…

Flettet hylde til køkkenet

Den flettede hylde har et anderledes udtryk og er supersjov at lave. Du kan variere den i det undelige ved at flette med finer i forskellige bredder.

…

Det skal du bruge

Materialer:

  • 4 mm birketræskrydsfiner
  • 16 mm krydsfiner eller birkekrydsfiner
  • 22 mm rundpinde
  • Trælim

Værktøj:

  • Sav
  • Stiksav
  • Japansav
  • Spadebor
  • Sandpapir/rystepudser

Trin 1

Top og bund til hylden saves ud i dine ønskede mål i 16 mm krydsfiner. Bolettes version har målene 100 x 22 cm.

Trin 2

Hvis du vil have en runding på bagkanten, kan du bruge en kop til at tegne efter, og derefter save til med en stiksav.

Trin 3

Nu skal du bruge længder/baner af 4 mm birkekrydsfiner. Disse er savet ud af pladens bredde på 122 cm. Til vores hylde brugte vi både 5 og 10 cm brede baner, men her er der igen plads til fri fortolkning. Det er blot et spørgsmål om, hvilket udtryk du ønsker.

Trin 4

Strimlerne skal lægges i blød i varmt vand. Det gør ikke noget, at det næsten er kogende. De skal ligge i op til 24 timer. Hvis de er 122 cm lange, kan det være en udfordring at finde et kar, der kan klare den opgave. Vi brugte vores nye badekar :-)


Trin 5

Nu skal der bores ud i top og bund til rundpinde, her skal der bruges et 22 mm spadebor. Vi satte hullerne med ca. 9 cm mellemrum og centrum af hullet 2,5 cm fra kanterne. Det er vigtigt, at hullerne sættes med lige langt mellemrum og ikke for tæt, da fineren skal kunne bøjes. Du skal også være opmærksom på ikke at sætte dem for tæt på kanten, da fineren, som flettes også fylder lidt bagud. Vi vil jo gerne have hylden til at støde op mod væggen.

…

Trin 6

Der skal saves 15 rundpinde på 27 cm. Disse slibes og bankes i de nye huller, du lige har lavet. Brug trælim, først i bunden, og sæt derefter toppen på. Det kan godt kræve lidt fingersnilde at få alle 15 pinde i hullerne samtidig. Så bankes toppen ellers på plads.

…

Trin 7

Nu er du klar til det sjove, som er at få de blødgjorte strimler sat på plads. De skal flettes ind og ud mellem rundpindene - tålmodighed og symmetri er nøgleordene. Hvis du er for voldsom, kan fineren godt flække, og så er det forfra igen. Du skal sørge for at lægge samlingerne, så de ikke er synlige forfra. Hvordan den skal flettes er en smagssag, så du må se, hvad du synes er flottest.

Trin 8

Fineren saves til i enderne til sidst, og her er tålmodighed igen en vigtig del af processen, da det godt kan være lidt besværligt. Til dette er det en god ide at bruge en Japansav.
…

Trin 9

Hylden sættes op på 2 hyldeknægte. Du kan dog også vælge at sætte hullerne lidt længere inde fra starten, så der er plads til en ophængsliste i toppen i stedet.

Rigtig god fornøjelse med det hyggelige byggeprojekt!

Bolette & Jimmi

…