Bliv klar til Sankt Hans

Sankt Hans er en traditionsrig midsommerfest, som ofte forbindes med bål og hekseafbrænding. Sankthansaften afholdes d. 23. juni, mens selve Sankt Hans dag er d. 24. juni. Sommerfesten er for alle aldre og lægger op til en masse hygge med venner og familie. Du kan lave dit eget bål hjemme i haven eller tage til din lokale bys arrangement. Husk dog altid sikkerheden. Hold øje med ilden og respekter eventuelle afbrændingsforbud - både i det private og i det offentlige.

Sankthansaften er den eneste dag på året, hvor du må brænde dit haveaffald af. Husk dog, at træet ikke må være behandlet, som f.eks. trykimprægneret eller malet træ. Derudover er det bedst at bruge tørt træ. Laver du et bål derhjemme, bør du sørge for at bålet ikke er placeret for tæt op ad huset eller andet letantændeligt. Vær desuden opmærksom på, at der også kan være andre regler vedrørende bål og afbrænding i din kommune eller i dit boligområde.

6 tips til en god aften med Sankt Hans bål

I Danmark har vi tradition for, at samles om et bål og sende heksen til Bloksbjerg. Under har vi samlet nogle hyggelige idéer til, hvordan I kan få en god Sankthansaften.

1: Bålfade

Har du ikke lige plads til det store bål i haven, kan mindre også gøre det. Anskaf dig et bålfad, hvor du kan sætte brænde i. Fordelen ved denne løsning er, at bålfadet også hæver ilden fra jorden. Det gør det både mere sikkert, da ilden er kontrolleret til et bestemt område, og så slipper du for at skulle udgrave en bålplads. Et bålfad er desuden let at flytte rundt i haven, så du kan placere det efter ønske. Husk dog aldrig at flytte det, når bålet er tændt og fadet er varmt.

2: Båludstyr

Det er altid hyggeligt at lave mad og snacks over bål - uanset størrelsen på bålet. Noget af den mad, der hører sig til Sankthansaften er snobrød, grillpølser og skumfiduser. Hvis du ikke lige kan finde en god pind i naturen, kan du i stedet købe båludstyr som f.eks. en snobrødspind til snobrødet eller et grillspyd egnet til at grille pølser over bål. Til aftensnacken kan du servere popcorn eller pandekager med hhv. et popcornnet og en pandekagepande.

3: Brænde

Du skal selvfølgelig have brænde til bålet. Du kan sagtens bruge afklippede grene og træstykker fra træer, buske og hække. Har du ikke haveaffald til bålet, eller vil du supplere med mere, kan du købe brænde. Forbereder du bålet et par dage i forvejen, skal du huske at tjekke for pindsvin og andre små dyr, der kan finde på at overnatte inde i bålet.

4: Optænding

Medmindre du gerne vil fyre op i bålet på den primitive måde med et par sten og pind, så skal du have fat i et par hjælpemidler. Husk at have lighter og optændingsblokke klar – og hold lige igen med tændvæsken.

5: Lav en heks på en kost

Ingen Sankthansbål uden en heks på en kost. Genbrug noget af dit gamle aflagte tøj eller et slidt lagen og fyld det ud med halm eller haveaffald fra hækken. Find evt. en stor pind og bind noget halm rundt om i enden, der kan fungere som en kost. Du kan også købe en riskost, hvis du vil gøre det lidt nemmere. Du kan også bruge en helt almindelig kost til formålet.

6: Tæpper, stole og puder

Det kommer næppe som nogen overraskelse, at sommeren i Danmark kan byde på overraskelser med temperaturen. Og selvom bålet kan varme en smule, er det en god idé at tage et par plaider med til de sene timer. Du kan også med fordel tage et par puder eller festivalstole med til at sidde på.

Filter
 Produkter
Liste
Galleri