Bundventiler

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad er en bundventil?

Måske skænker du ikke bundventilen i din håndvask mange tanker i hverdagen. Dog ville du hurtigt blive irriteret, hvis du ikke havde en god bundventil i din vask. Bundventilen sørger nemlig for, at du kan lukke af for vandet i håndvasken. Kort fortalt er bundventilen selve bindeleddet mellem afløbsrøret/vandlåsen og håndvasken. Derfor vil det hurtigt blive et irritationsmoment, hvis du mangler en bundventil i vasken. Heldigvis har vi hos Silvan et stort udvalg af bundventiler, så du kan finde en ny ventil, hvis du skulle mangle en. Du kan både finde en bundventil til håndvaske og badekar.

Ofte vil der medfølge en bundventil, når du køber en ny vask eller badekar. I så fald behøver du naturligvis ikke bekymre dig om at købe en ny bundventil. Køber du en vask uden bundventil, skal du dog huske at købe en med, så du kan lukke af for vandet. Det kan også være, at du gerne vil udskifte din bundventil, hvis den ikke lever op til dine forventninger og behov, eller den er blevet gammel og rusten. Bundventiler kommer i mange forskellige typer, så det er vigtigt, at du vælger den rette. Du kan læse mere om de forskellige ventiler herunder.

Hvilken bundventil skal du vælge?

Du kender nok til den helt klassiske bundventil, hvor du skal lukke for vandet med en bundprop. Den finder du også stadig mange steder, men efterhånden er den blevet erstattet med bundventiler med push-open eller løft-op. I øvrigt skal du være opmærksom på, om din vask er med eller uden overløb. Overløb betyder, at der er et hul i toppen af vasken, hvor vandet i vasken kan ryge ud, hvis vasken bliver oversvømmet. Har din vask overløb, skal du købe en bundventil med overløb. Har den modsat ikke overløb, skal du købe en bundventil uden overløb.

Push-open bundventil

Push-open bundventil er den mest moderne variant, som også bliver mere og mere populær. Det skyldes især dens simple brug og store brugervenlighed. Du skal ganske enkelt bare trykke på ventilen, og så vil de enten åbne eller lukke for vandet i vasken eller badekarret. Dermed er du altså fri for at bøvle med stænger, propper og kæder. Du kan hos Silvan finde push-open bundventiler i mange materialer – f.eks. krom, plastik og med matsort farve. Der skulle altså gerne være en, som passer til lige akkurat din håndvask. Her skal du tjekke, at størrelsen på ventilen er korrekt i forhold til hullet i vasken.

Løft-op bundventil

En løft-op bundventil er en af de klassiske bundventiler. Du styrer den ved at trække op og ned på en stang, som typisk er placeret bagved håndvaskarmaturet. Har dit håndvaskarmatur indbygget løft-op ventil, skal du huske at købe denne særlig ventiltype til håndvasken. Den er meget nem at bruge, og du er fri for at komme i kontakt med vandet med hænderne, når du skal åbne og lukke for bundventilen. Dog kan den godt være lidt sværere at montere end en push-open ventil, da du også skal montere den til selve stangen på armaturet.

Bundventil med gummiprop eller rist

Den helt klassiske bundventil med gummiprop eller rist kan du også finde hos os. Gummiproppen har et hængsel, hvor du kan montere en kæde på ventilen, så den ikke sådan lige forsvinder. Der sælges stadig en del af denne type af bundventil, men da den ikke bruges så meget længere, er udvalget ikke så stort længere. Derudover har vi bundventiler med riste, hvor vandet ryger ud af vasken med det samme. Du kan derfor ikke fylde vasken op med vand, men den er god til steder, hvor det ikke er nødvendigt at fylde håndvasken op – f.eks. en arbejdsplads.

Sådan udskifter du en bundventil

At udskifte en bundventil er et af de nemmere gør-det-selv-projekter. Har du modet og evnerne, kan du selv udskifte den. Hvis du har en gammel håndvask, som skal have udskiftet bundventil, skal du først fjerne den gamle ventil. Husk at lukke for vandet under arbejdet, så der ikke strømmer ud med vand. Første skridt er at afmontere vandlåsen fra den gamle bundventil. Herefter skal du løsne den gamle ventil og fjerne den. Der vil typisk være samlet en del snavs, hvor bundventilen tidligere var. Fjern dette snavs med en svamp og rengøringsmiddel, før du monterer den nye bundventil.

Når du er klar til at montere den nye bundventil, skal du se, om alle de nødvendige pakninger er med. Herefter skal du adskille de to dele, der skal skrues ind i hinanden. Overdelen putter du ned i hullet, mens du skruer underdelen ind nedenunder. Spænd den godt fast – brug evt. en papegøjetang til at skrue den helt fast. Her skal du dække underdelen til med en klud, så den ikke får ridser. Til sidst skal du skrue vandlåsen fast til bundventilen, og så er den klar. Husk altid at følge monteringsvejledning til det enkelte produkt, hvor du kan få en mere præcis vejledning. F.eks. skal en løft-op bundventil monteres anderledes.

Find et stort udvalg af VVS hos Silvan

Hos Silvan har vi et stort udvalg af varer til VVS. Vi har alt lige fra badekar til fittings og rør til toiletter. Dermed skulle du gerne kunne finde det udstyr til VVS, som du leder efter – stort som småt. Under det enkelte VVS-produkt kan du finde information om type og størrelse. Det er vigtigt, at du orienterer dig om dette, før du køber produktet. F.eks. skal du altid lige tjekke, om bundventilen passer størrelsesmæssigt til din vask. Her er standardstørrelsen 32 mm. Det ville være ærgerligt, hvis du kom til at købe en forkert størrelse.

Du er også velkommen til gå ned i din lokale Silvan og se vores udvalg. Vores personale vil være behjælpelige med at vejlede dig i, hvilken bundventil og generelt hvilket VVS-udstyr du har behov for. Eksempelvis kan det være en god idé, at du tager din gamle bundventil med eller i det mindste tager et billede af den og opmåler den. Så kan du nemmere finde den rette bundventil. Bestiller du din vare online, kan du enten vælge at få den tilsendt eller at afhente den i butikken via Click-and-Collect, hvis butikken har varen på lager.