Juletræer

Vi glæder os alle til de hyggelige julemåneder, der kommer hvert år. Der er ikke noget bedre end julen, hvor vi hygger os med at pynte og pryde huset med alt vores pynt og lys. Men de fleste vil nok også mene, at ingen jul uden det prægtige juletræ, som spreder glæde i hjemmet med duften af frisk gran. Juletræet er for mange et af de vigtigste indkøb op til højtiden. Hos SILVAN finder du et unikt og smukt udvalg af juletræer, som står skarpt til julen. Du finder forskellige størrelser, hvor det største er 220 cm og det mindste er 80 cm. Du kan derfor altid finde et, der passer dig, uanset om du bor i lejlighed eller hus. Du kan helt selv udvælge netop det træ du vil have, så du er sikker på at få et med den helt rigtige form, højde og bredde. Vi hjælper selvfølgelig også med netning af juletræet, så du kan få træet bragt sikkert hjem, uden nogen knækket grene.

Du skal dog være opmærksom på, at du kun kan købe juletræer i vores SILVAN butikker 

Hvilken sort skal du vælge?

Der er delte meninger om, hvilken træsort folk anser som det ’rigtige’ juletræ. Og derfor kan det også være svært at vide, hvilket du lige skal vælge. Det gamle ’klassiske’ juletræ er som oftest anset som værende den smukke rødgran, Picea abies. Rødgranen har dog den svaghed, at den forholdsvis hurtigt mister grannålene og begynder at drysse. Så selvom, at det er det billigste valg, vælger mange i dag en nordmannsgran, Abies nordmanniana. En nordmannsgran har en noget længere levetid – og du vil derfor kunne nyde godt at dit flotpyntede træ i længere tid.

Vi har derfor sørget for, at du kan købe denne sort hos SILVAN. Nordmannsgranen har lange bløde nåle i en kraftig grøn farve. Den kaldes også ædelgran, og dens smukke form og gode holdbarhed har gjort den til det mest populære juletræ for tiden. Du kan finde nordmannsgranen med en tilspidset stok, så den er klar til at sætte direkte i foden. Den fås i flere størrelser – både de helt store på 165-220 cm. Eller de mellem 120-160 cm. Disse er vores store og fyldige juletræer. Du kan naturligvis også få de lidt mindre fra 80-100 cm og 60-80 cm. De kommer i en potte, så du kan vælge at plante det ud, når højtiden er forbi. Du kan derfor altid finde en størrelse, der passer til netop dit hjem.

Hvor kommer SILVANs juletræer fra?

Alle de juletræer, du finder i SILVAN er opvokset i Danmark. Og langt de fleste stammer fra plantager i Midtjylland. Her er de blevet dyrket og passet på i 8-10 år, så du kan få et smukt og unikt træ til jul. Det danske klima er nemlig ideelt til at dyrke juletræer, da det ikke bliver for koldt om vinteren. I Danmark har vi nemlig mildere vintre, samt vi er fri for forsommerfrost.  

Det betyder også, at du kan købe et fint juletræ, som ikke er blevet importeret. Du støtter dermed danske producenter ved at købe et juletræ i SILVAN. Du skal dog være opmærksom på, at du kun kan købe mindre juletræer i potter på SILVAN.dk. Og du kan kun købe større juletræer i vores butikker.

Skab hygge og stemning med den rette pynt

Der findes lige så mange måder at pynte sit træ på, som der findes forskelligt juletræspynt. Mulighederne er uendelige og kun fantasien sætter grænser. Det vigtigste er, at pynten afspejler din personlige stil. I SILVAN har vi et bredt udvalg af forskelligt juletræspynt. På det flotteste træ er pynten typisk en blanding af både gammelt og nyt. Ofte er pynten gået i arv, eller man har lavet noget sammen med børnene. Disse ting har oftest stor personlig værdi, og spiller også en stor rolle i forhold til at skabe den helt rigtige stemning.

Sådan holder dit juletræ længst

Når et træ er nyfældet har det ikke godt af at komme direkte ind i den varme stue. Det anbefales, at det får lov at stå og akklimatisere udenfor i nogle dage først. Du kan enten sætte det i en spand vand eller lægge det på græsplænen, indtil du skal bruge det. Nettet fjernes forsigtigt, så grenene kan falde naturligt på plads. Det er vigtigt, at du ikke placerer det direkte op ad en varmekilde, såsom en brændeovn, radiator eller lignende. Det kan nemlig hurtigt udtørre grannålene, og det vil ikke holde sig flot lige så længe.

Hvis du godt kan lide at have dit juletræ stående i så lang tid som muligt, kan du med fordel bruge en juletræsfod med mulighed for vanding. Vand dagligt træet, og det holder sig flot og grønt i længere tid. Et andet lille trick du kan benytte dig af, er at putte et par hovedpinepiller med acetylsalicylsyre ned i vandet - det kan f.eks. være Kodimagnyl. Det er nemlig med til at forlænge holdbarheden.

