Bevægelsessensorer

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad findes der af forskellige bevægelsessensorer?

En bevægelsessensor kan bruges mange steder, og der findes mange forskellige modeller med forskellige funktioner. Vi deler derfor begrebet op, for at kunne give den bedst mulige forklaring af, hvilke typer af sensorer der findes på markedet. Du kan nemlig både få sensorer, som er integreret i lampen, eller som er sluttet til dine lamper. Og det er uanset, om de skal sidde indenfor eller udenfor. Du kan herunder læse lidt omkring de forskellige bevægelsessensorer:

  • Bevægelsessensor til idendøres- eller udendørslamper
  • Det er den klassiske model, hvor du tilslutter bevægelsessensoren til enten en udendørslampe eller indendørslampe. De fleste af disse modeller kan opfange bevægelser inden for 180 grader.

  • Lampe med indbygget bevægelsessensor
  • Det er som navnet indikerer en lampe med indbygget sensor, som oftest er skjult bag glasset på lampen eller som sidder diskret integreret under selve lampen. Denne type af lampe fås både til indendørs- og udendørs brug, og de kan både væg- og loftmonteres.

  • Pærer med indbygget bevægelsessensor
  • Hvis du har en lampe, som du ønsker, der skal slukke og tænde automatisk, så kan du udskifte pæren eller lyskilden med en pære med sensor. På den måde slipper du for at skulle udskifte selve lampen. Det er både mere miljørigtigt og billigere.

Er der energimæssige fordele ved en bevægelsessensor?

Det smarte ved en bevægelsessensor er, at den registrerer al bevægelse inden for den givne radius, der er angivet på produktet. Det betyder for eksempel, at lyset kun bliver tændt, når der er nogen. Sensoren slukker derefter automatisk, når der ikke er bevægelse foran sensoren. Du kan derfor med fordel installere en bevægelsessensor på arealer eller i rum, hvor lyset ikke behøver være tændt hele tiden. Det kunne f.eks. være i opgange, i mødelokaler, indkørsler, haven osv. Og på den måde kan du spare på dit energiforbrug.

Det findes forskellige typer af bevægelsessensorer. Der er nogle modeller, der anvender fotoceller, hvilket gør bevægelsessensoren i stand til at måle dagslyset. Du kan således indstille disse modeller til, at lyset skal slukke ved en bestemt lys-værdi. Du kan dermed sikre, at lyset er slukket, hvis der er tilstrækkelig med dagslys i lokalet. Ønsker du at spare yderligere på energiforbruget? Så kan isætte LED-pærer i dine bevægelsessensorer. Du finder et bredt udvalg af LED-pærer her.

Kan en bevægelsessensor bruges både indendørs og udendørs?

Ja, flere og flere benytter bevægelsessensorer både udendørs og indendørs. Bevægelsessensorer bliver blandt andet brugt på teenageværelser – for at undgå problemstillingen med, at teenagere glemmer at slukke lyset, når de forlader rummet. Derudover bliver sensorer også brugt i baggange, entre osv., hvor man kun opholder sig kortvarigt. En bevægelsessensor kan altså anvendes både indendørs og udendørs, samt bidrage til at reducere strømforbruget yderligere. Der finder herunder flere udbydere af bevægelsessensorer, som bl.a. Philips Hue, E-LINE og mange flere. Philips Hue er en af de mere kendte, og du finder produkterne fra Philips Hue Philips Hue her.

Ønsker du at tilslutte en bevægelsessensor til din lampe? Så kræver det, som sådan, ikke noget særligt af din lampe, for at få lyssensoren til at fungere. Du skal dog tilslutte/placere sensoren et sted mellem strømudtaget og den eller de lamper, som du ønsker, skal være tilkoblet sensoren. Har du ikke lyst til at rode med ledninger og tilslutninger? Så kan du også vælge at udskifte den eksisterende pære i lampen med en pære med sensor. På den måde tænder lyset kun, når pæren registrerer bevægelser, og derefter slutter lyset automatisk, når pæren ikke længere opfanger bevægelse.

Har en sensor en positiv virkning på at holde tyve væk?

Ja, udover de energimæssige fordele der er ved en bevægelsessensor, kan den også i nogen tilfælde have en præventiv effekt på ubudne gæster. En bevægelsessensor vil gøre omverdenen opmærksom på, at der er nogen, der bevæger sig i detekteringsområdet, og det kan eventuelt bidrage til at skræmme ubudne gæster væk fra din ejendom. Detekteringsområdet er det område bevægelsessensoren dækker, og er mellem 180 – 360 grader. Hvis du ønsker at sikre dit hjem yderligere, kan du finde mere om alarmsystemer til huset her

Du kan også som alternativ eller i kombination til sensoren vælge at anvende en timer til din udendørsbelysning til f.eks. at mindske interessen fra ubudne gæster. En timer kan indstilles i intervaller, så lyset er tændt i et tidsinterval og slukket i et andet tidsinterval. Du kan således sætte et døgnur, hvor lyset er tændt og slukket i bestemte tidsrum. Det kan være smart, hvis du skal på ferie, og du ønsker, at der f.eks. skal være lys tændt om aften, men det skal ikke være tændt hele natten. På den måde ser dit hus beboelig ud, og det kan afholde ubudne gæster. En timer kan både bruges udendørs og indendørs, hvor den blot skat tilsluttes en almindelig stikkontakt. Du finder mere information om timere her.

Gode overvejelser - inden du anskaffer en bevægelsessensor

Inden du anskaffer dig en bevægelsessensor, er det en god idé at have gjort sig nogle overvejelser først. Det er vigtigt at tænke på, hvor den skal anvendes og hvor stort et område, den skal dække. Det er vigtige overvejelser i forhold til, hvilken bevægelsessensor du skal anskaffe dig.

Har du behov for, at den dækker 360 grader, der hvor den skal anvendes, eller er 180 grader tilstrækkeligt? Hvis bevægelsessensoren skal hænge frit og ikke have nogen blinde vinkler, er det en 360 graders bevægelsessensor, du søger. Hvis det er okay med blinde vinkler, f.eks. hvis sensoren skal sidde i et hjørne, kan en 180 grader bevægelsessensor være tilstrækkeligt.