Lægning af fliser

Opsætning og lægning af fliser. Få nye fliser på badeværelset - du vil nyde det, og samtidig bliver dit hjem mere værd.

Sådan lægger du nye fliser på dit badeværelse

Kunne du godt tænke dig at få nye fliser på badeværelset? Eller har du et nyt betongulv på badeværelset, hvor du gerne vil have klinker på gulvet? Så er du kommet til det helt rigtige sted. I denne guide får du nemlig en vejledning til, hvordan du lægger fliser og klinker på badeværelset. Det er en opgave, der kræver en del arbejde og præcision, men hvis du er frisk på opgaven, kan du godt selv klare arbejdet. Dog vil en professionel håndværker ofte kunne gøre det mere præcist. Så hvis du ikke helt har evnerne eller tiden, anbefaler vi, at du får en håndværker til at udføre arbejdet i stedet.

Der er 4 forskellige former for arbejde med lægning af fliser på badeværelset: 1. Lægning af gulvfliser, 2. Opsætning af vægfliser, 3. Fugning af gulvfliser og 4. Fugning af vægfliser. Vi har i denne guide fokus på lægning af fliser, men du skal også huske, at det er nødvendigt af fuge efterfølgende. Heldigvis har vi også videovejledninger til fugning af gulvfliser og fugning af vægfliser, som du med fordel kan se. Vores guide er opdelt i to dele med henholdsvis lægning af gulvfliser og opsætning af vægfliser, da disse to former for flisearbejde adskiller sig væsentligt fra hinanden.

Materialer

Du skal bruge følgende materialer til lægning af gulvfliser og opsætning af vægfliser:

  • Murerske
  • Tandspartel (10 mm)
  • Fliserensebræt
  • Malerrulle
  • Primer
  • Fliser
  • Fliseklæb
  • Flisekryds
  • Murerspand
  • Fugebalje
  • Fliseskærer
  • Tommestok
  • Hobbykniv
  • Vaterpas
  • Vinkelsliber m. diamantklinge
  • Røreværk
  • Skruemaskine
  • Fugesnor

Du kan evt. leje værktøjet til dit projekt hos Silvan.

Forberedelse før lægning af klinker

Før du begynder med lægning og opsætning af fliser, skal du forberede følgende:

  • I rum med afløb skal der vådrumssikres før fliselægning. Læs mere om reglerne for vådrumssikring på bygningsreglementet.dk
  • Sørg for at tørre og rense overflader før lægning af fliser.
  • Påfør efterfølgende primer på gulvet og/eller væggen efter anvisning på pakken. Lad primeren tørre i 24 timer.
  • Tjek, at gulvet hælder imod afløbet med et vaterpas i midten og i siderne. Hvis det ikke hælder imod afløbet, skal der flydespartles og bagefter vådrumssikres.
  • Husk at medregne fugen, når du lægger fliser. I denne guide er fugen 4 mm.
  • I planlægningen af fliselægningen skal du tage udgangspunkt i midten, så der kommer et flot og ensartet resultat, som vist på tegningen nedenfor.
  • Til at starte med er det en god idé at lægge fliserne op på gulvet uden fliseklæb, så du kan få et overblik over slutresultatet. Brug gerne flisekryds for en korrekt afstand mellem fliserne.

1. guide: Sådan lægger du gulvfliser

1. Vælg korrekt fliseklæb og bland den lidt ad gangen

Vælg en fliseklæb, som passer til dine fliser. Blandt det ud fra produktets anvisninger med røreværket i en murerbalje. Sørg for ikke at blande for meget, så du kan nå at bruge det, inden det tørrer. Rens herefter boret i rent vand i en murerbalje.

2. Påfør fliseklæb på gulvet lidt ad gangen

Når fliseklæben er klar, skal du bruge en tandspartel (10 x 10 mm) til at spartle den. Brug en murerske til at påføre klæben på gulvet. Påfør lidt ad gangen. Lav en vinkel på 45 grader med spartlen, så der kommer højde på. På denne måde hænger flisen bedre fast på klæben.

3. Læg fliserne og tryk til

Læg nu flisen på fliseklæben. Tryk flisen godt fast til klæben. Husk at bruge et flisekryds for korrekt afstand mellem fliserne (vores flisekryds er 4 mm). Læg flisekryds øverst, så de er nemme at få op igen inden fugning.

4. Fortsæt med fliselægningen

Fortsæt med fliselægningen ud fra samme princip. Husk kun at lægge lidt fliseklæb ad gangen, så det ikke kommer til at hærde. Fjern evt. overskydende fliseklæb. Tjek løbende, at fliserne er blevet lagt lige med et vaterpas. Husk, at der skal være et lille fald til afløbet.