Kan jeg genbruge mit juletræ?

Vil du gerne genbruge dit juletræ i flere år? Så er et juletræ i potte måske lige sagen for dig. Her har du mulighed for at sætte det udenfor, når højtiden er forbi. Du kan med fordel potte det om til en større potte, så det kan vokse til det kommende år. Husk at sætte træet ud hurtigst muligt, så det ikke står i varmen længere end højst nødvendigt. Vælg et træ, der er specielt produceret til at kunne tages ind til jul. Et almindeligt udplantningstræ vil ikke trives indendørs. Det vil også sjældent give et godt resultat med et, som du selv graver op ude fra haven.

Sådan får du mest ud af dit træ

Når højtiden er ved at være forbi, smider langt de fleste blot deres juletræ ud. Men du kan faktisk bruge det til mere end du tror. Grangrenene er rigtig gode at bruge til vinterbeskyttelse af f.eks. roser i haven. De kan have svært ved at klare frosten og også den skarpe vintersol. Grenene stikker du ned omkring foden af rosen og lader dem ligge til foråret. Fjern dem først, når du alligevel skal til at beskære og rense ud i bedet. Stammen kan også sagtens genbruges. Sav den op i mindre stykker, lad dem tørre et par måneder, og så har du lidt ekstra brænde til brændeovnen.

Har du hverken have eller brændeovn? Men derimod svært ved at komme af med træet efter brug? Så tjek din kommunes hjemmeside og se, om det er muligt at få det afhentet. Det er i mange kommuner nemlig muligt at få det afhentet sammen med det daglige affald. Det er både nemt og bekvemt. Skulle dette ikke være muligt så husk, at du i SILVAN kan låne en gratis trailer, så du kan få fragtet det til genbrugspladsen. Så kan du i samme omgang komme af med pap og papir, der måske har hobet sig op efter juleaften.

FAQ

 • 🍀

  Hvilken træsort skal jeg vælge?

  Det helt oprindelige og klassiske juletræ var en rødgran. Men da de har en kort levetid og hurtigt begynder at drysse, vælger langt de fleste nu den mere holdbare nordmannsgran. Det er også den sort af juletræer vi forhandler i SILVAN.

 • 🎄

  Kan jeg bruge et grantræ fra haven som juletræ?

  Almindelige udplantningstræer trives ikke godt som juletræ inde i den varme stue. Du kan dog godt købe et juletræ i potte, som er produceret til formålet, og så plante det ud senere. Så kan du bruge det igen, år efter år.

 • Hvordan kan mit træ holde sig længst muligt?

  Det gælder om at lade dit juletræ akklimatisere et par udenfor, inden du flytter det ind i den varme stue. Tag ikke træet ind tidligere end nødvendigt. Det er også vigtigt, at du ikke placerer træet lige op ad en radiator, brændeovn eller lignende. Du kan med fordel bruge en juletræsfod med vandbeholder. Vand dagligt, så dit træ holder sig grønt længst muligt.

 • 🎄

  Hvor kommer skikken med juletræet fra?

  Den kommer oprindeligt fra Tyskland. Da sangen ”Højt fra træets grønne top” blev skrevet i 1849, var juletræet stadig forbeholdt et bedre borgerskab i Danmark. Men i løbet af 1900-tallet udviklede trenden sig mere og mere og er siden blevet en af vores vigtigste traditioner i forbindelse med julen.

 • 🌲

  Hvordan bliver et frø til et juletræ?

  Det er en lang proces, og det tager ca. 8-10 år før du har et juletræ i en størrelse, som du finder i SILVAN. Først forspires frøene i små bakker. Her bliver de gødet og luget regelmæssigt indtil de er store nok til at komme ud i marken. Her bliver der løbende fjernet budgrene, så træet for et pænt skørt. Producenten sørger også for at nippe knopper af og justere væksten, så du kan få et smukt og symmetrisk juletræ.

 • 🌏

  Hvorfra kommer SILVANs juletræer?

  Alle SILVANs juletræer kommer fra Danmark. Og de fleste er opvokset på plantager i Midtjylland.

 • Kan jeg bruge juletræet til noget efter jul?

  Ja, du kan f.eks. bruge grenene til vinterbeskyttelse af dine roser. Du kan også save stammen i mindre stykker, lade dem tørre et par måneder og bruge dem i brændeovnen.

 • 🎅

  Kan jeg finde lys og pynt til mit juletræ i SILVAN?

  Det kan du i hvert fald. Vi har nemlig lavet et flot julekatalog med et udpluk af vores smukke julebelysning og julepynt.

 • 🚚

  Hvordan kommer jeg af med juletræet efter jul?

  I nogle kommuner kan du sætte dit juletræ ud sammen med dit almindelige affald, og få det afhentet på den måde. Tjek din kommunes hjemmeside for at se, om det er en mulighed hos dig. Og hvis ikke, så husk, at du i SILVAN kan låne en gratis trailer til at få kørt juletræet på genbrugsstationen.