmuffer)
  • Hjul (evt. med bremsefunktion)
  • 9 mm krydsfiner til hylder. Hvidpigmenteret olie

Værktøj: 

Pris:
Ca. 1.000 kr.


Sådan gør du: 

1. Sav pladerne ud i det ønskede mål.

2.
Bestem højden. Tjek, at der er plads til høje ting som vinflasker og termokande.

3.
Vælg nogle rør i den ønskede længde. Saml evt. to rør med en muffe for at få det mål, du ønsker.

4.
Saml håndtaget og mærk af, hvor de gennemgående huller skal være. Længden på håndtaget med fittings er fast og kan kun justeres med få mm.

5.
Bor hullerne ud med et 22 mm spadebor, så de er placeret præcis samme sted på pladerne.

6.
Slib alle flader med sandpapir.

7.
Mal med hvidpigmenteret olie og lad det tørre. Slib let, hvis træet har rejst sig, og mal igen.

8.
Saml bordet nedefra. Begynd med en nippelmuffe. Læg nederste hylde på og spænd samlingen fast med en muffe, så pladen ligger helt fast. Fortsæt med nippelrør og muffe. Læg den midterste plade, så den hviler på muffen, og fortsæt med et nyt nippelrør. Den midterste plade behøver ikke at være i spænd.

9.
Spænd den øverste hylde sammen mellem muffe, brystnippel og muffe og et nippelrør i den ene ende, og en muffe, en brystnippel og en slutmuffe i den anden ende. Det er med til at stabilisere konstruktionen.

10.
Saml hvert af håndtagets hjørner med to vinkelmuffer.

11.
Skru den ene ende af håndtaget på så langt ind i gevindet som muligt. Lirk den anden ende på plads og skru derefter gevindstangen tilbage, så den får fat i modsatte sides gevind

12.
Placér hjulene og skru dem i nedefra.