5. Mål op til at skære fliser imod kanten

Mål op i kanten, hvor fliserne typisk skal skæres til. Husk at medregne fugebredden, når du skal måle op til fliserne. Læg én flise ad gangen.

6. Skær fliserne ud med en fliseskærer

Skær fliserne ud med en fliseskærer. Giv dem et let klap med fliseskæreren, så de knækker det rigtige sted. Brug vinklen på fliseskæreren til at sikre et vinkelret resultat.

7. Bagklæb flisen ved smalle kanter

Hvis flisen har en smal kant, skal den bagklæbes.

8. Brug vinkelsliber med diamantklinge ved detaljer

Ved detaljer med fliserne kan du med fordel bruge en vinkelsliber med diamantklinge. Tegn op og dyp flisen i vand, inden du skærer i den. Husk at anvende høreværn.

9. Fjern evt. rester af fliseklæb med et flisekryds

Med et flisekryds kan du fjerne evt. rester af fliseklæb.

10. Vask til sidst gulvet af med lunkent vand og fjern flisekryds

Vask flisernes overflade med lunkent vand og et fliserensebræt. Fjern flisekrydsene, når fliseklæben er hærdet. Brug et flisekryds til at fjerne krydsene.

2. guide: Sådan opsætter du vægfliser

1. Afdæk gulvet

Start med at afdække gulvet, hvis du ikke skal lægge gulvfliser. På denne måde beskytter du gulvet.

2. Påfør primer på væggen

Påfør primer på væggen efter anvisning på pakken.

3. Lav en plan for opsætningen af vægfliserne

Lav en plan for, hvordan fliserne skal opsættes, før du går i gang med arbejdet. Tag udgangspunkt i væggen og flisernes størrelse. Husk også at medregne fugen. Find det æstetiske udtryk, som du foretrækker.

4. Placer vaterpas og stablede fliser i bunden

Nederst sætter du en streg, hvor sidste hele flise skal placeres. Herunder placerer du et vaterpas på stablede fliser. Vaterpasset fungerer som støtte for den næstnederste række af fliser. Når fliseklæben er færdigtørret, kan du opsætte den allernederste fliserække til sidst.

5. Vælg en korrekt fliseklæb og bland det

Vælg en fliseklæb, der passer til fliserne og formålet. Bland det herefter, som det er beskrevet i anvisningen. Bland ikke mere, end du kan nå at bruge. Rens boret, så det er klar til brug på et senere tidspunkt.

6. Mål op til nederste flise og placer vaterpas på opstablede fliser

Mål op, så du kan finde ud af, hvor den nederste flise skal placeres. Stabl fliser i den rette højde, så vaterpasset ender ved den ønskede højde.

7. Placer det nederste lag af fliser op ad vaterpasset

Klæb det første lag af fliser i bunden. Påfør fliseklæb på hver enkelt flise til at starte med. Brug vaterpasset som støtte til fliserne. Tryk flisen godt til i fliseklæben.

8. Sæt fugesnor mellem fliserne

Sæt en fugesnor med fugens bredde mellem fugerne, så den får den bredde, som den skal have.

9. Påfør fliseklæben lidt efter lidt

Sørg for at påføre klæben lidt ad gangen, så den ikke tørrer, før fliserne bliver monteret. Fjern evt. overskydende klæb med murerskeen, før det sætter sig. Husk at placere en fugesnor langs med flisekanten på hvert enkelt lag, da den holder fliserne, til klæben er størknet.

10. Mål fliserne op

Fliserne i kanten af væggen skal skæres til. Brug en fliseskærer. Mål op og modregn fugebredder. Læg kun en flise ad gangen.

11. Skær flisen til

Skær flisen til med fliseskæreren. Giv flisen et let klap med fliseskæreren, så den knækker korrekt. Hvis flisen har en smal kant, skal du bagklæbe den med fliseklæb.

12. Sådan placerer du fliser i et hjørne

På nedenstående tegning kan du se oppefra, hvordan du kan placere fliser i et hjørne.

13. Lad klæben tørre helt og fjern efterfølgende fugesnoren

Det er vigtigt, at du lader klæben tørre helt, før du fjerner fugesnoren, så fliserne kan holde sig selv.

14. Vask flisevæggen med lunken vand

Slut af med at vaske flisevæggen med lunken vand og et fliserensebræt, når klæben er helt tør.