Gipsvæg

Udlejningsmaskiner

Tilbehør

Hvad skal du være opmærksom på med gipsvægge?

Det er en forholdsvis overskuelig opgave at opsætte en gipsvæg. Gipsvægge anvendes ofte som inder-/skillevægge, men sjældent som bærende vægge. I videoen kan du se, hvordan du opsætter en skillevæg med gipsvægge. Du bør i øvrigt undgå at have gipsvægge på badeværelset. I rum, hvor der er gulvafløb, kan der dog stadig komme fugt og vand på væggene. Derfor bør du bruge vådrumsgips i stedet, da de er specielt egnet til formålet. Det er lidt mere omstændigt at opsætte vådrumsgipsplader. Det skyldes, at det er ekstra vigtigt, at de bliver opsat ordentlig for at undgå fugtskader. Derudover skal der vådrumsmembran på væggene. Er du i tvivl, om arbejdet udføres korrekt, bør du få professionel vejledning fra en håndværker.

I forhold til akustik og lyd er der er også nogle faktorer, der er gode at have in mente. I udgangspunktet er gipsvægge mere modtagelige overfor lyde sammenlignet med en murvæg. Men dermed ikke sagt, at gipsvægge ikke kan være lydisolerende. Det kræver dog, at du sætter en form for isolering f.eks. mineraluld eller flamingoplader bagved. Mineraluld er det mest populære valg, da det samtidig også godt til at isolere varme. Derudover kan gulvet også have en betydning for, hvordan lyden opleves. Står gipsvæggen på et trægulv, kan lyden fra trampen, slag osv. overføres til den anden side af væggen via gulvet. For at komme en dårlig akustik til livs kan du også vælge at opsætte akustikpaneler.

Hvad skal du bruge til opsætningen af en gipsvæg?

Som tidligere nævnt bliver gipsvægge ofte brugt som en skillevæg. Derfor har vi i Silvan lavet en videoguide, som viser, hvordan du opsætter og isolerer en gipsvæg. Følg videoen under. Men inden du går i gang med at opsætte væggen, er det selvfølgelig nødvendigt at have styr på værktøjerne og materialerne. Du vil sandsynligvis skulle skære gipspladerne til, så de passer til skelettet. Her kan en god, skarp hobbykniv sagtens være nok til at give et flot snit. Derudover er en gipshøvl smart at bruge efterfølgende til at udglatte kanterne. Er det en større væg, kan den også være rart med en hjælpende hånd. En gipspladehejs er næsten uundværligt, hvis du gerne vil skåne både din ryg og gipspladerne.





Da du højst sandsynligt ikke lader gipsvæggene stå bare, skal du også sørge for at lave en god spartling. Det er nødvendigt for, at enten maling eller tapet lægger sig pænt på overfladen. Det er heldigvis en opgave, du sagtens kan klare selv. Hvis du gerne vil vide, hvordan du spartler, kan du følge videoen herunder.





Hvordan hænger du ting op på en gipsvæg?

Et rum kan se meget tomt og ufærdigt ud, hvis der ikke hænger noget på væggene. Men hvordan er det nu lige med at hænge ting op på en gipsvæg? Det giver vi dig svaret på her. For selvom gipsvæggen i udgangspunktet ikke skal ses som værende direkte svag, så er der nogle ting at være opmærksom på. Til at starte med bør du finde ud af, om gipsvæggen består én eller to plader. Hvis der kun er én plade, bør du ikke opsætte alt for tunge ting op på den. To lag gipsvæg kan bære mere. Væggen kan også bestå af et lag gipsplade og en krydsfinerplade, som giver en stærk væg.

Husk også at få fat i de rette rawlplugs og skruer. Du skal have fat i gipsdybler og gipsskruer, som er specielt egnet til at blive sat i gipspladevæg. Herudover skal du vælge den bæreevne, du har brug for. Det vil sige, at hvis du skal hænge noget op, der vejer 8 kg, så skal du bruge en gipsdybel, der som minimum har en bæreevne på 8 kg. Desuden skal du også gipsskruer, som selvfølgelig skal have den rette bæreevne, såvel som den skal have den rette længde. Længden på både dybel og skrue afhænger af, hvor dyb væggen er. Du kan også bruge søm på gipsplader, men du bør ikke hænge for tunge ting på den.

Hvad skal du være opmærksom på ved TV-ophæng?

Det kan være rigtig smart at hænge et TV op på væggen. Det er en god måde at spare plads på tv-bordet, samtidig med at du får udfyldt en plads på væggen. De fleste Tv’er kan i dag sættes op på væggen ved hjælp af et TV-ophæng. Men i langt de fleste tilfælde er rawlpluggene, som følger med i monteringspakken, ikke egnet til gipspladen. Derfor skal du enten ud at finde rawlplugs/dybler til gips. Ellers kan du købe et vægbeslag med 4 fastgørelsespunkter. Nu er du kommet til selve opsætningen. Skru en vandret planke i gipsvæggen (så den sidder på stolperne i væggen). Derefter monteres vægbeslaget på planken.

Hvordan fjerner du tapet fra en gipsvæg?

Desværre er det ikke bare lige at fjerne tapet fra en gipsvæg. I hvert fald ikke med samme metoder, som du kan med betonvæg osv. Det skyldes, at du nærmest ikke kan fjerne tapetet uden at skade gipsvæggen. Gips er både for porøst til at skrabe tapetet af eller blive udsat for vand eller damp. Derfor bliver du nødt til at tage andre metoder i brug. Du kan enten:

  1. Opsætte et nyt lag tapet ovenpå det gamle tapet.
  2. Opsætte en ny gipsplade og nyt tapet.

Der er altså ikke en hurtig løsning. Til gengæld kan du sagtens få et flot resultat, hvis du bruger en af løsningerne. Løsning 2 er lidt mere tidskrævende end løsning 1. Det kan dog være den bedste løsning, hvis der er risiko for, at det gamle lag tapet syner igennem det nye lag.

Ved løsning 1 skal du være opmærksom på, om tapet på væggen vil syne igennem det nye tapet. Det kan f.eks. være at problem, hvis det gamle tapet er mørkt (eller mørke elementer), og det nye er lyst. Men ellers er det en ret nem måde at forny væggen på. Er du i tvivl, hvorvidt den gamle farve vil kunne ses igennem, kan du male væggen med en grundfarve og derefter tapetsere over med det nye tapet. Ved løsning 2 skal du rive gipsvæggen ned og opsætte en ny. Derefter skal du i gang med spartlearbejdet, før du opsætter med et tapet. Selvom det virker omfattende, kan det faktisk i nogle tilfælde være meget nemmere. F.eks. i de situationer hvor der er for meget arbejde med at skulle udglatte væggen.