Dræn


Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Undgå en oversvømmet have med de rette dræn

Det danske vejr er fugtigt, og især om efteråret kan der falde meget nedbør. Samtidig er der større og større risiko for store skybrud om sommeren, der kan overbelaste haven og fliseområder som terrassen og indkørsler. Derfor er det en god idé at etablere dræn i haven for at undgå oversvømmelser. Hos Silvan kan du finde mange former for dræn, som kan lede regnvand væk. Det er f.eks. render med riste, hvor vandet fra en indkørsel eller terrasse kan løbe hen. Vi forhandler også faskiner, der sørger for, at regnvandet bliver ledt langsomt ned i grundvandet frem for at løbe ned i kloakken.

Dræn findes i mange typer. Bl.a. kan du på denne side finde render, som kan lede regnvandet væk fra flisebelagte områder. Oven på renden vil der være placeret en rist. Ristene kan holde til forskellige belastninger. Nogle af dem kan holde til op til 1,5 ton, hvilket gør dem egnet til indkørsler. Ristene findes i plast eller metal. Du kan selv vælge af installere det nye dræn, eller du kan få en professionel håndværker til at udføre arbejdet. Hvis du har problemer med for meget vand på din grund, kan det skade huset og havens planter, så dræn kan bestemt være vigtigt.

Sådan anlægger du et dræn på terrassen eller i indkørslen

Du kan anlægge et dræn mange steder i haven. Oplagte steder er f.eks. rundt om en terrasse eller i en indkørsel. Regnvandet fra drænet kan ledes hen til en kloak eller faskine. Hvis regnvandet skal ledes til en kloak, er det en autoriseret kloakmester, som skal udføre arbejdet. Et dræn som en rende og rist kommer normalt som et samlesæt, så du ret simpelt selv kan samle det og montere det. Som forberedende arbejde skal du lægge en plan for arbejdet – f.eks. hvor mange meter rende og rist du skal bruge. Husk også at købe alt det nødvendige tilbehør med til arbejdet.

Hvis vi tager udgangspunkt i en indkørsel med flisebelægning, skal du fjerne fliserne det sted, hvor renden skal være. Herefter skal du grave ned der, hvor renden skal være – du skal grave et cirka 15 cm dybt hul fra kanten af fliserne. Efterfølgende kan du bruge en murersnor, så du kan montere renden helt i vater. Læg et lag med cement under renden. Skær renden til og saml den ud fra vejledningen til produktet. Til sidst kan du placere renden i det udgravede hul med cement i bunden og lægge fliser rundt om renden (der skal eventuelt også cement under fliserne). Placer en passende rist på renden. Følg altid den konkrete vejledning til produktet, hvis en sådan medfølger.

Hvad er en faskine?

Har du regnvand, der skal ledes væk, og vil du gerne undgå, at kloaksystemet bliver overbelastet, kan du overveje en faskine. En faskine er en form for kasse med en masse små rør, der kan fungere som en midlertidig beholder for regnvand. Herfra vil vandet langsomt sive ned til grundvandet, så der ikke opstår oversvømmelse fra regnvandet i haven eller andre steder på grunden. Regnvandet kan komme fra nedløbsrør eller en rende i terrassen eller et andet sted med fliser. Du kan godt selv nedgrave faskinen i din have, men du skal være opmærksom på, at der er en række regler, som du skal leve op til. Undersøg din lokalplan eller kontakt din kommune for at høre de gældende regler i forhold til faskiner.

Hvis du selv vil nedgrave faskinen, skal du også undersøge, om der er nogle rør eller kabler, som du kan risikere at ramme. Faktisk kan du også selv bygge en faskine, men det er væsentlig nemmere at købe en færdiglavet udgave. Du har også en større sikkerhed for, at den fungerer optimalt. I forbindelse med nybyggerier er det et krav nogle steder, at der bliver lavet en faskine for at aflaste kloaksystemet. I tilfælde af at du får en ny tilbygning til dit hus, kan en faskine også være en effektiv måde at aflede regnvand. I sommerhusområder kan en faskine også være en god idé, da det kan være dyrt af lede regnvandet til en kloak.